Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurtuvėnuose „Patrepsynės“ šokėjai išbandė naujos dvaro ratinės grindis

Kurtuvėnuose po jaunų šokėjų kojomis drebėjo naujai sudėtas pagrindinės aikštės brukas ir ką tik pastatytos dvaro ratinės grindys. Respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“ audringai nuaidėjo jau vienuoliktąjį kartą.
Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“
Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“ / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šalies mokinių folklorinių šokių varžytuves kasmet organizuoja etnokultūros puoselėtoja Diana ir Albertas Martinaičiai bei Šiaulių kultūros centras. Šiemet jų partneriais tapo Kurtuvėnų regioninis parkas, Šiaulių universitetas, Lietuvos liaudies kultūros centras.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“

„Patrepsynė“ – tai projektas, Lietuvos kultūros ministerijos įtrauktas į 2015-2017 metų respublikos prioritetinių renginių sąrašą.

Šiemet „Patrepsynė“ vyko jau 11 kartą. Varžytuvėse nauja tai, kad veiksmas perkeltas į etnografinę aplinką – Kurtuvėnų Dvaro ratinę.

Šalies finale dalyvavo šokėjai iš 19 savivaldybių. Iš viso – 90 šokėjų porų. Šokiai pagal sudėtingumą suskirstyti į pradedančiųjų ir pažengusiųjų kategorijas.

Šokėjus vertino komisija, vadovaujama Latvijos etnologo Ernesto Spičo, panašių folklorinių šokių varžytuvių Latvijoje sumanytojo ir visų iki šiol vykusių ,,Patrepsynių“ žiuri pirmininko.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“
Alvydo Januševičiaus nuotr./Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“

Komisijoje dirbo ir humanitarinių mokslų daktaras, Panevėžio muzikos mokyklos direktorius, etnomuzikologas Gvidas Vilys, Šiaulių universiteto Edukologijos fakulteto docentė, socialinių mokslų daktarė Ramutė Gaučaitė, Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro etnokultūrinės veiklos koordinatorė Rita Šukienė, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas, choreografas Tomas Vaitkus. Renginį vedė Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos trečiokai Damilė Martinaitytė ir Arnas Pigulevičius.

Tautodailininkas Albertas Martinaitis apie savo pagamintus prizus: „Kanklės – etnologo ir „Žiemgalos“ įkūrėjo Kazimiero Kalibato, o ragas – fiolosofo bei visuomenės veikėjo Romualdo Ozolo garbei.“

Šokiams grojo gyva muzika. Liaudiškais instrumentais muzikavo Šiaulių ,,Saulėtekio“ gimnazijos folkloro ansamblio ,,Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vadovas Arūnas Stankus) ir Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblio „Alksnioka“ muzikantai (vadovė Dainora Petrikienė).

Šokėjų poroms paskirtos 35 nominacijos už geriausiai pašoktus šokius.

Dvi poros laimėjo geriausių ,,Patrepsynės 2015“ šokėjų nominacijas. Jiems, be kitų prizų, įteikti šiauliečio tautodailininko Alberto Martinaičio pagaminti specialūs prizai – kanklės bei liaudiškas ragas.

A.Martinaitis pabrėžė, kad šių prizų laimėtojai gavo ne šiaip sau prizus: „Šie instrumentai yra skirti šiemet mirusių garbių žmonių atminimui. Kanklės – etnologo ir „Žiemgalos“ įkūrėjo Kazimiero Kalibato, o ragas – fiolosofo bei visuomenės veikėjo Romualdo Ozolo garbei.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Kurtuvėnuose įvyko respublikinis tradicinių šokių festivalis „Patrepsynė“
Alvydo Januševičiaus nuotr.Albertas ir Diana Martinaičiai

Taip pat šokėjams išdalinta ir daug specialiųjų prizų, kuriuos įsteigė UAB „Vandens siurbliai“, Šiaulių folkloro klubo ,,Patrimpas“ nariai ir bičiuliai, patys šokėjai ir jų vadovai, tėvai, komisijos nariai, renginio vedėjai, muzikantai ir kiti.

„Gausybė savanoriškai įsteigtų prizų, kuriuos gauna ne tik komisijos įvertintos poros, „Patrepsynę“ daro išskirtinę kitų projektų tarpe, nes čia skatinama ne tik gražiai šokti ir laimėti, bet ir pastebėti kitus gražiai šokančius varžovus, juos pasveikinti ir apdovanoti dažniausiai savo rankų darbo dovanomis“, – įsitikinusi „Patrepsynės“ siela D.Martinaitienė.

Apdovanoti geriausieji

Geriausia pradedančiųjų šokėjų pora pripažinti Justė Levickaitė ir Tomas Dapnys iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė). Geriausia pažengusiųjų šokėjų pora – tos pačios vadovės ir mokyklos auklėtiniai Judita Janužaitė ir Tadas Dovydaitis. Toks sutapimas fiksuojamas pirmą kartą festivalio istorijoje.

Tarp pradedančiųjų už geriausiai atliktus šokius nominacijas pelnė Aida Damoševičiūtė ir Vytautas Vaivada iš Panevėžio rajono Miežiškių kultūros centro (vadovė Rita Gasaitienė), Gerda Šlečkutė ir Titas Barauskas iš Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos (vadovė Irma Rekuvienė), Emilija Urbonavičiūtė ir Matas Kaminskas iš Kauno „Šilo“ pradinės mokyklos (vadovė Irma Rekuvienė), Urtė Kontrimaitė ir Arnas Žymantas iš Šiaulių „Rasos“ progimnazijos (vadovė Jolanta Butenienė), Andrėja Kontrimaitė ir Gajus Petraitis iš Šiaulių „Rasos“ progimnazijos (vadovė Zinaida Paulauskienė), Justė Levickaitė ir Tomas Dapnys iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Gabija Paškevičiūtė ir Titas Motiejūnas iš Ukmergės Užupio pagrindinės mokyklos (vadovė Ramunė Radzevičienė), Rugilė Krikužaitė ir Edenas Grebliauskas iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Beata Aniūnaitė ir Airidas Kostikas iš Ukmergės Užupio pagrindinės mokyklos (vadovė Ramunė Radzevičienė), Kamilė Savickaitė ir Rokas Šimkus iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Nerija Baltutytė ir Aleksandras Godelis iš Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Alksniokā“ (vadovė  Dainora Petrikienė), Raminta Valuntaitė ir Martynas Steponėnas iš Biržų rajono Vabalninko Balio Sruogos gimnazija (vadovė Dalia Baltrušaitienė), Gabija Urbonaitė ir Vainius Brazdžiūnas iš Biržų rajono Vabalninko Balio Sruogos gimnazija (vadovė Dalia Baltrušaitienė), Ligita Toporovaitė ir Arijus Lapinskas iš Ukmergės rajono Dainavos pagrindinės mokyklos (vadovė Drąsutė Kaselienė), Agnė Žilgužytė ir Kristupas Tautkus iš Šiaulių „Rasos“ progimnazijos folkloro klubo „Čiutulis“ (vadovė Rima Šereivienė), Žiedūnė Čiūraitė ir Nikas Strukovas iš Panevėžio „Aušros“ pagrindinės mokyklos (vadovė Lina Veršelienė), Grėtė Kvedaraitė ir Gvidas Anilionis iš Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos (vadovė Daiva Adamkavičienė), Dominyka Šimėnaitė ir Dovydas Lukštaraupis iš Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos (vadovė Daiva Adamkavičienė), Austėja Aglinskaitė ir Danielis Bernotas iš Pasvalio Svalios pagrindinės mokyklos (vadovė Daiva Adamkavičienė), Liepa Mikalauskaitė ir Tadas Gudauskas iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos (vadovė Irmina Kėblienė), Erika Vaičiulytė ir Rokas Kauleckas iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos ir VšĮ „Etnoklubas“ (vadovė Irmina Kėblienė), Jonė Kinderytė ir Domas Skirgaila iš Šilalės rajono Kaltinėnų Aleksandro Stulginskio gimnazijos (vadovė Alma Rumšienė), Gintarė Kęstavičiūtė ir Dovydas Mockevičius iš Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos (vadovė Irmina Kėblienė), Ugnė Bobiriūtė ir Edgaras Vladimirenko iš Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos liaudiškų šokių grupės „Žarsteklis“ (vadovė Rimutė Blikertienė), Augustė Januškevičiūtė ir Lukas Budrevičius iš Prienų rajono Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos (vadovė Jadvyga Beikauskienė).

Tarp pažengusiųjų geriausiai skirtingus šokius šokusiais pripažinti, Gabija Prochorovaitė ir Ričardas Glodenis iš Šiaulių rajono Raudėnų mokyklos (vadovė Alma Steponavičienė), Gabija Šimkutė ir Gytis Grabauskas iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Dovilė Zamaraitė ir Orintas Stradomskis iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Vida Trinkaitė ir Gvidas Šalkauskas iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Viltautė Kabišaitytė ir Nojus Lapienis iš  Prienų rajono Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos (vadovė Jadvyga Beikauskienė), Guoda Bernotaitė ir Rapolas Beržinis iš Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos (vadovė Irmina Kėblienė), Evelina Raguckaitė ir Erikas Andriušis iš  Prienų rajono Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos (vadovė Jadvyga Beikauskienė), Judita Janužaitė ir Tadas Dovydaitis iš Radviliškio rajono Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos (vadovė Džiuljeta Ragauskienė), Gabija Katkauskaitė ir Mažvydas Žilinskis iš Šiaulių rajono Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos Etnokultūros studijos (vadovė Jovita Lubienė), Miglė Ladavičiūtė ir Emilis Salogubovas iš Panevėžio rajono Smilgių kultūros centro (vadovė Nijolė Vidžiūtė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius