-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LNDT kviečia į susitikimą su Vytautu Anužiu ir knygos apie jį pristatymą

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) vasario 29 d., ketvirtadienį, 18 val. vyks susitikimas su aktoriumi, teatro pedagogu Vytautu Anužiu ir knygos apie jį „Tiesos vertikalė“, kurią parašė Elvina Baužaitė, pristatymas. Renginys nemokamas, vyks Mažojoje salėje, jame dalyvaus aktorius Vytautas Anužis ir teatrologė Daiva Šabasevičienė, rašoma pranešime spaudai.
Vytautas Anužis
Vytautas Anužis / Monikos Požerskytės nuotr.

Menotyrininkės, publicistės, knygų autorės Elvinos Baužaitės monografija apie Vytautą Anužį „Tiesos vertikalė“, kurią išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, yra meno asmenybės biografija ir aktoriaus kūrybinės esaties manifestas, atskleidžiantis žmogaus ir menininko formavimąsi, ugdymo pamatą ir skirtingų teatro meno elementų bei įvairių teatrinių patirčių visumą.

Vytautas Anužis – vienas žymiausių ir svarbiausių Lietuvos teatro aktorių. Už kūrybą 2016 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, o už vaidmenis spektakliuose „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“, rež. Jonas Vaitkus, ir „Natanas Išmintingasis“, rež. Gintaras Varnas, pelnė Auksinius scenos kryžius. Anužio sukurti ir kuriami vaidmenys, dažnai pagrindiniai, – tai buvimas tiesos vertikalėje, kai, paties V.Anužio žodžiais, „neri į gylį, kad suvoktum praeitį, atvedusią į šiandieną; tada kyli ir kentėdamas tiesiesi į ateities aukštį, nes tiki, kad tiesa yra ten.“

Šiuo metu V.Anužis vaidina penkiuose Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliuose: „Dialogai“ (rež. Motiejus Ivanauskas), „Išvarymas“ ir „Miegantys“ (rež. Oskaras Koršunovas), „Atžalynas“ ir „Didysis kelias“ (rež. Jonas Vaitkus). Balandžio mėnesį žiūrovai aktorių išvys naujame LNDT pastatyme „Viktoras, arba Vaikai valdžioje“, kurį Naujoje salėje kuria režisierius Gintaras Varnas.

Ne vieną ryškų vaidmenį V.Anužis yra sukūręs ir kituose šalies teatruose – Nacionaliniame Kauno dramos, Valstybiniame jaunimo ir Vilniaus senajame. „Kiekvienas naujas V.Anužio vaidmuo – tai atviras dialogas su dabartimi, jis nepaliaujamai kuria šių dienų žmogaus atvaizdą“, – teigia teatrologė D.Šabasevičienė.

Gausiai nuotraukomis iliustruotoje monografijoje „Tiesos vertikalė“ galima rasti daugybę paties aktoriaus pasakojimų, atsiminimų, impresijų. Ankstyvasis Anužio gyvenimo laikas – vaikystė šeimos namuose Panevėžyje, santykiai su tėvais, tetomis, seserimi – tapo asmenybės pagrindu, suformavo atidos, pagarbos, tikrumo ir teisingumo principus, o jie ir yra Anužio būtį kertančios tiesos vertikalės ašis. „Svarbiausia, kad būtų tiesa. Ir kad būtų įdomu. Privaloma suderinti šiuos du dalykus. Būtent – pristatyti tiesą teatre; nepaisant visko, tai – mano žemė“, – teigia V.Anužis.

Ryškūs knygos epizodai – iš aktoriaus jaunystės patirties legendinėje Juozo Miltinio vaidybos studijoje Panevėžyje, kūrybingų metų Klaipėdos dramos teatre, taip pat mintys iš spektaklių „Karalius Lyras“, „Katedra“, „Kelias į Damaską“, „Visuomenės priešas“, „Rusiškas romanas“, „Natanas Išmintingasis“, „Sombras“ ir kitų.

Knygos pristatymo renginyje vasario 29 d. LNDT Mažojoje salėje Vytautą Anužį kalbins puikiai jo kūrybą ir asmenybę pažįstanti teatrologė D.Šabasevičienė, klausimų aktorius lauks ir iš auditorijos. Norintieji galės įsigyti knygą „Tiesos vertikalė“ ir gauti Vytauto Anužio autografą. Įėjimas į renginį – laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius