-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

NVSC: COVID-19 protrūkiai Operos ir baleto teatre bei Kauno filharmonijoje – susiję

Dviejose įstaigose – Nacionaliniame operos ir baleto teatre bei Kauno valstybinėje filharmonijoje – patvirtinti koronaviruso (COVID-19) atvejai, pirminiu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus ir Kauno departamentų specialistų vertinimu, yra susiję, o sąlytį turėjo daugiau nei 250 žmonių. Apie tai NVSV skelbia išplatintame pranešime.
Kauno valstybinė filharmonija
Kauno valstybinė filharmonija / Aliaus Koroliovo nuotr.

„Vis dėlto konkrečių atsakymų, kaip infekcija išplito, epidemiologai šiuo metu pateikti dar negali, tačiau pabrėžia, kad šis protrūkis vertinamas ne kaip protrūkis konkrečiose įstaigose, bet protrūkis tarp meno atstovų“, – rašoma pranešime.

Iš viso COVID-19 liga diagnozuota 20-čiai asmenų, iš kurių dalis yra įstaigų darbuotojai, dalis – susiję asmenys. Be to, iš viso yra nustatyta, jog sąlytį turėjo daugiau nei pustrečio šimto žmonių. Organizuojamas visų jų ir minimų įstaigų darbuotojų ištyrimas, turėjusiems sąlytį paskirta izoliacija.

NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, šiuo metu epidemiologai vertina galimas versijas, kaip infekcija išplito, tačiau galutinių išvadų kol kas dar nėra.

„Šiuo atveju turime išties, nepabijosiu pasakyti – milžinišką skaičių sąlytį su sergančiaisiais turėjusių asmenų. Tai reiškia, kad visas pajėgas skiriame tam, kad visi šie asmenys būtų informuoti, kaip elgtis, būtų ištirti ir būtų užkirstas kelias tolimesniam infekcijos plitimui. Neabejotinai – tai svarbiausias mūsų darbas, siekiant tinkamai suvaldyti grėsmes", – sako G.Megelinskienė.

Tuo metu, pasak jos, aišku, kad sąsajų abiejuose židiniuose tarp asmenų yra, tačiau, NVSC specialistų vertinimu, kol kas sunku nustatyti, kas yra pirminis infekcijos šaltinis.

NVSC primena, kad tiek Nacionalinio operos ir baleto teatro, tiek Kauno valstybinės filharmonijos veikla bus atnaujinta po atskiro NVSC nurodymo.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

NVSC ragina žmones sekti informaciją apie tai, kur lankėsi užsikrėtusieji COVID-19. Tai yra atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Sąrašas nuolat pildomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius