Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje visą savaitgalį karaliaus šokis

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdoje (KU studentų miestelyje, AULA MAGNA, H. Manto 84) bus paskelbtas didžiausio Šiaurės ir Baltijos šalių scenos menų tinklo „keðja“ antrojo suvažiavimo startas.
Paskelbtas didžiausio Šiaurės ir Baltijos šalių scenos menų tinklo „keðja“ antrojo suvažiavimo startas.
Paskelbtas didžiausio Šiaurės ir Baltijos šalių scenos menų tinklo „keðja“ antrojo suvažiavimo startas. / „Žuvies akies“ nuotr.
Temos: 2 Šokiai Klaipėda

„keðja“  – 8 Šiaurės ir Baltijos šalis bei 11 jų organizacijų jungiantis tinklas, vienijantis šiuolaikinio šokio bendruomenę ir praktikoje įgyvendinantis glaudų Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą. Projekto pavadinimui pasitelktas islandiškas žodis „keðja“, reiškiantis grandinę ir suprantamas visomis Šiaurės šalių kalbomis. Jis išreiškia pagrindinį šio tinklo siekį – sustiprinti jau egzistuojančius Šiaurės ir Baltijos šalių šokio organizacijų ir meno kūrėjų ryšius bei skatinti naujus.

Į Klaipėdoje rengiamą suvažiavimą jau atvyko virš 200 šokio profesionalų iš viso Europos žemyno: šokėjai, choreografai, šokio pedagogai, festivalių prodiuseriai, vadybininkai, institucijų ir organizacijų vadovai. Keturias dienas truksiančiame suvažiavime bus nagrinėjama šiuolaikinei Europai ir visam globalėjančiam pasauliui aktuali tapatybės problema.

Suvažiavimą papildo ir  sudominti publiką šiuolaikiniu šokiu sieks Šiaurės ir Baltijos šalių šiuolaikinio šokio kūrėjų programa, sudaryta iš dviejų segmentų: viešų pasirodymų įvairiose miesto erdvėse ir prekybos centruose bei Baltijos šalių šokio platformos „Baltic Bubble“. Vakar jau vyko pirmieji šios programos pasirodymai, o šią savaitę iš viso bus  pristatyta 10 Lietuvos, Latvijos ir Estijos choreografų darbų. 

Vietiniam Klaipėdos kontekstui bei erdvėms adaptuotą šokio programą atidarys islandų kūrėjos Katla Thor projektas „Pasiklydusi balerina“, rodomas birželio 13, 14 dienomis, 12:30 val., PC „Studlendas“ , H. Manto 84). Tai mobilus ir kiekvieną kartą kintantis kūrinys, atliekamas vis skirtingose vietose ir stebimas vis kitų žiūrovų. Spektaklyje visuomet veikia tas pats personažas – pasiklydusi balerina: atskleidžiama, kaip ji prarado savo tapatybę; vėliau žiūrovams leidžiama stebėti, ką po ilgų ieškojimų ji jaučia ir atsimena. Aktulios erdvės scenografija Klaipėdoje bus papildyta ir Islandijos kraštovaizdį atspindinčiomis Davide Bozzalla fotografijomis. 

Iškart po pusvalandį trunkančio performanso KU „Aula Magna“ bus oficialiai paskelbtas „keðja“  suvažiavimo atidarymas, o po jo rengiama diskusija – „Nacionalinė tapatybė ir menas“, kurioje dalyvaus: Birutė Banevičiūtė (LT), Lietuvos šiuolaikinio šokio asociacijos vadovė, Alexander Andriashkin (RU), choreografas, Andree Grau (SW / UK), Antropologijos ir šokio profesorė, Liutauras Kraniauskas (LT), Sociologijos mokslų daktaras, KU), Aldis Gedutis (LT), Sociologijos mokslų daktaras, KU).

Bendra suvažiavimo renginių tema „Nacionalinė meninė tapatybė šokyje“ kviečia diskutuoti, kaip globalinio pasaulio kontekste išsaugoti raiškos unikalumą ir tuo pat metu išlikti suprantamais vieni kitiems? Kiek esame įtakojami savo praeities, liaudies tradicijų, mentaliteto ir pan.? Ar tam, kad išlikti globalioje rinkoje privalome kurti universalų meną? Ar tapatybė gali būti parduota kaip prekinis ženklas? Ar šiuolaikinė Europa egzistuoja už tapatybės ribos? 

Šiems klausimams atsakyti suvažiavimo dalyviams rengiamose diskusijose, praktiniuose seminaruose, kūrybinėse dirbtuvėse, vadovaus žinomi ekspertai iš Lietuvos bei užsienio: viena aktyviausių šių dienų šokio prodiuserių Laurie Uprichard (Airija / Prancūzija), dr. Katarzyna Pastuszak (Lenkija), Amareya teatro meno vadovė ir Gdansko šokio festivalio kuratorė,  Arnd Wesemann (Vokietija), Europos žurnalo “tanz” vyriausias redaktorius, Audronis Liuga (LT) – Lietuvos Nacionalinio dramos teatro meno vadovas ir kt.

Šio suvažiavimo naujiena – naujo Šiaurės-Baltijos šalių prodiuserių tinklo susitikimas bei šokantis turas – birželio 14 d., 11 val. rengiama ekskursija po Klaipėdą, kurią ves netradiciniai gidai bei šokėjai. Istoriniai faktai, įvykiai ir asmenybės bus papildomi choreografinių miniatiūrų pagalba. 

Iki sekmadienio klaipėdiečiai bei miesto svečiai turės ne vieną galimybę susidurti su šiuolaikiniu šokiu bei patirti jo įvairiapusiškumą bei išraiškų formas, tiek jau žinomose alternatyviose kultūrinėse erdvėse (Švyturio menų doke, jachtų elinguose), tiek neįprastose vietose – Danės upės krantinėse, pakeliui link jūros Smiltynėje (Kuršių nerijoje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius