-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos kultūros festivalyje „nowJapan“ – spalvingų superherojų antplūdis

Jei važiuodami autobusu sutiksite keletą spalvingais kostiumais pasipuošusių superherojų – nenustebkite. Šį savaitgalį Vilniuje jau 9-ąjį kartą vyksta netikėtos Japonijos kultūros festivalis „nowJapan“, viliojantis charizmatiškų dalyvių gausa, muzikiniais pasirodymais ir menų dirbtuvėmis.
„nowJapan“ 2017
„nowJapan“ 2017 / Organizatorių nuotr.

Festivalio scenoje – įvaizdį pakeitusi Jurga Šeduikytė

Pirmąją festivalio dieną buvo galima pamatyti kardinaliai savo įvaizdį pakeitusią pagalba atlikėją Jurga Šeduikytę. Speciali šukuosena, grimas įvaizdžio labaratorijos „no1“ ir japonų dizainerio Yukihiro Teshima sukurtas stilius leido jai vienai dienai tapti japone.

„Tai nėra man netikėtas amplua. Visas mano vidus tiesiog rėkia, kokie man artimi yra Rytai. Lietuviams labai sveika domėtis viskuo, kas nelietuviška. Labai džiaugiuosi tomis iniciatyvomis, kurios nuspalvina Lietuvą kitomis spalvomis“, – sakė atlikėja.

J. Šeduikytės teigimu, japonų kultūra jos muzikai daro didžiulę įtaką, todėl smagu susipažinti su šios šalies žmonėmis.

„Esu kraštutinumų žmogus, mano pasaulio supratimas yra balansas tarp šviesos ir tamsos bei nuolatinis harmonijos ieškojimas. Žmogus visada yra tarp senovės ir to, kas jis dar tik bus, todėl man patinka tiek tradicinė, tiek modernioji Japonijos kultūra“, – pasakojo J. Šeduikytė.

Nuo animacijos iki radijo bangomis valdomų automobilių šonaslydžio

Festivalio lankytojų visą savaitgalį laukia daugybė stendų ir kūrybinių dirbtuvių, kuriose galima išbandyti technologines naujoves, sužinoti piešimo ir kostiumų gamybos paslapčių.

Japonijos animacijos ir iliustracijos meistrai Michihisa Ohrui bei Hashiru Ueda sako nustebę, jog tiek daug žmonių Lietuvoje domisi jų gimtosios šalies kultūra. Kūrybines dirbtuves „nowJapan“ festivalyje surengę japonai sutraukė ne vieną animacijos pasauliu susidomėjusį lietuvaitį.

„Tikėjomės, kad ateis koks 30 žmonių, bet mūsų lūkesčiai buvo gerokai viršyti. Labai tuo džiaugiamės“, – dalinosi įspūdžiais M. Ohrui ir H. Ueda.

Lietuvos Lego entuziastų komanda „LitLUG“ į festivalį atsivežė didžiulį iš kaladėlių pastatytą miestą. „LitLUG“ nariai Lukas ir Aleksandras sakė patys nežino, kiek Lego kadėlių sudaro šį miestą, bet spėjo, kad apie 70 tūkst.

„Lietuvoje po truputį tampa priimtina, kad Lego gali būti suaugusių žmonių užsiėmimas. Prieš 10 metų tai daug kam atrodė egzotika. Dabar žmonės jau, supranta, kad Lego ne tik žaislas, bet ir tam tikra saviraiškos priemonė, – teigė, pašnekovai.

Ne mažiau įdomų pomėgį turi ir „Vilnius Sliders“ nariai. Radijo bangomis valdomų automobilių šonaslydžio varžybos „nowJapan“ festivalyje sutraukė 20 dalyvių iš ,Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos. Vienas iš klubo narių Dovydas šį hobį kultivuoja jau 12 metų.

„Tai ne tik lentynės. Dalyviai patys konstruoja modelius iš detalių. Pradedame nuo, kėbulo, tada pritaikome ratlankius ir kitas dalis. Vieni žmonės šį užsiėmimą pasirenka dėl galimybės pasivaržyti, o kiti – dėl galimybės konstruoti“, – pasakojo Dovydas.

Tarp cosplay teisėjų – dizaineris Robertas Kalinkinas

Festivalio vinis yra cosplay konkursas, kuriame filmų, žaidimų ar komiksų herojus įkūnijantys dalyviai varžosi dėl geriausiojo vardo. Dizaineris Robertas Kalinkinas į cosplay konkurso teisėjo kėdę atsisėdo jau antrus metus iš eilės.

Organizatorių nuotr./„nowJapan“ 2017
Organizatorių nuotr./„nowJapan“ 2017

„Praėjusiais metais buvau ganėtinai skeptiškas, negailėjau dalyviams kritikos. Šiemet jau viską vertinu kitaip – stebiu, ką dalyviai išspaudžia iš kiekvieno personažo. Žinoma, visi konkurse dalyvauja su skirtingomis ambicijomis“, – dalinosi patirtimi R. Kalinkinas.

Dizaineris pasakoja, kad socialiniuose tinkuose seka profesionaliai cosplay užsiimančius žmones, su kuriais susipažino teisėjaudamas pirmąjį kartą.

„Pats mėgstu teminius vakarėlius, tačiau nesu dėl jų labai pamišęs. Jei reikėtų įsikūnyti į vieną herojų, pasirinkčiau Betmeną, – pasakojo R. Kalinkinas.

Sudėtingą kostiumą gamino pusę metų

Kitas cosplay konkurso teisėjas Japonijos mėgėjų bendruomenėje žinomas „Papa Cosplay“ vardu. Iš Prancūzijos atvykęs vyriškis kolekcijoje turi apie 10 sukurtų kostiumų. Savo šalyje jis yra robotikos inžinierius, todėl darbe sukauptas žinias jis laisvai pritaiko ir kurdamas kostiumus.

„Pastaraisiais metais ganėtinai aktyviai teisėjauju cosplay konkursuose. Tai nėra lengvas užsiėmimas, nes reikia įvertinti daugybę dalyvių. Tačiau festivalyje turime nemažai laiko apsvarstyti savo įvertinimus, todėl manau išrinksime pačius geriausius“, – teisėjo darbo užkulisius atskleidė prancūzas.

Savo įspūdingą kostiumą Papa kūrė pusę metų, kiekvieną savaitę tam skirdamas po 40 valandų.

Organizatorių nuotr./„nowJapan“ 2017
Organizatorių nuotr./„nowJapan“ 2017

Pirmosios festivalio dienos programą užbaigė Kumisolo koncertas. Iš Japonijos kilusi, tačiau jau 16 metų Prancūzijoje gyvenanti, atlikėja festivalyje pristatė savo antrąjį albumą „Kabuki Femme Fatale“. Skirtingų šalių muzikinėse tradicijose laviruojanti japonė pasakoja, kad puikiai jaučiasi būdama tarp tiek daugybės įvairių superherojų.

„Mano muzika galima būtų apibūdinti kaip prancūziškai atliekamą japonišką pop. Mane įkvepia kasdienybės potyriai, filmai ir kitų atlikėjų muzika. Labai džiaugiuosi, kad mane pakvietė dalyvauti šiame festivalyje. Smagu sutikti savo mėgstamus herojus“, – sakė Kumisolo.

Netikėtos Japonijos kultūros festivalis „nowJapan“ parodų centre „Litexpo“ šurmuliuos ir visą sekmadienį. Tai puiki galimybė pamatyti, kuo kvėpuoja ši šalis bei pasinerti į egzotišką ir spalvingą jos pasaulį ir pagaliau išsiaiškinti, kas bus šių metų Cosplay nugalėtojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius