Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justinas Marcinkevičius pagerbtas atminimo lenta savo universitete

Užbaigiant 433-iuosius Vilniaus universiteto (VU) akademinius metus, antradienį M.K.Sarbievijaus kiemelyje su pakilia dvasia atidengta atminimo lenta vienam mylimiausių Lietuvos poetų Justinui Marcinkevičiui.
M.K.Sarbievijaus kiemelyje atidengta atminimo lenta Justinui Marcinkevičiui.
M.K.Sarbievijaus kiemelyje atidengta atminimo lenta Justinui Marcinkevičiui. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Susirinkome atiduoti pagarbą vienam žymiausių senojo Vilniaus universiteto auklėtinių poetui, dramaturgui, akademikui Justinui Marcinkevičiui. Vasarį, minint poeto mirties metines, leidau sau pasakyti, kad Justinas Marcinkevičius stovi šalia M.K.Sarbievijaus – žymiausio XVII a. lotynų kalba rašiusio poeto, – sakė VU rektorius profesorius Benediktas Juodka. – Šiame kiemelyje jau yra atminimo lentos M.K.Sarbievijui, pernai atidengta Česlovui Milošui, o šiandien atidengsime trečiajam – XX a. genijui Justinui Marcinkevičiui.“

Atidengti skulptoriaus Arvydo Ališankos sukurtą atminimo lentą šviesios atminties kūrėjui atvyko prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Prezidentė atkreipė dėmesį į prieš kelias minutes sostinę simboliškai nuplovusį vasaros lietų.

„Gamta staiga netikėtai nuplovė viską, kas maišosi mums po kojomis, visas dulkes, palikdama tik tai, kas yra geriausia. Šiandien atidengiame garbės ženklą Lietuvos sąžinei, visos tautos mylimam ir gerbiamam poetui Justinui Marcinkevičiui, – sakė D.Grybauskaitė. – Poetas mums ir ateities kartoms bylojo apie žmogų, apie asmenybę. Mokė jausti ir kurti, remiantis tik aukščiausiais sąžiningumo kriterijais, neišduodant savo idealų ir meilės tėvynei. Jo eilės tapo liaudies dainomis ir visų mūsų savastimi, jų – kaip ir poeto taip mylėtos Lietuvos – iš mūsų niekas nebeatims.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arūnas Gelūnas, Dalia Grybauskaitė ir Genovaitė Marcinkevičienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arūnas Gelūnas, Dalia Grybauskaitė ir Genovaitė Marcinkevičienė

Kultūros ministras, atsisukęs į J.Marcinkevičiaus žmoną ir dukras, prisiminė išėjusio kūrėjo taip aukštintą kuklumą.

„Poetas ne kartą yra kartojęs, kad kuklumas yra gilios inteligencijos, kultūringo žmogaus bruožas, todėl aš manau, kad šiame kieme pagerbti poeto atminimą memorialine lenta yra labai tinkamas būdas įamžinti jo atminimą. Būtent čia, kur 1954 metais jis baigė studijas, pritinka prisiminti poetą Justiną Marcinkevičių ir, mokantis jo eiles, statant pagal jo kūrybą spektaklius, niekad nepamiršti pagrindinės jo žinios mums: mes turime įveikti tai, kas žema mumyse, ir atrasti tai, kas kultūringa, aukšta ir šviesu“, – kūrėjo žodžiais kvietė A.Gelūnas.  

Atmino lentos atidengimą stebėjo visa universiteto akademinė bendruomenė, poeto artimieji, kolegos, jį mylėję ir gerbę tautiečiai. Nepastebimai tarp svečių stovėjo ir prezidentas Valdas Adamkus, kuris į šventinį renginį atvyko asmenine iniciatyva. Profesorius Domas Kaunas universiteto vardu atsiprašė prezidento, kad neatsiuntė jam kvietimo į šį renginį ir pažadėjo ateityje ištaisyti šią klaidą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Adamkus (centre)
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Adamkus (centre)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius