-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naujasis Baltijos šokis“: apie savęs tyrinėjimą, praradimo skausmą ir siekį atrasti laimę

Jau šį penktadienį, gegužės 12 d., sostinėje prasidės vienas laukiamiausių šokio renginių Lietuvoje – savaitę truksiantis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis '17“. Atidarymo dieną ir savaitgalį gerbėjų laukia du įspūdingi svečių iš Austrijos – „Liquid Loft“– ir Norvegijos – „Haugen productions“ – pasirodymai. Kitą savaitę dėmesį kaustys belgų trupė „Mariedl“ ir šio festivalio uždarymo spektakliu tapsiantis Nyderlandų trupės „Club Guy & Roni“ darbas.
Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“
Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“ / Macieko Rukaszo nuotr.

Kai viskas priklauso moterims

Gegužės 12 d. Menų spaustuvėje spektaklį „CANDY’S CAMOUFLAGE Imploding Portraits Inevitable“ žiūrovams pristatys austrų trupė „Liquid Loft“. Šis spektaklis paremtas autokorpografijos praktika, savęs įkūnijimu – tai galima pavadinti labiau savęs tyrinėjimu ir apibrėžimu nei savęs parodymu.

Spektaklyje parodomas moteriškumo įsivaizdavimas, o stereotipai ir trapios klišės čia pateikiami daugybei išbandymų. Pasirodyme mėgaujamasi sielos paieškomis, euforijos brėžiniais, troškimais, pykčiu ir pamišimu, pastatytu vienas prieš kitą, žongliruojama skulptūriškais moters vaizdiniais. Vyrai čia lieka nematomi, jų čia nė nereikia. Aplinka priklauso tik moterims – fatališkoms ir vaikiškai keistoms, svajingai susižavėjusioms ir dramatiškai laisvoms.

Chriso Haringo nuotr./Trupė „Liquid Loft“
Chriso Haringo nuotr./Trupė „Liquid Loft“

Choreografo ir trupės meno vadovo Chriso Haringo vadovaujama „Liquid Loft“ savo pasirodymuose šiuolaikinį šokį jungia su kitais šiuolaikiniais menais ir tai daro tam, kad sukurtų darnų, visą apimantį meno kūrinį. Ypatinga vizualinė ir formų kalba, išskirtiniai akustiniai scenos pasirodymai ir profesionalūs šokio darbai pelnė trupei tarptautinį pripažinimą ir tokius apdovanojimus kaip „Auksinis liūtas“ (2007 m. Venecijos bienalė).

Kaip paveikia susitikimas su mirtimi?

Šeštadienį, gegužės 13 d., Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje pasirodys seserys norvegės Liv Hanne ir Anne Katrine Haugen, įkūrusios trupę „Haugen productions“. Apie jų į festivalį atvežamą darbą „Seserys po 11 metų“ Helle Østvik Norvegijos dienraštyje „Finnmark Dagblad“ rašė: „Pasirodymas taip meistriškai sukurtas, kad nepamenu, ar per spektaklį kvėpavau. Teprisimenu, kad kažkas stipriai sugriebė mane už širdies ir tvirtai laikė...“

Trupės archyvo nuotr./Trupė „Haugen productions“
Trupės archyvo nuotr./Trupė „Haugen productions“

Iš pradžių trupė sukūrė pasirodymą „Seserys“. Šis spektaklis buvo parodytas 180 kartų, jį pamatė apie 25 tūkst. įvairaus amžiaus žiūrovų visoje Norvegijoje. „Seserys po 11 metų“ – tai nepriklausomas seserų ir artimiausios šeimos istorijos tęsinys. Po 11 metų nuo tada, kai pasirodė spektaklis, seserys Liv Hanne ir Anne Katrine vis dar šoka ir klausia savęs bei penkių likusių tetų: „Kaip gyvename dabar? Kaip mus paveikė susitikimas su mirtimi, kai netekome mamos ir sesers?“

Spektaklio asmeninės istorijos pagrindinis noras – dar kartą iš arti pažvelgti į šeimą, tik jau per senėjimo, praradimų ir mirties, kaip natūralios gyvenimo dalies, prizmę. Pasirodymas susideda iš filmo, instaliacijų, muzikos, tekstų ir šokio.

Intymumo ir moters identiteto tyrinėjimas

Kitą savaitę, gegužės 17 d., Menų spaustuvėje viešės belgų trupė „Mariedl“. Choreografės Anne Laure Lamarque ir Emilie Maquest Lietuvos publikai pristatys savo spektaklį „Roubignoles“ – visa griaunantį intymumo ir moters identiteto tyrinėjimą.

Claire Farah nuotr./Trupės „Mariedl“ spektaklis „Roubignoles“
Claire Farah nuotr./Trupės „Mariedl“ spektaklis „Roubignoles“

„Tai tarsi geriausia laboratorija eksperimentuoti su mitais ir juos pasukti kita linkme. Burleskos kabaretas su savo kodais, maniera, spalvomis ir potencialia pajuoka. Tarsi smalsumo salė, kurioje du senoviniai padarai – pusiau moterys, pusiau žvėrys, tikros asmenybės ar mitologiniai charakteriai – buvo užrakinti metų metus, kad kiekvieną naktį rodytų visa griaunančias ir surrealias linksmybes. Išsivaduotų iš kiautų, apsinuogintų nuo klišių...“ – taip spektaklį pristato kūrėjos.

Netobulumo grožis

Šiųmečio festivalio baigiamuoju spektakliu pasirinktas Nyderlandų trupės „Club Guy & Roni“ darbas „Laimė“. Gegužės 20 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre kūrėjai pakvies patyrinėti šią žmogaus būseną. „Kartais tikrai atrodo, kad laimė turi būti privaloma... Bet joje, kaip ir liūdesyje, galima atrasti didelį grožį“, – sako spektaklio autoriai.

Macieko Rukaszo nuotr./Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“
Macieko Rukaszo nuotr./Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“

Choreografų Guy Weizmano ir Ronio Hayerio darbas „Laimė“ yra absurdiška ir karčiai saldi komedija apie šeimą, kurios negalėtumėte pavadinti tradicine. Tai malonūs, keisti ir ekscentriški žmonės, pasirinkę duobėtą gyvenimo kelią. Jie keisti, turintys bendravimo sutrikimų ir darantys dalykus, kuriuos kiti žmonės laikytų iškreiptais. Jų troškimas surasti laimę yra didelis ir spalvingas. Bet jie geriau ras savo kelią, kad ir kur jis nuves.

Šokėjams ir muzikantams scenoje kompaniją palaiko šeši žmonės nuo 8 iki 71 metų. Muzika šiam pasirodymui parašyta Franko Wienko („Binkbeats“, „Slagwerk Den Haag“) ir Nielso Broonso („The Kyteman Orchestra“). „Laimė“ yra tragikomedija, pastatyta pagal filmų – Toddo Solondzo „Laimė“ ir Weso Andersono „Karališkieji Tenenbaumai“ – tradicijas. Tai istorijos apie sutrikusias šeimas, kurių gyvenimai griebia už širdies ir priverčia susimąstyti, ar čia juoktis, ar verkti...

Trupė „Club Guy & Roni“, kurianti net tik dinamiškus, drąsius, bet ir jautrius bei linksmus pasirodymus, kurie išeina už šokio žanro ribų, yra gavusi Rusijos „Auksinės kaukės“ apdovanojimą už darbą „L’Histoire du Soldat“, taip pat Olandų šokio „Oskaru“ vadinamą „Gulbės“ apdovanojimą už spektaklį „Midnight Rising“.

Visą informaciją apie Lietuvos šokio informacijos centro ir „Vilniaus festivalių“ organizuojamo tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ trupes, spektaklius ir nemokamus renginius rasite portale newbalticdance.lt.

Bilietus platina tiketa.lt ir teatrai.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros institutas ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius