-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių šokio pristatymas Meksikoje: pilnas žiūrovų ir ateities planų

Šiemet Lietuvos šiuolaikinio šokio gastrolių žemėlapyje atsirado tolimoji Meksika ir tarptautiniai Pietų Amerikos scenos menų festivaliai. Į Meksiką buvo išvykęs Kauno šokio teatras „Aura“, šokio trupė „Nuepiko“, šokėjos Anna Marija Adomaitytė ir Aistė Kriukelytė, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šokio trupė „Nuepiko“
Šokio trupė „Nuepiko“ / A.Lopez nuotr.

Lietuvos šokio informacijos centro Pietų Amerikos publikai pristatyti kūrėjai rodė spektaklius ir vedė kūrybinio meistriškumo dirbtuves vietos profesionalams. Pirmosios tokio dydžio lietuvių gastrolės Meksikoje apėmė penkis miestus ir davė puikių rezultatų – naujų ryšių ir įdomių ateities planų. Šis turas – ilgalaikių profesinių ryšių tarp skirtingų šokio bendruomenių rezultatas.

Pasirodė tarptautiniuose festivaliuose

Kauno šokio teatras „Aura“ savo produkciją Meksikoje pristatė beveik pusantro tūkstančio žiūrovų auditorijai. Didelio Pietų Amerikos šokio profesionalų dėmesio sulaukiančiame FIDCDMX (Festival Internacional de Danza Contemporánea de la Ciudad de México) festivalyje Meksiko mieste buvo rodomas spektaklis „Godos“, o Kuernavakos mieste vykusiame Morelos Tierra De Encuentro festivalyje – du pasirodymai su ištraukomis iš spektaklių „Padaryk iš manęs jungiklį“, „Noriu maitinančios dienos iš tavo rankų“, „Sprendimas“, „Cherry Cherry boom boom“ ir spektaklio „Žydėjimas“, įkvėpto garsios meksikietės Fridos Kahlo gyvenimo.

FIDCDMX festivalyje pasirodė ir A.M.Adomaitytė su spektakliu „Daurade“ bei šokio trupė „Nuepiko“ su „(g)round zero“, kuris po to keliavo į tris tarptautinio šokio festivalio „Concentrica“ jungiamus Meksikos miestus: Chalapą, Teziutlaną, Pačiuką. „Nuepiko“ spektaklius iš viso išvydo apie 400 žiūrovų.

Emmanuelio Adamezo nuotr./Anna Marija Adomaitytė
Emmanuelio Adamezo nuotr./Anna Marija Adomaitytė

Šokio ir judesio menininkė A.Kriukelytė į Meksiką vyko kaip viena iš trisdešimties atrinktųjų FIDCDMX festivalio organizuojamam solistų konkursui. Čia ji pasirodė kartu su dalyviais iš Izraelio, Pietų Korėjos, Australijos, Turkijos, Kanados, Suomijos, Burkina Faso, JAV, Meksikos, Danijos, Italijos, Malaizijos ir kitų šalių.

„Pagal vieną konkurso taisyklių visiems dalyviams buvo per 40 metų ir tai mane patraukė, nes pas mus tokio amžiaus šokėjams kol kas labiau įprasta jau lipti nuo scenos, o ne dalyvauti konkursuose“, – pasakoja renginio konceptu ir šiltu dalyvių bendravimu besidžiaugianti A.Kriukelytė.

Edukacija ir ateities planai

Lietuvos delegacija Meksikoje ne tik pristatė savo kūrybą, bet ir vedė kūrybines dirbtuves bei jose dalyvavo. „Auros“ komanda seminarus rengė Kuernavakoje „Foramen M.Ballet“ trupės šokėjams ir kitiems šokio profesionalams, o kartu su minėta kompanija dalyvavo bendruose šokio technikos ir scenos menų seminaruose.

„Nuepiko“ trupės nariai Marius Pinigis, Marius Paplauskas ir Andrius Stakelė per gastroles vedė aštuonis šiuolaikinio ir gatvės šokio seminarus, kuriose sudalyvavo apie šešiasdešimt įvairaus amžiaus ir patirties šokėjų.

A.Lopez nuotr./Šokio trupė „Nuepiko“
A.Lopez nuotr./Šokio trupė „Nuepiko“

„Verta pabrėžti, kad tarptautiniame šokio festivalyje FIDCDMX buvome tik vieni iš trijų tarptautinių trupių, rodžiusių spektaklį ir taip pat vedusių šokio dirbtuves“, – sako M.Pinigis.

Šokėjas taip pat džiaugiasi, kad pavyko užmegzti naudingų kontaktų: „Ypač vertingu vizitu laikome Teziutlano miestą, kuriame užmegzti kontaktai su pagrindinio miesto teatro direktoriumi, kuruojančiu svarbiausią mieste vykstantį kultūrinį renginį – Tarptautinį Teziutlano menų festivalį, apimantį muziką, šokį ir teatrą. Pradėtos derinti galimybės organizuoti šokio spektaklio „(g)round zero“ gastroles Šiaurės Meksikoje ir dviejose pietinėse JAV valstijose – Kalifornijoje ir Teksase, kitų metų gegužę.“

Nemažiau svarbiu pasiekimu trupė laiko ir užmegztą kontaktą su Pačiukos menų universitetu, kuriame vedė šokio dirbtuves. Svarstomos galimybės kitais metais sugrįžti ir vesti šokio dirbtuves, trunkančias ilgesnį laiką.

Planų bendradarbiauti su Meksikos šokio lauku parsivežė ir Kauno šokio teatras „Aura“ – kitais metais „Auros“ šokio festivalyje numatyta parodyti „Foramen M.Ballet“ trupės spektaklį. Taip pat planuojama kurti bendrą šios trupės ir „Auros“ pasirodymą su Lietuvos ir Meksikos kompozitorių kartu sukurta gyva muzika.

Demoros Lilianos nuotr. /Šokio teatras „Aura“
Demoros Lilianos nuotr. /Šokio teatras „Aura“

Anot „Auros“ vadovės Birutės Letukaitės, tokiu būdu kūrėjai sujungtų šias dvi skirtingas ir tolimas šalis, projektas taip pat būtų gražus akcentas minint „Foramen M.Ballet“ šokių studijos veiklos 20-metį ir 10-ąjį Morelos Tierra De Encuentro festivalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius