-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po muzikanto kelionės į Malį pas mokytoją – 5-asis „Africa Night“ koncertas Vilniuje

„Malis yra labai turtinga saule, žmonių bendruomeniškumu ir muzika šalis. Ten nėra vandenyno, bet galima maudytis būtent muzikoje“, – tokius žodžius vilnietis muzikantas Gediminas Mačiulskis ištarė grįžęs po kelionės iš Vakarų Afrikoje esančio Malio. Daugeliui tautiečių atrodanti tolima ir nepažinta šalis perkusininką žavi savitomis muzikos tradicijomis – būtent iš čia kilęs pasaulyje populiariausiu tapęs afrikietiškas būgnas – djembe, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Africa Night“ koncertas Vilniuje
„Africa Night“ koncertas Vilniuje / Asmeninio archyvo nuotr.

Djembe muziką G.Mačiulskis studijuoja ir groja jau dešimt metų. Mokytis važiuoja pas žymiausius šių dienų Vakarų Afrikos muzikantus – iki šių dienų išlikusi tradicija žinias perduoti tiesiogiai, mokantis be natų, tačiau kartu su mokytoju ir kitais muzikantais. Šiemet Gediminas išpildė savo seną svajonę – nuvyko mokytis į djembės tėvynės – Malio – sostinę Bamaką pas savo mokytoją, vieną garsiausių ir labiausiai pasaulyje vertinamų djembės perkusininkų – petit Adama Diarra.

Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Mačiulskis ir Adama Diarra
Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Mačiulskis ir Adama Diarra

„Šis žmogus žavi savo įgimtu talentu muzikai – jį dar vaikystėje pastebėjo ir ėmė mokyti vieno žinomiausių Malio senosios kartos muzikantų Soungalo Coulibaly. Šiandien petit Adama Diarra – savo karjeros viršūnėje, tačiau Europoje praleidžia tik porą mėnesių per metus, likusį laiką gyvena ir dirba gimtajame Malyje.

Pats savo akimis įsitikinau – ten Adama yra tiesiog graibstomas norinčių pabendrauti ir išgirsti jo atliekamą muziką. Šiandien šis neeilinių gebėjimų muzikantas pripažintas vienu muzikaliausių Malio djembės atlikėjų. Multiinstrumentalistas meistriškai groja ne tik šiuo būgnu, bet ir kitais tradiciniais afrikietiškais instrumentais: balafonu, kora, dunun būgnais ir gitara“, – sako G.Mačiulskis.

Pats savo akimis įsitikinau – ten Adama yra tiesiog graibstomas norinčių pabendrauti ir išgirsti jo atliekamą muziką.


Šį savaitgalį Afrikos muzika besižavintis lietuvis išpildys dar vieną svajonę – jo mokytojas atvyksta į Lietuvą. Gegužės 25 d. Vilniuje jie kartu surengs Malio muzikos koncertą „Africa Night“, kuriame pasirodys atlikėjai iš Malio, Senegalo, Prancūzijos, Lenkijos ir Lietuvos.

„Tai penktasis „Africa Night“ koncertas. Kas kartą jame – skirtingi svečiai iš skirtingų šalių, taip turime galimybę parodyti Vakarų Afrikos muzikos įvairovę ir turtingumą. Šį kartą komanda ypač stipri – šalia mūsų energingų ir gausių „Afrikos būgnų“ ir „Afrikos šokių“ kolektyvų stos lenkų djembės muzikos pažiba Kuba Lichwa, Malio muzikos žinovas prancūzas Bamat Lamarche ir visų širdis pakerinti senegalietė šokėja Saly Danse.

Asmeninio archyvo nuotr./Šokėja Saly Danse
Asmeninio archyvo nuotr./Šokėja Saly Danse

Tikiu, kad dar kartą įsitikinsime, jog muzika vienija visus, nesvarbu, kokios tautybės, amžiaus ar pažiūrų būtume“, – sako G.Mačiulskis, per penkerius metus tapęs savotišku Vakarų Afrikos muzikos ambasadoriumi Lietuvoje.

Šiųmetį koncertą lydės ir naujas elektroninės muzikos projektas – žinomo muzikanto Viktoro Diawaros neseniai pristatytas „Afrodelic“. Šiemet kartu lankęsi Bamake, ant scenos stos abu muzikos meistrai – ir V.Diawara, ir G.Mačiulskis, elektroninę muziką papildysiantis gyvai atliekamais ritmais.

Asmeninio archyvo nuotr./Viktoras Diawara ir Gediminas Mačiulskis Malyje
Asmeninio archyvo nuotr./Viktoras Diawara ir Gediminas Mačiulskis Malyje

„Bamake įsitikinau, koks brangus šis miestas Viktorui – ten juk prabėgo vaikystė. Jis tapo geriausiu gidu laisvomis nuo grojimo akimirkomis, įspūdinga matyti, kad Diawaros pavardė tarp muzikantų yra itin vertinama ir gerbiama“, – teigia G.Mačiulskis ir priduria, kad į Malį ketina grįžti ir turbūt dar ne kartą. O tai, ką ten patyrė, perduos su kolegomis ant scenos jau šį šeštadienį Vasaros terasoje vyksiančiame koncerte.

Asmeninio archyvo nuotr./Koncerto Vilniuje akimirka
Asmeninio archyvo nuotr./Koncerto Vilniuje akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius