Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

18-ąjį kartą išrinkta „Lietuvos metų moteris“. Ja tapo M.A.Pavilionienė (atnaujinta 22.32 val., nuotraukos)

Sekmadienio vakarą per tiesioginę TV3 televizijos transliaciją žurnalas „Moteris“ 18-ąjį kartą Lietuvos istorijoje apdovanojo garbingiausias, daugiausia per metus nuveikusias Lietuvos moteris.
„Lietuvos Metų Moters“ apdovanojimas atiteko  Marijai Aušrinei Pavilionienei
„Lietuvos metų moters“ apdovanojimas šiemet skirtas Marijai Aušrinei Pavilionienei. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vakaro metu simboliškai visus pasirodymus rengė tik vyrai – taip tarsi atiduodami duoklę šalies moterims, asistuodami nominantėms, pranešdami ir sveikindami nugalėtojas.

Pirmoji buvo „Metų atradimo“ nominacija. Dėl laureatės vardo varžėsi solistė Ona Kolobovaitė, dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu ir menotyrininkė Kristina Sabaliauskaitė. Paskelbti nugalėtojos į sceną išėjo dainininkas, profesorius Eduardas Kaniava. Jis teigė turįs favoritę ir nekantravo patikrinti, ar jo ir tautos pasirinkimas sutapo. Paaiškėjo, kad taip – Lietuvos „Metų atradimu“ tapo solistė O.Kolobovaitė.

Tiesa, prieš atlikėjos kalbą E.Kaniava parklupo nesėkmingai koją pastatęs ant laiptelio, tačiau viskas baigėsi sėkmingai – vyras atsistojo, o po trumpos sąmyšio akimirkos prabilo O.Kolobovaitė. „Dėkoju už šį gražų, mano širdžiai brangų apdovanojimą. Ačiū mano šeimai, miestui Visaginui, mokytojai Sigutei Stonytei. Skiriu šį apdovanojimą savo tėčiui, šiandien jo gimtadienis“, – šypsodamasi kalbėjo solistė.

Atsiprašau visų tų, ką per gyvenimą suvalgiau. Ačiū, atsiprašau ir visgi... Geriau maitinkimės sveikai, – sakė žavingoji A.Grigorian.Jai palikus sceną, su šokėjais pasirodė Donatas Montvydas. Jis atliko savo kūrinį „No One‘s Gonna Believe“, su kuriuo šiemet mėgino dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse, tačiau dėl taisyklių pažeidimo buvo diskvalifikuotas.

Nominacijos „Metų iniciatyva“ apdovanojimą įteikė mokslininkas, finansininkas Gitanas Nausėda. Ji pelnė informacinės svetainės Sveikasvaikas.lt įkūrėja Agnė Zakarevičiūtė, Diana Stonienė ir Eglė Januškevičiūtė. Priėmusi jį A.Zakarevičiūtė padėkojo visiems padedantiems ir paragino maitintis sveikai. „Esame tai, ką valgome. Nebūkime sintetiniai“, – linkėjo mergina.

„Metų kūrėjos“ nominacijos nugalėtojos paskelbti buvo pakviestas prodiuseris Egmontas Bžeskas. „Žinau, kodėl mane čia pakvietė – nes mano didelė gyvenimo dalis susijusi su moterimis“, –  juokindamas salę sakė jis. E.Bžeskas linkėjo moterims kūrybingai kepti blynus, jei tai jų tikrasis pašaukimas. Jo mintis apie moteris blynų kepėjas paskui dar ne kartą nuskambėjo iš kitų vakaro dalyvių lūpų.

„Metų kūrėja“ buvo tituluota operos solistė Asmik Grigorian. „Aš nežinau, kaip ten su tais blynais, bet pyragėlius kepu pakankamai kūrybingai. Nežinau, ką sukūriau, nebent gerą būdą, kaip išsigelbėti nuo krizės šiais laikais“, – apie savo Ponios Lovet vaidmenį muzikiniame trileryje „Svynis Todas: demonas kirpėjas“ priminė atlikėja. Dosniai dalydama šypsenas Asmik dėkojo režisierei Daliai Ibelhauptaitei, vertinimo komisijai ir visiems tiems, kas už ją balsavo.

„Ačiū, kad leidote pamatyti man savo tikrą veidą. Ačiū šeimai, draugams. Tikras draugas yra tas, kuris pažįsta tavo tikrąjį veidą ir vis tiek tave myli. Atsiprašau visų tų, ką per gyvenimą suvalgiau. Ačiū, atsiprašau ir visgi... Geriau maitinkimės sveikai“, – sakė žavingoji A.Grigorian. Ją ant scenos pakeitė auksiniais švarkais pasipuošę grupės „Happyendless“ vaikinai su smagiu kūriniu „Sweet Sweet Super Sweet“.

Kitas apdovanimas – „Metų karjeros“. Nurungusi finansų ministrę ir kitą konkurentę finansininkę ant scenos atsiimti lelijos skulptūrėlės lipo Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Apdovanojimą jai įteikė dokumentinių filmų režisierius Arūnas Matelis. „Aš tikrai noriu padėkoti visiems, kurie balsavo, kad ši nominacija būtų skirta man. Manau, kad tai nominacija ne tik už šių metų, bet už visų metų darbą. Tai įpareigojimas, paskatinimas, kad aš nepasiduočiau. Tai yra Lietuvos viltis, kad visi, kurie esame politikoje, galėtume padaryti tai, ko žmonės laukia. Aš esu tiesiog laiminga moteris. Aš niekada neturėjau kaukių, visada esu tokia, kokia esu. Esu nesuvaidinta Degutienė“, – aidint publikos plojimams sakė I.Degutienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Lietuvos Metų Moters“ rinkimų akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Lietuvos metų moters“ apdovanojimas

Kūriniu moteris pasveikino Mantas su šokėjais atlikdamas savo dainą „Leila“. Po jos buvo teikiamas „Metų pergalės“ apdovanojimas. Jį teikė penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, o laimingąja nugalėtoja tapo dviratininkė, dviračių treko pasaulio čempionė Simona Krupeckaitė. Jai renginyje atstovavo geriausia draugė Dovilė. „Man didelė garbė būti čia Simonos prašymu. Jai be galo svarbus ir malonus šis įvertinimas. Labai dėkui visiems, kas balsavo, palaikė ir tiki tuo, ką ji daro. Simona dėkoja žiniasklaidos atstovams, kurie garsino jos pergales ir dviračių treko sportą“, – vardydama daugybę padėkų sakė dviratininkės draugė. S.Krupeckaitė gavo ir specialų apdovanojimą „Tautos metų moteris“.

Tikras linksmybes surengė ant scenos pasirodęs dantimis grojančio Miko ir skrabalų virtuozo Regimanto duetas. Jiems baigus kūrinį buvo skelbiama nominacija „Metų nematomas darbas“. Jos laureate tapo Dingusių žmonių šeimų paramos centro įkūrėja Ona Gustienė. Ji kadaise ir pati patyrė praradimo skausmą – dingo jos dukra. Apdovanojimą įteikė garsus dizaineris Juozas Statkevičius. „Džiaugiuosi, kad šios premijos už gerus darbus teikiamos dabar, o ne po mirties, kaip pas mus įprasta Lietuvoje“, – sakė jis.

Ona Gustienė dėkojo visiems už palaikymą. „Turėčiau šia garbe pasidalyti su tūkstančiais moterų, kurios daro daugybę mažų darbelių, kurie yra didelių darbų pradžia. Kiekviena moteris galėtų būti apdovanota už savo kasdienį darbą, tesaugo mus apvaizda“, – jausmingai kalbėjo ji.

Egidijus Sipavičius su vyrų kompanija atliko nuotaikingą kūrinį apie merginas, o paskui Lietuvos kariūnai atidavė pagarbą moterims, atlikdami lyrišką dainą mamai apie netikrą arkliuką.

„Už gyvenimo nuopelnus“ iš mediko, šokėjo, Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidento Česlovo Norvaišos rankų už žygdarbius, atliekamus visą gyvenimą, buvo apdovanota Liudvika Laima Griciūtė. Ši moteris daugiau kaip pusę amžiaus skyrė vėžio tyrimams. L.L.Griciūtė, vadinama onkologijos mama, eksperimentinės onkologijos kūrėja Lietuvoje, prisipažino, kad apdovanojimas jai netikėtas. „Tai labai netikėtas ir labai malonus apdovanojimas. Visoms Lietuvos moterims linkiu aktyvaus ilgaamžiškumo“, – sakė ji. Nuskambėjo bendra Eduardo Kaniavos ir Deivio daina.

Specialią nominaciją „Metų TV moteris“ įsteigė TV3 televizija. Ironiška, kad nugalėtoja tapo konkuruojančioje LNK televizijoje dirbanti aktorė Inga Jankauskaitė. „Kolegei iš gretimo kanamo“  lelijos statulėlę įteikė orų pranešėjas, astrologas Naglis Šulija. 

„Nuoširdžiai ačiū visiems, kurių dėka šis apdovanojimas yra mano rankose. Noriu padėkoti žmonėms, liekantiems už kadro, už jų pasiaukojimą ir triūsą. Ačiū LNK komandai“, – sulaukusi salėje sėdinčiųjų nuostabos TV3 konkurentams dėkojo laureatė I.Jankauskaitė. Ją scenoje pakeitė choras „Ąžuoliukas“ ir „Aktorių trio“ su daina „Paukščiai“.

Pagaliau atėjo garbingiausia vakaro akimirka – buvo teikiamas „Lietuvos metų moters“ apdovanojimas. Svarbiausią vakaro nominaciją paskelbė prezidentas Valdas Adamkus. 2009-ųjų Lietuvos metų moterimi tapo politikė, habilituota mokslų daktarė, profesorė ir visuomenės veikėja Marija Aušrinė Pavilionienė. „Tikiuosi, ši šventė primins visuomenei, kad XX amžiaus pabaigoje moterų judėjimas pakeitė patriarchalinį pasaulį. Ačiū visiems tiems, kurie manimi tikėjo ir netikėjo“, – dėkojo laureatė, tikindama, kad niekuomet nepaliaus ginti žmogaus teisių ir orumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius