Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vadovauti Stasio Eidrigevičiaus menų centrui Panevėžyje veržiasi keturi pretendentai

Panevėžio miesto savivaldybė dar rugsėjo 6 dieną paskelbė konkursą Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) direktoriaus pareigoms eiti. Pretendentas dokumentus pateikti galėjo iki rugsėjo 20 dienos per Valstybės tarnybos valdymo informacinę sistemą. Terminas baigėsi ir dabar belieka laukti, kas gi vadovaus dar statomam menų centrui.
Statomas Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje
Statomas Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dokumentus konkursui pateikė 4 asmenys – trijų iš jų pateikti pilnos komplektacijos dokumentai, o vienam leidžiama iki rugsėjo 27 dienos pateikti trūkstamus dokumentus. SEMC‘o vadovas paaiškės spalio mėnesio pradžioje.

Svarbus žingsnis

Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas, paskelbus konkursą, sakė, kad šis žingsnis itin svarbus, nes įstaigos sėkmės istorija tenka pagrindinei jos varomajai jėgai – vadovui.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Statomas Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Statomas Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

„Stasio Eidrigevičiaus menų centras – ambicingas, veržlus, daug novatoriškų idėjų bei sprendimų reikalaujantis projektas, tuo pačiu suteikiantis retai pasitaikančią tokios apimties savirealizacijos galimybę. Tikimės, kad naujasis įstaigos vadovas savo polėkiu ir vizija sukurs naują standartą ne tik Lietuvos, bet ir Europos kultūros ir meno įstaigų veikloje“, – sakė R.Račkauskas.

Konkurse nedalyvauja

Šiuo metu SEMC‘ui laikinai vadovauja Kraštotyros muziejaus direktorius dr. Arūnas Astramskas. Be jo dar darbuojasi projektų vadovė Vaida Andrijauskaitė, koordinatoriai-edukatoriai Paulius Vepštas ir Jolita Puleikytė, finansininkė Gitana Juteikienė bei projektų koordinatorė rangos darbams Vita Bubliauskaitė.

Laikinai SEMC‘ui vadovaujantis A.Astramskas tikino, kad konkurse nedalyvauja.

„Nepateikiau dokumentų ir nesiruošiau jame dalyvauti. Esu Kraštotyros muziejaus vadovas ir to pakanka. Kiek galėjau, tiek padėjau, o dabar atėjo laikas vadovauti konkurso laimėtojui“, – naujienų portalui JP trumpai komentavo A.Astramskas.

Atliko savo darbą

Konkurse nedalyvavo ir Panevėžio dailės galerijos vadovas Egidijus Žukauskas, kuris steigiant SEMC‘ą, metus buvo laikinuoju jo vadovu.

„Konkurse nedalyvavau, nes savo darbą steigiant SEMC‘ą padariau. Metus laiko dirbau ir vadovavau dviem menų centrams – SEMC‘ui ir Dailės galerijai. Atlikau savo darbą – prisidėjau prie finansinių resursų pritraukimo. Kadangi su manimi nebuvo pokalbio apie sutarties pratęsimą, apsisprendžiau – mano darbai SEMC‘e baigti“, – paaiškino E.Žukauskas, o, išgirdęs klausimą, koks žmogus turėtų vadovauti menų centrui, sakė, kad naujasis vadovas turėtų būti labai stiprus visomis prasmėmis.

„Ypatingai kompetencijomis ir kvalifikacijomis. Jis turi vadovauti, o ne sėdėti vadovo krėsle. Pirmiausia yra pareigos, atsakomybė. Tą turi suvokti būsimas vadovas, o jam nuoširdžiai linkiu perprasti vadovavimo sąvoką. Galiu drąsiai pažadėti, kad Dailės galerija bendradarbiaus su SEMC‘u. Džiaugiuosi, kad SEMC‘as atsiranda ne tik de jure, bet ir de facto“, – kalbėjo Dailės galerijos vadovas.

Vadovas sujungia komandą

Prie SEMC‘o steigimo prisidėjęs verslininkas, meno projektų kuratorius Albinas Vološkevičius trumpai pakomentavo, koks vadovas turėtų vadovauti meno įstaigai.

„SEMC‘o vadovas turi remtis komanda, kurią pasirinks. Jam turi rūpėti tiek ūkinė veikla, tiek meno veikla ir privalo formuoti meno kryptis. Vadovui turėtų padėti 3-4 kuratoriai-vadybininkai, kurių vienas aprėptų Aukštaitijos regioną, kitas – ryšius su užsieniu, bent du privalėtų vykdyti įvairius projektus. Beje, vienas iš vadybininkų turėtų būti Stasio Eidrigavičiaus kūrybos kuratoriumi. Visos šios grandies jungtis – vadovas. Be to, SEMC‘o biudžete būtina numatyti lėšų, kad būtų galima samdyti meno kuratorius atskiriems projektams vykdyti“, – apibendrino A.Vološkevičius ir teigė, kad SEMC‘o vadovui meno pasaulis neturėtų būti svetimas.

Projekto esmė

Daugiau nei 3700 kv. m. ploto SEMC pastate suprojektuotos daugiafunkcės erdvės yra modifikuojamos ir lengvai pritaikomos skirtingiems scenarijams, tad jų panaudojimo galimybės išties plačios.

Planuojama, jog SEMC bus eksponuojama ne tik menininko, kūrėjo Stasio Eidrigevičiaus dovanota miestui kūrinių kolekcija, bet ir kita modernioji ir šiuolaikinė Lietuvos bei užsienio menininkų kūryba.

Pastatas keturių aukštų

Modernios, jaukiai įrengtos SEMC poilsio erdvės, atviro tipo skaitykla, dailės, menų studijos, interneto terminalas, universali multifunkcinė salė-forumas, kavinė ir – tai tik dalis planų, kurie užtvirtina centro, kaip atviro bendruomenei, lankytojams bei orientuoto į jų poreikius, įvaizdį.

Pastatą sudaro keturi antžeminiai ir vienas rūsio aukštas, kuriame suplanuotas vestibiulis, moderni meno kūrinių saugykla, įvairios ūkinės paskirties zonos, automobilių stovėjimo aikštelė.

Pirmajame SEMC aukšte pasitiks atvira erdvė su informacijos centro, meno knygyno zonomis. Antrasis pastato aukštas skirtas transformuojamai erdvei, kuri, esant poreikiui bus pritaikoma įvairiems renginiams, edukacijoms, konferencijoms. Šalia patalpose su antresoliniu aukštu įsikurs SEMC administracija.

Trečiasis pastato aukštas – nuolatinė Stasio Eidrigevičiaus kūrinių ekspozicijos vieta. Ketvirtojo SEMC aukšto ekspozicijų salėje bus eksponuojamos įvairių meno krypčių kintančios parodos.

Menų centro pastatas išsiskiria eksploatuojamu stogu, nuo kurio apžvalgos aikštelės atsiveria miesto panorama iš 30 m aukščio, čia sudaryta galimybė rengti sezonines ekspozicijas bei kamerinius renginius.

Menininko kūryba vos įžengus į teritoriją

Stasio Eidrigevičiaus kūryba rezonuoja vos tik įžengus į SEMC teritoriją. Pastato erdvinio rezultato kodas yra menininko išreikštas trijų žodžių raktas: paprastumas, logika ir fantazija.

Remiantis šiomis dedamosiomis sukurtas tiek menų centro eksterjeras, tiek interjeras. Tačiau projekto integralumas slypi ir ryšyje su aplink esančiomis teritorijomis, įstaigomis. SEMC – tarsi kokybinė jungtis tarp miesto centrinėje dalyje esančių kultūrinių centrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius