Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakar paskelbus apie paraiškų dėl išmokų kūrėjams priėmimą, šiandien jis jau sustabdytas

Trečiadienį paskelbus, jog Lietuvos kultūros taryba (LKT) priima paraiškas dėl išmokų savarankiškai dirbantiems kūrėjams, jau ketvirtadienį paraiškų priėmimas buvo sustabdytas.
Jaunimo teatrų festivalis   #VIVOAVANSCENA 2019
Jaunimo teatrų festivalis   #VIVOAVANSCENA 2019 / Ailandas Legačinskas

„Informuojame, jog sulaukus daugiau nei 880 prašymų, konkursas sustabdytas ir bus atliekama pateiktų prašymų administracinė patikra. Artimiausiu metu informuosime, ar dar turėsime galimybę priimti papildomus prašymus, ar jau formuosime vienkartinių išmokų gavėjų sąrašą. Primename, kad Lietuvos kultūros taryba išmokas skirs prašymų pateikimo pirmumo tvarka tol, kol bus paskirtos visos šiai programai įgyvendinti numatytos lėšos“, – rašoma Kultūros tarybos puslapyje.

LKT skelbdama konkursą informavo, jog išmokos bus skiriamos prašymų pateikimo pirmumo tvarka tol, kol nebus paskirtos visos šiai programai įgyvendinti numatytos lėšos.

Apie tai, kad dalis skirto papildomo finansavimo kultūrai gali būti skirta idividualioms stipendijoms, ketvirtadienį spaudos konferencijoje užsiminė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Šiuo metu vykdoma administracinė paraiškų patikra, tuos duomenis turėsime derinti ir su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), nes išmokos dydis priklausys nuo karantino metu prarastų pajamų dydžio“, – teigė Kultūros tarybos pirmininkė.

Ji sako suprantanti kai kurių kūrėjų galimą nusivylimą, jog jie nespėjo pateikti paraiškų. Tačiau įvesti kriterijų, kad išmokos bus skiriamos pirmiems suspėjusiems pateikti paraiškas, Kultūros taryboje nuspręsta „po ilgų diskusijų“, kuriose dalyvavo ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, kadangi nerasta geresnio būdo atrankai.

„Visi pritarė, kad išmokos būtų skiriamos prašymo pateikimo pirmumo tvarka, nes neradome kitų būdų, kaip įvertinti. Nes AGATA bandė skaičiuoti – vien jų savarankiškai dirbančių narių yra apie 7 tūkstančius. Natūralu – suma yra tokia, jos nėra daugiau“, – BNS teigė D. Urbanavičienė.

„Bet apie tai buvo komunikuojama, mūsų sąlygose buvo numatyta, kaip ir visose sąlygose, kad yra pirmumo kriterijus. Ir jei matai, kad užsipildo, procesas stabdomas, tikrinamas. Mes taip pat norime įsivertinti, pažiūrėti, kokia yra situacija“, – pridūrė ji.

Anot Kultūros tarybos vadovės, išmokos kūrėjams bus skiriamos vos gavus VMI patvirtinimą, jog pateikta informacija yra teisinga, o jei lėšų liks, paraiškų priėmimas bus pratęstas.

Kaip skelbta anksčiau, vienkartinės išmokos savarankiškai dirbantiems kūrėjams bus skiriamos iš LKT administruojamų lėšų dalies, gautų iš tuščios laikmenos atlygio.

Kūrėjams, iki š. m. kovo 16 d. veikusiems pagal individualios veiklos (pagal Kino filmų, vaizdo filmų ir televizijos programų gamybos, Scenos pastatymų veiklos ir Meninės kūrybos) pažymas ir dėl COVID-19 plitimo praradusiems pajamas, bus skiriamos vienkartinės 600, 1200 arba 1800 eurų išmokos. Tokias išmokas gaus apie 800 menininkų – muzikantų, aktorių, įvairių sričių kūrėjų.

Bendra šioms išmokoms skirta suma siekia 750 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius