Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naujojo Baltijos šokio“ organizatoriai ir dalyviai kviečia nepraleisti pašėlusio festivalio uždarymo

Besibaigiantis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ žada intriguojančią pabaigą ir kviečia nepraleisti paskutinių šiųmečių jo spektaklių. Penktadienio vakarą Menų spaustuvėje savo naujausią darbą „Agonija“ pristatys 20-metį švenčiantis Vyčio Jankausko šokio teatras, o šeštadienį laukia karčiai saldi svečių iš Nyderlandų „Club Guy & Roni“ komedija apie šeimą – šokio spektaklis „Laimė“.
Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“
Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“ / Macieko Rukaszo nuotr.

Ką reiškia būti žmogumi?

Penktadienį, gegužės 19 d., Menų spaustuvės Juodojoje salėje festivalio svečiai išvys nuotaikingą šiuolaikinio šokio spektaklį „Agonija“. Jame įvairios šokio, šviesos, gyvo ir fonograminio garso manipuliacijos kuria magišką erdvę, kurioje žmonės ir daiktai patiria įvairias transformacijas, įgauna naujus, jiems neįprastus pavidalus, funkcijas ir reikšmes.

Pasak spektaklio choreografo Vyčio Jankausko, agonija yra tarpinė būsena tarp to, kas miršta ir tuoj nebebus, ir to, kas gimsta, atsiranda, bet dar nėra. Spektaklio kūrėjai kelia klausimus: Ką reiškia būti žmogumi? Ar tikrai žmogus yra tapatus sau toks, kokį sukūrė gamta, lėmė prigimtis? O gal žmogus pašauktas kam nors daugiau, pvz., šventumui, ar kam nors, kas dar neegzistuoja, ir mes nežinome, kas ir kaip tai galėtų būti?

Martyno Norvaišo nuotr./Vyčio Jankausko šokio teatro spektaklis „Agonija“
Martyno Norvaišo nuotr./Vyčio Jankausko šokio teatro spektaklis „Agonija“

„Į gimtadienį eiti visuomet smagu, o kai gimtadienio sulaukia šokio teatras – ne tik smagu, bet ir smalsu, ką 20 metų jubiliejaus proga parodys Lietuvos šokio grandas Vytis Jankauskas. Choreografas savo spektakliuose nagrinėja gilias temas apie žmogaus būtį, likimą, lemtį, individą ir jį supančią visuomenę. Premjerinis spektaklis „Agonija“ intriguoja ne tik šokiu, bet ir kaip priklauso gimtadieninei nuotaikai – gyvai atliekama muzika“, – sako šiuolaikinio šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė.

Kur sapnai, o kur realybė?

Šeštadienį, gegužės 20-ąją, Menų spaustuvėje savo praėjusių metų darbą „Žaidimas baigtas“, už kurį šiemet kūrėjai įvertinti „Auksiniais scenos kryžiais“, pristatys urbanistinio šokio teatras „Low Air“.

Vieno žymiausių XX a. argentiniečių rašytojų Julio Cortázaro kūrybos įkvėptas vizualus šokio spektaklis „Žaidimas baigtas“ imasi sapnų ir analizuoja, kaip juos būtų galima paaiškinti realiame gyvenime. Spektaklyje daug simbolių ir kodų, kuriuos su kūrybine komanda bandys iššifruoti žiūrovai.

Menininkai siūlo pasinerti į sapną, pažaisti su savo vaizduote ir nors kartą nebijoti pasilikti sapnuose. Performansas formuojamas kaip žaidimas su žiūrovu, įtraukiant jį į netikėtus sapno ir realybės susidūrimus. Visos spektaklio akimirkos baigiasi ties pabudimo momentu. Publika nukeliama į konkrečias situacijas, kuriose dominuojanti tema yra santykiai – tiek su kitais žmonėmis, tiek su pačiu savimi. Prasimanymai, subtilūs išgyvenimai persipina su sapno realybe ir tampa neatsiejamu vaizdo ir judesio elementu.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./„Low Air“ (Laurynas Žakevičius) spektaklis „Žaidimas baigtas“
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./„Low Air“ (Laurynas Žakevičius) spektaklis „Žaidimas baigtas“

„Kviečiu visus, nes uždarymai visada būna geriausi! Linksmiausi ir geriausi vakarėliai, geriausia nuotaika, o šiais metais ir festivalio uždarymo spektakliai įspūdingi!“ – nepraleisti „Žaidimo baigto“ ir festivalio uždarymo kviečia vienas urbanistinio šokio teatro „Low Air“ įkūrėjų, choreografas ir šokėjas Laurynas Žakevičius.

Ar čia verkti, ar čia juoktis...

Šiųmečio festivalio kulminacija taps Nyderlandų trupės „Club Guy & Roni“ darbas „Laimė“. Gegužės 20 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre kūrėjai pakvies patyrinėti šią žmogaus būseną. „Kartais tikrai atrodo, kad laimė turi būti privaloma... Bet joje, kaip ir liūdesyje, galima atrasti didelį grožį“, – sako spektaklio autoriai.

Macieko Rukaszo nuotr./Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“
Macieko Rukaszo nuotr./Trupės „Club Guy & Roni“ spektaklis „Laimė“

Choreografų Guy Weizmano ir Ronio Hayerio darbas „Laimė“ yra absurdiška ir karčiai saldi komedija apie šeimą, kurios negalėtumėte pavadinti tradicine. Tai malonūs, keisti ir ekscentriški žmonės, pasirinkę duobėtą gyvenimo kelią. Jie keisti, turintys bendravimo sutrikimų ir darantys dalykus, kuriuos kiti žmonės laikytų iškreiptais. Jų troškimas surasti laimę yra didelis ir spalvingas. Bet jie geriau ras savo kelią, kad ir kur jis nuves.

Šokėjams ir muzikantams scenoje kompaniją palaiko šeši žmonės nuo 8 iki 71 metų. Muzika šiam pasirodymui parašyta Franko Wienko („Binkbeats“, „Slagwerk Den Haag“) ir Nielso Broonso („The Kyteman Orchestra“). „Laimė“ yra tragikomedija, pastatyta pagal filmų – Toddo Solondzo „Laimė“ ir Weso Andersono „Karališkieji Tenenbaumai“ – tradicijas. Tai istorijos apie sutrikusias šeimas, kurių gyvenimai griebia už širdies ir priverčia susimąstyti, ar čia juoktis, ar verkti...

„Žiūrėdami „Club Guy and Roni“ spektaklį „Laimė“ pasijusite tarsi muzikiniame filme. Spalvoti charakteriai, gyvai atliekama muzika ir labai subtilus humoras tikrai neleis nuobodžiauti. Įspūdingi šokėjai tiesiogine šia žodžio prasme į jūsų gyvenimą įneš naujų spalvų“, – teigia festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Visą informaciją apie Lietuvos šokio informacijos centro ir „Vilniaus festivalių“ organizuojamo tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ trupes, spektaklius ir nemokamus renginius rasite portale newbalticdance.lt. Bilietus platina tiketa.lt ir teatrai.lt. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros institutas ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius