-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktorius V.Anužis: „Pristatyti tiesą taip, kad ją žiūrėtų liaudis – tai mano tikslas kūryboje“

Tiesos vertikalė – kiekvieno aktoriaus Vytauto Anužio sukurto vaidmens, įkūnyto personažo prasminis stuburas. Visų drauge su žmona Velta Žygure-Anužiene išugdytų laidų pedagoginės išminties vertybinė ašis. Todėl knyga „Tiesos vertikalė. Knyga apie Vytautą Anužį“ yra teatro meno asmenybės biografija ir aktoriaus kūrybinės esaties manifestas, apimantis žmogaus formavimąsi, ugdymo fundamentą ir skirtingų teatro meno elementų bei įvairių teatrinių patirčių visumą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vytautas Anužis
Vytautas Anužis / Monikos Požerskytės nuotr.

Knygą sudarė Elvina Baužaitė, dailininkė Deimantė Rybakovienė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

„Mano visi didžiausi vaidmenys – tai buvimas tiesos vertikalėje: neri į gylį, kad suvoktum praeitį, atvedusią į šiandieną; tada kyli ir kentėdamas tiesiesi į ateities aukštį, nes tiki, kad tiesa yra ten. Svarbiausia, kad būtų tiesa. Ir kad būtų įdomu. Privaloma suderinti šiuos du dalykus. Būtent – pristatyti tiesą teatre; nepaisant visko, tai – mano žemė. Pristatyti tiesą taip, kad ją žiūrėtų liaudis – tai mano tikslas kūryboje“, – rašo aktorius Vytautas Anužis.

„Tiesos vertikalė. Knyga apie Vytautą Anužį“ – tai vieno ryškiausių ir meistriškiausių mūsų laikų aktoriaus ir teatro pedagogo kūrybinė biografija. Jo vaidybos meistrystėje susilieja gilus teatro klasikos pažinimas ir modernybės išmanymas, o jo teatro pedagogika grįsta didžiule scenos patirtimi ir teatro meno, aktorystės amato fundamentaliu suvokimu.

Knygoje aptariama aktoriaus raiškos trajektorija, kritiko žvilgsniu aprėpiant įkūnytų personažų visetą, išskiriant ypatinguosius aktoriaus vaidmenis, kuriuose išryškėja Anužio unikalumo žymės, bylojančios šio teatro meno kūrėjo kūrybinę brandą. „Galybė mažesnių, didesnių ir pačių didžiausių vaidmenų suteikė saugumo jausmą ne tik Vytautui Anužiui, bet ir mums, galintiems per šio aktoriaus–vaidmens–personažo kelią pažinti teatro meną. Kiekvienas naujas Vytauto Anužio vaidmuo tai atviras dialogas su dabartimi, jis nepaliaujamai kuria šių dienų žmogaus atvaizdą“, – rašo teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Čia taip pat rasite daugybę paties aktoriaus pasakojimų, atsiminimų. Ankstyvasis Anužio gyvenimo laikas – vaikystė šeimos namuose, vadinamuose tėvonija, santykiai su tėvais, tetomis, seserimi – tapo asmenybės pagrindu, suformavo atidos, pagarbos, tikrumo ir teisingumo principus, o jie ir yra Anužio būtį kertančios tiesos vertikalės ašis.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Dirigavimo, mokytojavimo žaidimai vaikystėje, išbandant, tarsi pasimatuojant šias profesijas, galima sakyti, buvo lemtingi – nurodė ir pranašavo Anužio gyvenimo kelią: jis aktorius – orkestras, kas kartą prieš eidamas į sceną suderinantis instrumentus, kad fizinė ir mentalinė darna padėtų vaidmeniui išsipildyti; jis teatro pedagogas, išleidęs kartu su žmona aktore, teatro pedagoge Velta Žygure-Anužiene devynias aktorių laidas. Knygoje nuosekliai aptarta Anužio ir Veltos Žygurės-Anužienės keturiasdešimties metų bendro pedagoginio darbo patirtis.

Aktoriaus ir pedagogo, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos ir dviejų Auksinių scenos kryžių laureato Vytauto Anužio biografija „Tiesos vertikalė“ yra vertingas leidinys aktoriams, režisieriams, visiems teatro meno kūrėjams ir jį mylintiems žmonėms – joje atskleista aktoriaus asmenybės šviesa, įžiebianti kūrybos energiją teatro žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius