-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Panevėžį atgabenta S.Eidrigevičiaus meno kūrinių kolekcija: jos vertė – keli milijonai eurų

Belaukiant, kol Panevėžyje bus pastatytas Stasio Eidrigevičiaus menų centras, dalis šio pasaulinio garso menininko dailės darbų jau atvežti į miestą laikinam saugojimui.
Į Panevėžį atvežti S.Eidrigevičiaus darbai
Į Panevėžį atvežti S.Eidrigevičiaus darbai / „Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Prieš kelias savaites į Aukštaitijos sostinę vilkikas pargabeno pasaulinio garso menininko, iš Panevėžio krašto kilusio, o pastaruosius keturis dešimtmečius Lenkijoje gyvenančio S.Eidrigevičiaus beveik 900 kūrinių, vertų kelių milijonų eurų.

Iš atvežtųjų 983 meno darbų, 749 autorius dovanojo Panevėžiui, kitus 144 paskolino miestui dešimčiai metų su galimybe juos eksponuoti.

Kolekcijoje – darbų įvairovė

S.Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) direktorius Arūnas Astramskas aiškino, kad į Panevėžį pargabentoje kolekcijoje – labai įvairių žanrų darbai.

„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Į Panevėžį atvežti S.Eidrigevičiaus darbai
„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Į Panevėžį atvežti S.Eidrigevičiaus darbai

„Akvarelės, piešiniai tušu, ekslibrisai, tapyba pastelėmis, dešimt instaliacijų, trijų S. Eidrigevičiaus iliustruotų knygų iliustracijos, jo režisuoto spektaklio „Baltasis elnias“ scenografijos detalės, 40 „liūdesėlių“ – taip vadinami jo paties sukurto originalaus dailės žanro darbai“, – pristatė dovanos turinį A.Astramskas ir sakė, kad vertingą kolekciją iš Lenkijos parvežė įmonė, turinti patirties tokius krovinius gabenti.

Darbus ir dovanoja, ir skolina

Pasak SEMC vadovo, S.Eidrigevičius – vienas iš didžiausią tarptautinį pripažinimą turinčių lietuvių menininkų.

„2001 metais jis įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Menininkas nuolat gyvena Varšuvoje, ten saugoma ir didelė jo kūrybos dalis. Pagal sutartį tarp menininko ir SEMC, į Panevėžį atgabenta menininko kūrinių kolekcija“, – aiškino A.Astramskas ir tęsė:

„Tai 749 kūriniai, kurie yra dovanojami miesto bendruomenei ir 144 kūriniai skolinami 10 metų laikotarpiui. Perduodami kūriniai yra iš visų menininko kūrybos etapų nuo 1972 metų iki pastarųjų metų, jie apima visus gausius žanrus kuriuose S. Eidrigevičius reiškiasi. Tarp kūrinių yra ir labai didelių formatų darbų, kai kurie yra 2×2,5 m. dydžio, instaliacija „Tylos siena“ siekia 14 m ilgį. Ateityje menininkas planuoja centrui perduoti ir daugiau savo kūrinių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius