Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jausmų peizažai smėlio paveiksluose – Kristinos Danilevičienės parodoje „Smėlynai“

Spalio 26 d. Užupyje įsikūrusioje „AP galerijoje“ atidaroma unikali menininkės Kristinos Danilevičienės smėlio paveikslų paroda „Smėlynai“.
Kristinos Danilevičienės kūrinys
Kristinos Danilevičienės kūrinys
Temos: 1 Menas

Monumentalūs, akmenyje išraižytus kūrinius primenantys darbai žiūrovą nukelia į pilkus, lietuviams gerai atpažįstamus peizažus ir kultūrinę atmintį atspindintį simbolių pasaulį. Jame dera modernus abstrakcijų minimalizmas su lietuviška archaika, Kuršių nerijos gamtos didybė su asmeniniais žmogaus būties apmąstymais.

Smėlio peizažai, tampantys jausmų žemėlapiu

Kai meno rinka yra perpildyta estetinių ir idėjinių eksperimentų, šiuolaikinei visuomenei peizažas mene gali pasirodyti kaip nuobodus žanras. Tačiau ar tikrai jis vertas tokio išankstinio verdikto? Meno istorikas Ernst Gombrich yra pastebėjęs, kad peizažas – tai kūrėjo meistriškumą, unikalumą ir vidinį pasaulį atskleidžiantis žanras, leidžiantis pamatyti esminius dailininkų skirtumus.

„Kristinos Danilevičienės paroda „Smėlynai“ gali tapti puikia šių minčių iliustracija. Kristinos peizažai – tai ne tik gamtos vaizdai, ne tik optinė abstrakcijų žaismė su žiūrovo fantazija. Šie kūriniai yra tikras vieno žmogaus, apmąstančio pasaulio ir gyvenimo trapumą, jausmų žemėlapis. Tikiu, kad daug žiūrovų, stovint prieš jos paveikslus, atpažins ir išgyvens šias labai subtilias ir kartais ne visada jaukias emocijas. Jos verčia permąstyti mūsų santykį su gamta, pasauliu ir istorija“, – teigė parodos kuratorė Kamilė Pirštelytė.

Pasak parodos partnerio, natūralios lietuviškos kosmetikos prekinio ženklo „MANILLA“ atstovės Monikos Petravičiūtės, smėlio paveikslų parodoje atsiskleidžia ir tam tikra šiems laikams tendencinga problematika: žmogus vis dažniau tolsta nuo gamtos, užmiršdamas anksčiau turėtą prigimtinį ryšį.

„Kristinos Danilevičienės kūryba sudomino mūsų lietuviškos kosmetikos prekinį ženklą MANILLA dėl vertybiškai artimų tyrinėjamų temų. Menininkė pasitelkia ne tik natūralius gamtos išteklius kaip raiškos priemones, ne tik atskleidžia unikalų moters vidinio pasaulio grožį, bet taip pat išryškina žmogaus ir gamtos ryšio svarbą. Mes visuomet bandome akcentuoti, kaip svarbu sugrįžti prie natūralumo, pasinaudoti tais įrankiais, kuriuos suteikia nuolat šalia tyliai egzistuojanti gamta. Išorinis žmogaus grožis retai įmanomas be vidinės, emocinės harmonijos. Kartais šio balanso atstatymui užtenka paprasčiausio pasivaikščiojimo gamtoje, įsiklausymo į save ir supančią aplinką, natūralumo siekio savo rutinoje“, – teigė M.Petravičiūtė.

Kristinos Danilevičienės kūrinys
Kristinos Danilevičienės kūrinys

Moteris smėlynuose

Kristina Danilevičienė (g. 1958) – dailininkė, menotyrininkė iš Vilniaus, jau daug metų gyvenanti ir kurianti viename paslaptingiausių Lietuvos kraštų, Kuršių nerijoje. Susidomėjimas gamta ir žmogiško pasaulio laikinumu atsirado dar gerokai anksčiau prieš atsikraustymą į Juodkrantę, vaikystės vasaras leidžiant tarp senų trobos sienų ir daiktų pas senelius kaime. Apsisprendimas kraustytis toliau nuo sostinės šurmulio menininkę paskatino pradėti domėtis ne tik teorija, bet ir meno praktikomis.

Menininkė kuria daugiau nei tris dešimtmečius, jos paveikslai pristatyti ir tarptautinėje meno arenoje – Olandijoje, D. Britanijoje, Italijoje, Rusijoje. Didžiąją dalį šios laiko atkarpos autorė kurdavo modernias abstrakcijas ir peizažus, pasitelkdama įvairius džiovintus augalus, įkvėpimo semdamasi net tik iš gamtos, bet ir senovės lietuvių ornamentikos, persiškų kilimų raštų. Ilgainiui menininkė atrado autorinę smėlio ir lakų techniką, kuri paveiksluose išryškino piešinio linijiškumą, nudažė kompozicijas tamsiomis monochrominėmis spalvomis, taip priartinant monumentalius smėlio paveikslus grafikos menui.

Kristinos Danilevičienės kūrinys
Kristinos Danilevičienės kūrinys

„Kai pirmą sykį pamačiau Danilevičienės kūrybą, atmintis asociatyviai mane atplukdė prie japonų rašytojo Kobo Abės romano „Moteris smėlynuose“. Tąkart pagalvojau, kad menininkai atrastų daug bendrų dalykų, jeigu turėtų progą susipažinti. Kristinos paveikslams būdinga tam tikra rytų grafikos estetika su lietuviška rimtimi ir egzistencializmu. Ji tiki, kad visų mūsų likimai, veiksmai yra persipynę tarsi kilimo raštai. Atsispirdama nuo šios minties, pasitelkdama savitą simbolių, ženklų, linijų ir smėlio raiškos kalbą, menininkė kuria pasaulį, primenantį melancholiškus sapnus. Prabėgusio laiko kartoteką. Smėlynuose nėra žmogaus, o gal – nebėra. Bet jį galima pajusti. Vis tik man regisi, kad ši paroda yra ne tiek apie žmogų, kiek apie patį pasaulį, jo istoriją. Nuolatinius ciklus, pasikartojimus“, – mintimis dalinosi parodos kuratorė.

„Smėlynai“ ekspoziciją „AP galerijoje“ žiūrovai turės progą aplankyti visą mėnesį, iki lapkričio 22 d. Galerijos tradicija tapo pasitikti naują parodą su koncertu, taigi pirmąją „Smėlynų“ eksponavimo dieną, 19 val. žiūrovai galės išgirsti unikalias saksofonų dueto, Armino Bižio ir Danieliaus Pancerovo, muzikines improvizacijas. Jau sekantį vakarą, spalio 27 d. 19 val. įvyks susitikimas su parodos autore Kristina Danilevičiene. Susitikimo renginys nemokamas.

Parodos „Smėlynai“ partneriai: natūralios lietuviškos kosmetikos prekinis ženklas „MANILLA“ ir apartamentų kompleksas „Nidos namai".

Spalio 26 d. koncerto bilietai jau prekyboje (Paysera): https://bit.ly/2FTqkei

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius