Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune 29 dailininkus iš 5 šalių kūrybai įkvepia Prisikėlimo bažnyčios didybė

Lapkričio 22 – 30 dienomis vyksta tarptautinis tapybos pleneras „Prisikėlimo šviesa”. Renginys skirtas Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčios 80 metų ir 10 metų konsekracijos iškilmei. Susibūrę šventovėje kūrėjai sako patyrę daug gerų įspūdžių.
Dailininkų pleneras
Dailininkų pleneras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Plenero kuratorius, menininkų asociacijos „Tiltas“ pirmininkas, tapytojas Saulius Kruopis sakė, kad plenere dalyvauja dailininkai iš Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos, Armėnijos. „Jų paveikslai liks bažnyčiai. Norime, kad svarbią visai šaliai šventovę puoštu profesionalių kūrėjų darbai. Nedažnai bažnyčia kviečia menininkus į tokius plenerus, todlė įspūdžių daug. Be to, atvažiavę į plenerą ne tik piešiame, bet ir lankome muziejus, apžiūrime miestą“, – kalbėjo S.Kruopis.

Sekmadienį 11 val. 30 min. Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčioje įvyks plenero darbų parodos atidarymas.

Nauja patirtis

Pats S.Kruopis nusprendė nutapyti triptiką, kuriame didingai vaizduojamas Nukryžiuotasis virš Prisikėlimo bažnyčios.

Tapytojas pasakojo, kad plenere gavo proga išbandyti iki tol jo nenaudotą spalvą. „Plenero metu gyvenu ir dirbu vienose patalpose su dailininku Arturu Savicku. Jis padovanojo juodų dažų. Šios spalvos iki šiol nesu panaudojęs savo kūriniuose, o dabar pamėginau. Manau, išėjo labai įdomus ir geras rezultatas“, – šypsodamasis kalbėjo S.Kruopis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Saulius Kruopis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Saulius Kruopis

Dailininkas Juozas Pranckevičius minėjo, kad jam šis pleneras irgi dovanojo naujų įspūdžių. „Tapytojo darbo pradžioje tapiau sakralinius paveikslus, po to patraukė peizažai. Dabar man čia savotiškas sugrįžimas prie savo ištakų“, – pasakojo menininkas.

J.Pranckevičius tapo ant bažnyčios stogo, terasoje esančioje Šiluvos švč. Mergelės Marijos koplyčioje. „Ši vieta labai įkvepianti: šalia Marijos paveikslas, pro langus matyti Kauno panorama“, – džiaugėsi dailininkas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Juozas Pranckevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Juozas Pranckevičius

Rimas Paulauskas – Džiovanis prisipažino, kad nėra tikintis, tačiau jam plenere patinka tapyti religine tematika. „Mane žavi krikščionybės simbolika. Be to, ši religija yra svarbi mums europiečiams kaip pagrindinis vienijantis veiksnys“, – mano dailininkas.

Proga panirti į jaunystės prisiminimus

Kazys Rimtas Tarabilda atvyko kartu su žmona Vija Tarabildiene. „Kaune mes susipažinome, pamilome vienas kitą. Man šis miestas yra kupinas vaikystės ir jaunystės prisiminimų“, – pasakojo menininkas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kazys Rimtas Tarabilda
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kazys Rimtas Tarabilda

Jis gyveno ir mokėsi netoli Prisikėlimo bažnyčios. „Mano senelis yra pirkęs plytą jos statybai. Likę ir skaudžių atsiminimų. Pamenu, kai sėdėjau šalimais esančios J.Jablonskio mokyklos klasėje, pro langą pamačiau bažnyčios bokšte sumontuotą geležinį tiltą, o ant jo darbininkai užvilko išmontuotą kryžių ir po to numetė jį žemėn. Tie šaižūs kryžiaus nuardymo garsai iki šiol labai gyvai iškyla atmintyje“, – sakė K.R.Tarabilda.

Jis tapo Kauno panoramą, kuri atsiveria nuo Aleksoto apžvalgos aikšelės, iš ten matyti ir baltai švytinti Prisikėlimo šventovė. „Tos vietos irgi išvaikščiotos su Vija“, – šypsodamasis sakė K.R.Tarabilda.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vija Tarabildienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vija Tarabildienė

Jo žmona V.Tarabildienė tapo angelą, skriejantį virš bažnyčios. „Šis vaizdinys man iškart iškilo, kai buvome kviečiami į šį plenerą. Pasirinkau vitražinio stiliaus vaizdavimo formą. Esu mokiusis vitražo. Man atrodo, kad vitražas artimas bažnytiniam stiliui“, – mano menininkė.

Užsieniečių įspūdžiai

Atvykusi iš Kijevo ukrainietė Katerina Rudakova teigė, kad ją labiausiai sužavėjo Prisikėlimo bažnyčios viduje dominuojanti šviesa ir didelė erdvė. „Visai kitokios yra stačiatikių cerkvės, kuriose labai daug ikonų, žvakių ir tvyro prieblanda“, – dalijosi įspūdžiais dailininkė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Katerina Rudakova
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Katerina Rudakova

K.Rudakova Lietuvoje lankosi pirmą kartą. „Kaunas – nuostabus miestas su senoviška architektūra. Kai po jį vaikštai, atrodo, kad tai nedidelis miestelis, bet nuo bažnyčios terasos pamačius jo panoramą, nustebina jo plotas“, – kalbėjo ji.

Ukrainietė pastebi, kad Lietuvoje labai nuoširdūs ir geranoriški žmonės. „Džiugu girdėti ir jūsų palaikymą nelengvu Ukrainai laikotarpiu“, – sakė K.Rudakova.

Armėnas Gagikas Parsamianas irgi pabrėžė, kad Lietuvoje visada sutinka daug puikiu žmonių. „Susipažinęs su Sauliumi Kruopiu atradau ir Lietuvą. Labai žaviuosi Nida, Vilniumi, o dabar ir Kaunu, jo žmonėmis. Štai atvykstant savo automobiliu iš Lenkijos, kur gyvenu, Kaune paklydau. Sutikau jaunus žmonės, kurie nemokėjo rusiškai, bet supratę, ko ieškau, patys savo mašina palydėjo iki tikslo“, – pasakojo G.Parsamianas.

Plenere dalyvauja šie dailininkai: Skaidrė Butnoriutė, Jurga Sidabrienė, Rimas Paulauskas, Vija Tarabildienė, Rimtas Tarabilda, prof. Aantanas Visockis, prof. Rimas Mulevičius, Asta Vasiliauskaitė, Sigita Adomavičienė, Gediminas Beržinis, Kzys Bimba, Ramūnas Dagys, Arturas Savickas, Juozas Pranckevičius, Arvydas Kašauskas, Kazys Kęstutis Šiaulytis, Dalia Mažeikytė, Katerina Rudakova (Ukraina), Tatjana Myalkovska (Ukraina), Anatolijus Kazmierukas (Ukraina), Oksana Arakčeva (Baltarusija), Rihor Sitnitsa (Baltarusija), Ewa Pohlke (Lenkija), Gagikas Parsamian (Armėnija), Eugenijus Varkulevičius, Ina Orinauskaitė – Rūkė, Jovita Aukštikalnytė, Gintautas Vaičys.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius