-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurorto lankytojams – išskirtinis pasirodymas: kaip veikia A.Einšteino protas?

Jau sutemus pasigirsta garsus pypsėjimo garsas, skrodžia Palangos kiemus. Prieš akis – Alberto Einšteino biustas, jis kalba susirinkusiems ir nekantriai laukiantiems. O tuomet iš dangaus nusileidžia trys baltos figūros ir sukausto visų dėmesį.
Vertikalaus šokio pasirodymas
Vertikalaus šokio pasirodymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Toks vaizdas – vertikalus šokis ant Palangos koncertų salės sienos – pirmadienį pasitiko kurorto gyventojus ir svečius.

Klaipėdos šokių mokykla „CODA“, kartu su Olandijos
„Bencha Theater“ atlikėjais, Palangos sugrąžinimo Lietuviai 100-mečio proga susirinkusiems dovanojo nemokamą pasirodymą „Kūrėjo kodas“.

Inga Briazkalovaitė, šio pasirodymo sumanytoja ir atlikėja, 15min prieš pat jį pasakojo, kad pasirodymas kalba apie kodą, kurį turime kiekvienas iš mūsų – žmogus turi genetinį kodą, daiktai bar brūkšninį ar kitą kodą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas

„Tad šiandien pasirodymas yra apie Einšteiną, jo genialumą, apie tai, kaip jis sugalvoja, iš kur gimsta jo unikalios idėjos. Viskas prasideda nuo molekulės, kurią jūs pirmiausia pamatote, ji vėliau plyšta ir vėl viskas eina iš pradžių“, – pasirodymo mintį nupasakojo ji.

Jau sutemus, prieš vidurnaktį prasidėjus šokiui, ant Palangos koncertų salės sienos meninės instaliacijos pavidalu „pasirodė“ pats A.Einšteinas, o tuomet nuo pastato stogo su virvėmis nusileido trys virtualaus šokio šokėjai.

Erdvę užpildė muzika ir spalvinės instaliacijos, o šokėjai susirinkusių nuostabą kėlė įvairiausiais triukais, apsisukimais tiesiog ore.

Pasirodymo akimirkos iš Palangos 15min galerijoje:

„Tu jautiesi laisvas ir lengvas. Jautiesi kaip kosmose ar vaikščiodamas and mėnulio. Visi galvoja, kad tu nusileidi ant sienos labai skaudžiai, bet iš tiesų taip nėra, tai lyg kosmosas “, – po pasirodymo 15min sakė viena iš šokio atlikėjų Micka Karlsson.

Iš viso pasirodymą atlieka trys šokėjai, du Olandijos šokio teatro atlikėjai – iš Švedijos kilusi, bet ilgą laiką Olandijoje gyvenanti M.Karlsson, bulgaras, taip pat Olandijoje praleidęs visą savo gyvenimą, Dimiter Simeonov, bei I.Briazkalovaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas

Iš Olandijos atvykę svečiai teigė, kad šie pasirodymai yra jų visas gyvenimas, pagrindinė profesija, todėl aukščio baimių ar kitų jau seniai nebėra. O šokti tenka jiems ir ant daug aukštesnių, pavyzdžiui, 80-ies metrų pastatų.

Pasirodymui įpusėjus, ant sienos pasirodė instaliacija, siunčianti stebėtojams žinutę:

„A = X + Y + Z

A – Success

X – Work

Y – Play

Z – Keep your mouth shut“

Visiems kuriantiems žmonėms

Kiek trunka laiko paruošti vieną tokį pasirodymą, sudėtinga pasakyti, pabrėžė I.Briazkalovaitė, nes kūno paruošimas kabėti ant virvių turi vykti nenutrūkstamai.

Tačiau nuo kilusios idėjos iki jos išpildymo gali praeiti pusmetis, sakė ji.

Pasirodymo choreografė taip pat atvykusi iš Olandijos „Bencha“ teatro Rachel Melief papasakojo, kad pasirodymas repetuojamas ir kuriamas ant žemės, o galutinis variantas ant sienos, šiuo atveju, Palangos koncertų salės, parengiamas per gerą savaitę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas

Pasak jos, norint, kad pasirodymas būtų pilnai išpildytas, turi prisidėti ne vienos srities specialistai.

„Pirmiausia mes visada ieškome pastato, kuris tiktų mūsų pasirodymui, turi tikti jo aukštis ir stogas, tuomet svarbi yra istorija ir idėja, tuomet kartu susirenkame, aš kuriu choreografiją, kartu su muzikos ir vaizdo kūrėjais“, – 15min sakė ji.

Paklausta, kokia idėja, jos žodžiais, slypi už šio pasirodymo, R.Melief sakė, kad tai A.Einšteino, kaip kūrėjo, abstrakcija, „skirta visiems kuriantiems žmonėms“.

Virtualaus šokio pasirodymą režisavo režisierė Rūta Bunikytė.

„Pensininkė“, šokanti ant sienos

Inga Briazkalovaitė, pasirodymo sumanytoja, vertikalaus šokio pradininkė pajūryje baigė Mykalojaus Konstantino Čiulionio menų mokyklą bei įgijo balerinos specialybę.

Kurį laiką šoko Lietuvos baleto ir operos teatre, o vėliau persikėlė į uostamiestį ir 18 metų dirbo Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

„Kai buvo galima išeiti į vadinamą rentą, išėjau, bet jaučiau, kad dar noriu šokti, noriu kažko įspūdingo. Taip po truputėlį gimė tos idėjos ir dabar, kaip juokauju, esu pensininkė, kuri šoka ant sienos“, – 15min sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vertikalaus šokio pasirodymas

Šiuos virtualius šokius I.Briazkalovaitė šoka ketverius metus. Pirmasis pasirodymas įvyko Klaipėdoje and Valstybinio muzikinio teatro sienos, vėliau atlikėjai keliavo ir į sostinę.

Jaučiau, kad dar noriu šokti, noriu kažko įspūdingo.

Pasak jos, bendradarbiaujant su olandų teatru tenka išvykti ir į kitas šalis, pavyzdžiui, Indiją. Tačiau Lietuvoje populiarinti sąlyginai naują meno šaką yra sudėtinga, trūksta rėmėjų, o pats pasirodymas – nepigus.

„Yra labai daug saugumo ir labai daug technikos, tai yra labai brangus pasirodymas, todėl tenka ieškoti rėmėjų ir parodyti naują šaką“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius