-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 12 /12:32

Su COVID-19 protrūkiu LNOBT susijusių atvejų daugėja: dar du užsikrėtusieji teatro darbuotojai, 4 neįdarbinti menininkai

Naujausiais duomenimis, užfiksuoti dar šeši COVID-19 užsikrėtimo atvejai, susiję su protrūkiu Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Tačiau, kaip patikslino teatro vyr.dirigentas Ričardas Šumila, pačiame teatre turimi du nauji atvejai, tad iš viso penki. Teatras kol kas nedėlioja planų, kaip grįžti į įprastą ritmą, tikimasi šią savaitę gauti visų darbuotojų tyrimų rezultatus, tada esą bus matoma aiškesnė situacija.
„Orkestrinė duobė“ ir  žiūrovų salė.
LNOBT „Orkestrinė duobė“ ir žiūrovų salė. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, laikinai stabdoma teatro veikla, pranešta praeitą penktadienį, savaitgalį paaiškėjo, kad užsikrėtė bei dėl COVID-19 ligoninėje atsidūrė ir jo pavaduotoja Jurgita Skiotytė-Norvaišienė.

Prioritetas – darbuotojų saugumas ir sveikata

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras trečiadienį pranešė, kad 6 atvejai, patvirtinti vakarykštę parą Vilniuje, siejami su protrūkiu Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Iš viso antradienį fiksuoti net 26 užsikrėtimo atvejai Lietuvoje.

Anot teatro vyr.dirigento R.Šumilos, du atvejai iš šių šešių yra teatre, apie kitus jis informacijos neturi.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė 15min trečiadienį teigė, kad kiti keturi atvejai glaudžiai susiję su teatru.

„Jie nėra įforminti kaip darbuotojai, bet jie galėjo turėjo sąlytį tam tikros meninės veiklos metu. Jie priskiriami kaip protrūkio atvejai. Tai nėra šeimos nariai ar artimieji, bet aukštos rizikos salytį su teatro darbuotojais turėję asmenys“, – teigė G.Megelinskienė.

„Darbas teatre buvo sustabdytas tą pačią akimirką, kai nustatytas pirmasis COVID-19 atvejis. Pagrindinis LNOBT prioritetas dabar – užtikrinti visų darbuotojų saugumą bei pasirūpinti jų sveikata ir testavimu.

Glaudžiai bendradarbiaujant su NVSC, šiuo metu atliekamas intensyvus visų darbuotojų testavimas. Mums pagelbėjo Vilniaus miesto savivaldybė, tam skyrusi papildomą medikų pamainą. Iki savaitės pabaigos visi darbuotojai turės COVID-19 testų atsakymus, tada matysime aiškesnę situaciją“, – 15min antradienį vėlai vakare sakė LNOBT vyr.dirigentas Ričardas Šumila.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ričardas Šumila
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ričardas Šumila

Jo teigimu, šiuo metu LNOBT administracija dirba nuotoliniu būdu, meno kolektyvų nariai namuose dirba individualiu režimu. Kol kas planų, kada ir kaip atrodys grįžimas prie įprasto režimo, teatras nedėlioja.

„Spektaklių ir repeticijų planų kol kas nedėliojame: dabar svarbiausia kuo greičiau užtikrinti saugumą teatre, patikrinti visus darbuotojus bei pasirūpinti jų sveikata. Tik nustačius ir epidemiologiškai ištyrus visus COVID-19 atvejus teatro kolektyve, bus galima realiai įvertinti situaciją ir grįžimo prie įprasto darbo režimo perspektyvas.

Iki savaitės pabaigos visi darbuotojai turės COVID-19 testų atsakymus, tada matysime aiškesnę situaciją, – sakė R.Šumila.

Kol nebus atnaujinta teatro veikla, LNOBT administracija dirbs nuotoliniu būdu, meno kolektyvų nariai taip pat savo namuose dirbs individualiai. Bet kuriuo atveju, kolektyvo veikla nėra visiškai sustojusi, aktyviai dalyvaujame įvairiuose mums svarbiuose procesuose“, – teigė vyr.dirigentas.

Užsieniečiai tyrėsi dukart

Po pranešimų apie pirmuosius COVID-19 atvejus teatre buvo pranešta, kad Adolphe'o Adamo baleto „Žizel“ premjera, turėjusi įvykti rugpjūčio 12, 13 ir 14 dienomis, neįvyks, premjeriniai spektakliai nukeliami, kaip planuojama, į rugsėjį. Apie kitus spektaklius kol kas teatras neinformuoja, tad nėra žinoma, ar rugpjūčio 24 d. įvyks kita premjera – bendras LNOBT ir „Opera di Roma“ teatro pastatymas G.Donizetti opera „Ana Bolena“.

Vienas iš jų – LNOBT Operos meno vadovas Sesto Quatrini, kurio abiejų testų atsakymai buvo neigiami.

Paklaustas, ar kol kas nepaaiškėjo naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, R.Šumila antradienio vėlyvą vakarą sakė, kad jie gali remtis tik oficialia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija ir, rugpjūčio 11 d. duomenimis, patvirtinti 3 LNOBT darbuotojų susirgimai, apie juos skelbta jau anksčiau.

„Dėl to izoliacijoje atsidūrė maždaug 40 su jais artimą kontaktą turėjusių asmenų. Džiaugiamės LNOBT darbuotojų sąmoningumu: sulaukę neigiamo testo atsakymo jie ir toliau laikosi saviizoliacijos, net jei neturėjo artimo kontakto su jau patvirtintais COVID-19 užsikrėtusiais asmenimis“, – kalbėjo teatro atstovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sesto Quatrini
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sesto Quatrini

Paaiškėjus daugiau atvejų, izoliuotis bus priversta ir daugiau su jais susijusių asmenų.

Anot vyr.dirigento, teatre dirba ir menininkai iš užsienio šalių, kuriems tenka testus atlikti net kelis kartus.

„Visi būsimų spektaklių kūrime dalyvaujantys užsienio piliečiai buvo testuojami dar kartą, nors analogiško testo rezultatus pristatė ir prieš pradėdami darbą LNOBT kūrybinėse komandose. Vienas iš jų – LNOBT Operos meno vadovas Sesto Quatrini, kurio abiejų testų atsakymai buvo neigiami“, – patikino LNOBT vyr.dirigentas Ričardas Šumila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius