Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piketas prieš Kultūros tarybą didelio kultūros bendruomenės palaikymo nesulaukė

Antradienį prie Lietuvos kultūros tarybos (LKT) vyko piketas – garso performansas „Kakofonija“, kurio metu buvo galima pasirašyti peticiją už dabartinės LKT vadovės Dainos Urbanavičienės atstatydinimą.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Piketo organizatoriaus Sauliaus Paukščio teigimu, surinkta apie 100 parašų, tačiau pats renginys daug dėmesio nesulaukė – piketuotojų buvo iki 10-ies. „Kataklizmiškas oras turbūt atbaidė“, – 15min sakė S.Paukštys.

S.Paukštys: LKT nesusitvarko su savo pareigomis

Piketo-performanso metu buvo grojama skirtingais instrumentais, taip kuriant kakofoniją, kuri esą primena dabartinius LKT veiksmus.

„Pasižiūrėjus, kokie karantino metu yra LKT veiksmai, akivaizdu, kad jie nesusitvarko su savo pareigomis. Jų pareiga yra administruoti valstybės skirtus pinigus, kurie skirti padėti menininkams. O LKT prisigalvoja visokių atrakcijų – vieną dieną paskelbia vienaip, kitą kitaip, per karantino įkarštį vykdo pirkimus, dar kitą dieną nebeužtenka pinigų…

Tokie prieštaringi veiksmai liudija nesugebėjimą dirbti. Mūsų vienas pagrindinių siūlymų, prašymų, reikalavimų, kad dabartinė LKT sudėtis turėtų būti paleista ir būtų paskirti nauji žmonės į šitas pareigas, kurie geriau administruoja visą tą reikalą“, – kalbėjo S.Paukštys, pridūręs, kad ne kartą kreipėsi į LKT ir į kultūros viceministrę, bet jokių konkrečių atsakymų ar reakcijų į išsakytas pastabas nėra gavęs.

VIDEO: Protestas prie Lietuvos Kultūros tarybos būstinės

Piketo dalyvių pasipiktinimą sukėlė tai, jog per karantiną, kultūros laukui susiduriant su finansiniais sunkumais ir nežinomybe, LKT vykdo gyventojų dalyvavimo kultūroje ir pasitenkinimo kultūros paslaugomis tyrimą, kurio vertė – 88 717,20 eurų.

Tiesa, LKT jau anksčiau teigė, jog tyrimas, anksčiau Kultūros ministerijos vykdytas 2014 ir 2017 m., yra būtinas, nes jo duomenys yra reikalingi Europos Sąjungai pateikiamai ataskaitai, o rezultatai yra svarbūs vertinant ir formuojant kultūros politikos priemones.

Piketo dalyvių pasipiktinimą sukėlė ir tai, jog, jų teigimu, administruodama „Vyriausybės meno bendruomenės paramos priemones, LKT skelbia prieštaringus konkursus, vėliau juos atšaukia, keičia sąlygas, keičia prioritetus. LKT išaiškinimai keičiasi kasdien, su menininkais komunikuojama tik patiems menininkams parodžius iniciatyvą ir tik per spaudą, į kritiką reaguojama arogantiškai arba nereaguojama visai.“

15min primena, jog antrąjį 2020 m. edukacinių stipendijų konkursą LKT buvo paskelbusi sausio mėnesį, per jį buvo sulaukta 233 paraiškų. Plintant COVID-19 virusui ir Lietuvoje paskelbus karantiną, buvo įvertintos sausį teiktos paraiškos bei, atsižvelgus į ekspertų pastabas ir tai, kur ir kada norima vykti, priimtas sprendimas tiek šį, tiek būsimą edukacinių stipendijų konkursus atšaukti. Apie tai kultūros bendruomenė buvo informuota kovo 31 d.

D.Urbanavičienė: „Kyla klausimas, ar piketo organizatoriai gilinasi ir domisi LKT veikla“

15min LKT pirmininkė Daina Urbanavičienė teigė, jog iš piketo organizatorių nėra gavusi jokio oficialaus kreipimosi ar rašto.

Paklausta, kaip vertina piketą ir jo organizatorių išsakytus priekaištus, D.Urbanavičienė teigė: „Gyvenam laisvoj šaly, turime teisę į savo asmeninę nuomonę ir galime ją išreikšti. Dėl nepasitenkinimo kiek keista, nes LKT kaip tik intensyviai bendradarbiauja, ypač dabartiniu laiku, su kultūros bendruomene. Mes, beje, iš meno ir kultūros institucijų patys pirmieji sureagavome į karantino situaciją, dėl pačių lėšų panaudojimo – daug ką laikysime force majeure aplinkybėmis. <...> Net ir pozityvi žinutė, natūralu, vieniems yra pozityvi, kitiems neigiama. Mums tai nieko naujo. Ypač dabar visi yra labai jautrūs. Reikia nepamiršti, kad ir rinkimai artėja. Labai norėtųsi, kad tos emocijos būtų ne taip keliamos, reiktų konstruktyvumo, bendrumo, supratimo.“

Vytenio Budrio nuotr./Daina Urbanavičienė
Vytenio Budrio nuotr./Daina Urbanavičienė

Komentuodama teiginius apie nuolat kintančią LKT tvarką ir prioritetus, D.Urbanavičienė teigė, jog jie neturi pagrindo: „Kyla klausimas, ar piketo organizatoriai gilinasi ir domisi LKT veikla. Informacija yra iškraipoma arba pateikiama savaip, ji yra nepagrįsta.“

Antradienį laukia dar vienas protestas

Šiandien po pietų prie Vyriausybės ir Vilniaus miesto savivaldybės taip pat rengiamas protestas „Kultūros statybos“, kuriame dalyvaujantieji reikš nepritarimą Vyriausybės ir Vilniaus miesto savivaldybės sprendimams, skirstant paramą kultūrai didelę dalį sumos skirti infrastruktūrai.

Nei vienos iš šių akcijų nepalaiko nevyriausybinio profesionalaus scenos meno iniciatyvinė grupė, kurios atstovė Gintarė Masteikaitė antradienį savo feisbuko paskyroje rašė:

„Norime atkreipti dėmesį, kad paskutiniu metu suintensyvėjo įvairių interesų grupių veiklos viešoje erdvėje ir dažnai jos naudojasi profesionalios kultūros, jos įstaigų, sričių bei pasiekimų vardu. Šiuo metu aktyviai dirbame kartu su Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, ir Lietuvos Respublikos Prezidentūra siekdami trumpalaikų ir ilgalaikių strateginių sprendimų, kurie gerintų NVO sektoriaus padėtį ir kuo greičiau sudarytų visas galimybes dirbti ir pristatyti savo paslaugas žiūrovams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius