Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvo šokio vakaras kviečia susitikti Vilniuje

Šokis – ne tik meno šaka, bet ir socialinio susibūrimo forma, skirta ne publikos vertinimui, o šokėjų pasitenkinimui, kūno atsipalaidavimui. Socialiniame šokyje visiškai nesvarbus judesių ritmiškumas, plastika ar tam tikrų žingsnelių mokėjimas. Tai judėjimas be jokių taisyklių, paleidžiant savo kūną ir jaučiant, ko jam labiausiai reikia konkrečią akimirką. Pasinaudoti šiomis šokio privilegijomis kviečiama jau rugsėjo 22 d. „Kablys+kultūra“ organizuojamame „Laisvo šokio vakare“.
Kamilė Gudmonaitė
Kamilė Gudmonaitė / Monikos Penkutės nuotr.

Ekstatiniai (laisvi, intuityvūs) šokiai žinomi nuo labai senų laikų ir įvairių tradicijų. Tokio pobūdžio šokis – savita aktyvi meditacija, buvimo savo kūne praktika, kuri sukelia kūrybiškumą, vienybės pojūtį su savimi ir bendrumą su aplinka. Rugsėjo 22 d. „Kablyje“ vyksiančio „Laisvo šokio vakaro“ koncepcija remiasi conscious partying (sąmoningo vakarėlio) idėja. Jis skirtas žmonėms, kurie nori šėlti, jaustis laisvi savo kūne atrasdami autentišką buvimą arba tiesiog šokti ir nieko nebegalvoti. Pasak renginio organizatorių, čia jokios taisyklės neegzistuoja – judama taip, kaip juda žmogaus kūnas, ir nesvarbu, gražu tai ar negražu – niekam šiuose šokiuose tai nerūpi!

Šventės idėjos autorės ir pagrindinės renginio įgyvendintojos – teatro režisierė, grupės „Kamanių šilelis“ narė Kamilė Gudmonaitė ir scenografė bei vizuali menininkė Barbora Šulniūtė. Pasak projekto rengėjų, konkrečios transliuojamos žinios renginyje nėra. „Priešingai. Norime kviesti žmones iš žinojimo, žinučių bei konceptų pasaulio pajusti savo buvimą kitaip – per kūną, šokį, buvimą drauge su kitais, laisvę judėti taip, kaip norisi ir būti tuo, kas iš tiesų esi“, – svarsto režisierė K. Gudmonaitė.

Idėja organizuoti laisvo šokio vakarą kilo menininkėms reziduojant Portugalijoje ir Berlyne – iš noro dalintis paprastu ir tuo pačiu metu nepaprastu džiaugsmu, kuris kyla šokant. „Būtent Berlyne sudalyvavus ekstatinio šokio vakarėlyje, kuriame dalyvavo apie 200 žmonių, man pasidarė kaip niekad aišku, kad tai pati gražiausia ne tik atsipalaidavimo, bet ir susitikimo su savimi forma. Tą pirmąjį kartą patyriau labai gilų džiugesio jausmą, kuris po to neprilygo nė vienam geriausiam Berlyno vakarėliui“, – atvirauja K. Gudmonaitė. Menininkė teigia supratusi, kad tai, viena vertus, gali tapti puikia šventimo alternatyva, kita vertus – netgi emociškai gilia ir dvasiškai išlaisvinančia praktika.

Šokti galima įvairiose vietose – klubuose, baruose, namuose, gatvėje, todėl iš pirmo žvilgsnio „Laisvo šokio vakaras“ nėra išskirtinis renginys. Kita vertus, vienas pagrindinių dalykų, skiriančių šį vakarą nuo kitų yra tai, kad čia šokama esant visiškai blaiviam ir tai labai pakeičia tiek šokio, tiek buvimo su savimi ir kitais kokybę. „Šis vakarėlis gana panašus į įprastinius vakarėlius klubuose, tačiau turintis tris dalis – apšilimą, šokio „kelionę“ ir pabaigą – bei yra orientuotas ir skirtas žmonėms, kurie vis dar nori šokti ir linksmintis, atrasti save per šokį, bet nebegeidžia leisti naktų klubuose tarp apsvaigusių žmonių arba tiesiog norėtų paįvairinti savo vakarėlių patirtis“, – mintimis dalijasi K. Gudmonaitė.

„Laisvo šokio vakaras“ – naujovėms neabejingų bendraminčių ir talentingų menininkių komandos pastangų vaisius. Vakaro atmosferą ir erdvę renginyje kurs scenografė Barbora Šulniūtė, jau kuris laikas besidominti erdvės ir dalyvio santykiu. Profesionali smuikininkė ir emocinio intelekto lavinimo instruktorė Agnė Doveikaitė, ne kartą organizavusi ekstatinio šokio vakarėlius ir stojusi už pulto, atrinks pačią geriausią ir kokybiškiausią tribal/world/fusion stilių muziką. Judesio terapeutė Kamilė Pundziūtė praves kūno dirbtuves, kurios apšildys kūnus ir atpalaiduos protą, o paskutinė – trečioji vakaro dalis – išlieka paslaptimi. Renginio organizatoriai tik prasitaria, kad gyvai skambės lietuvių liaudies ir mongoliškos gerklinio dainavimo sintezės.

K. Gudmonaitės vardas viešojoje erdvėje sietinas su kokybiškais modernios srovės bei eksperimentiniais spektakliais, projektais, tačiau šis renginys menininkei išskirtinis. „Man jis iš tiesų yra ypatingas, nes tam tikru gyvenimo etapu šokis ir judėjimas išgelbėjo mano emocinę ir dvasinę būseną. Dar ir dar kartą įsitikinus, kokio gylio ir paprastumo yra džiaugsmas, kai suderini sąmonę ir kūną, norisi pasidalinti šiuo atradimu“, – atvirauja menininkė.

K.Gudmonaitės teigimu, šiuolaikinis žmogus neretai gyvena veikimo, darymo, projektų, karjerų, santykių, santuokų inercijoje, o kai kurių gyvenimai panašėja į vieną didelį projektą. Nepaisant veiklų gausos, kartais žmogus jaučia tuštumą, nepilnavertiškumą ir šiuos negerus pojūčius sumažinti ar net įveikti gali padėti ekstatiniai šokiai. „Mes tiek laiko praleidžiame mąstydami, nerimaudami, tokia mūsų protų prigimtis. Galvojame, kad esame tai, kas mus supa: antros pusės, automobiliai, profesijos, statusai, atlyginimai, socialiniai įvaizdžiai, kūno formos, dėl to taip jaudinamės dėl jų ir tiek apie tai galvojame. Tik kažkaip šių dalykų vis nepakanka ir nepakanka – „aš“ vis nepilnas, kažko lyg trūksta, kažkur norisi eiti, užpildyti, užsipildyti. Ekstatiniai šokiai kartais gali atskleisti, kad žmogus nėra visa tai ir tai supratus gali ateiti visiškas užsipildymas, pilnuma, ekstazė. Tačiau tai tikrai nėra pažadas, nes šokant gali ir visiškai nieko neįvykti ir tai irgi būtų pats geriausias tos akimirkos nutikimas – dabartis“, – svarsto menininkė.

„Laisvo šokio vakaras“ – jau rugsėjo 22 d. „Kablyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius