Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prienų bibliotekoje atidarytas Justino Marcinkevičiaus memorialinis kambarys

Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje atidarytas memorialinis poeto kambarys. Jame – paties poeto pagamintos pilnos knygų ir leidinių lentynos, nuotraukos, kiti atminimo ženklai.
Poetas Justinas Marcinkevičius
Poetas Justinas Marcinkevičius / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Knygų lentynos į Prienų biblioteką atkeliavo iš J.Marcinkevičiaus buto Vilniuje. Pustrečio tūkstančio romanų, periodinių leidinių, albumų, mokslo knygų, lankstinukų, jo ir žmonos nuotraukos – tose pačiose vietose, kaip ir poeto namuose.

„Aš padovanojau jo knygas su lentynomis, kurias jis pats projektavo, pats kaupė. Todėl man ypatingai gera šiandien čia būti jungiame. Čia yra jo knygos iš bibliotekos ir darbo kabineto. Dalis knygų, bet truputį mažiau, dar pasiliko mūsų namuose“, – teigė poeto našlė Genovaitė Marcinkevičienė.

J.Marcinkevičiaus bendraklasė atsimena dar prieš kelis dešimtmečius su poetu svarsčiusi, kur bus laikoma jo biblioteka. Esą tada kalbėję, kad knygas reikėtų dovanoti Vilniaus kraštui.

„Ir aš sakau: „Justinėli, taigi Prienai – tavo jaunystės miestas, į Prienus turi grįžti. Justinas taip parymojo, parymojo, paskui taip lyg tarstelėjo: „O vis dėlto rikėtų gal į Prienus“, – pasakojo buvusi poeto klasės seniūnė Gražina Starkauskaitė-Kavaliauskienė.

Memorialiniame kambaryje – ir juostos, kurias poetas gavęs įvairiomis progomis, taip pat nuotraukos.

Kambaryje žadama rengti literatūros pamokas, vakarus, vyks susitikimai su rašytojais.

„Šitas kambarys gyvas bus, žmonės galės knygas skaityti, bet į namus išduosime tik išimtiniais atvejais“, – sakė Prienų J.Marcinkevičiaus bibliotekos vedėja Daiva Čepeliauskienė.

Pernai Prienų biblioteka, kurioje poetas dažnai lankydavosi, pavadinta J.Marcinkevičiaus vardu. Jo tėviškėje Važatkiemyje surengtas mokinių piešinių pleneras, poezijos skaitymai.

„Labai daug pastangų įdeda ir įdėjo J. Marcinkevičiaus žmona Genovaitė. Poeto tėviškę ženklins laukų akmenėlis, ant kurio neparašytas vardas ir pavardė, bet, aš manau, ta eilutė „O tėviške, drugeli margas“ viską pasakys“, – įsitikinusi J.Marcinkevičiaus atminimo įamžinimo komisijos narė Ramutė Šimukauskaitė.

Poetas, dramaturgas, vertėjas, „tautos balsu“ vadintas J.Marcinkevičius mirė praėjusių metų vasario 16-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius