Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Scanorama“ kraustosi į pajūrį

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ nuo ketvirtadienio persikels į Klaipėdą. Per keturias dienas čia žadama parodyti nemažai intriguojančių filmų.
Kadras iš filmo „Nuogas prieglobstis“.
Kadras iš filmo „Nuogas prieglobstis“. / „Scanorama“ festivalio nuotr.

„Scanoramos“ kelionė Klaipėdoje, kino teatre „Forum Cinemas“ prasidės nuo „Karališko romano“, režisuoto Nikolajaus Arcelio. . Šį filmą Danija pristato „Oskarų“ nominacijai, kaip geriausias užsienio filmas. Juosta perkelia žiūrovus į XVII amžiaus Daniją, Karaliaus Kristiano VII-ojo rezidenciją. Didingas rūmų fasadas slepia daug paslapčių: jaunutė karaliaus žmona Karolina Matilda tikėjosi meilės, tačiau gauna šizofrenišką, apolitišką, tik teatru besidomintį ir nuolat į skandalus įsiveliantį vyrą. Ji randą nusiraminimą – biblioteką. Berlyno kino festivalyje juosta apdovanota „Sidabriniu lokiu“ geriausio aktoriaus ir geriausio scenarijaus kategorijose. 

Ketvirtadienį žiūrovams bus pristatoma ir lietuviškų trumpametražių filmų programa „Laikas eina per miestą“, kurioje ir Almanto Grikevičiaus, ir Edmundo Zubavičiaus, ir Gedimino Skvarnavičiaus juostos. Penktadienį žiūrovams bus parodyta Istvano Szabo juosta „Apsisprendimas“, pasakojanti apie genialų dirigentą Vilhelmą Furtvanglerį, nacistinėje Vokietijoje bandžiusį muzika pasipriešinti režimui. 

Klaipėdiečiai išvys ir suomių režisieriaus Aku Louhimies juostą „Nuogas prieglobstis“. Pats režisierius apie filmą sakė, jog tai – juostas apie tai, kaip sunku yra mylėti. „Apie santykius, kuriuose meilė – randas“, – sakė režisierius. 
Apsnigti Helsinkio miegamieji rajonai. Čia vyras apgaudinėja žmoną, šešiolikmetė yra pasiryžusi padaryti bet ką, kad išgarsėtų, vieniša motina kovoja su vėžiu, imigrantų berniukas patiria patyčias mokykloje, narkomanų pora mėgina išsikapstyti iš skolų, motinos apleistas septynmetis visą meilę ir rūpestį skiria šuniui, tėvas verčia sūnų treniruotis, kad tik šis netaptų toks kaip jis pats... Kiekvienas iš jų desperatiškai siekia žmogiškojo ryšio, meilės, pripažinimo. Kiekvienas ieško užsimiršimo ir bando pabėgti iš kančios, slepiamos nuo aplinkinių. Kiekvienas nori artumo ir tiesiog jausti, kad gyvena. 

Šeštadienį „Scanoramos“ žiūrovams bus parodytas austrų režisierius Sebastiano Meise „Ramus gyvenimas“, pasakojantį apie tėvo laikytą paslaptį, netikėtai išsprūdusią ir ėmusią daužyti likimus. Danų režisierius Henrikas Rubenas Genzas žiūrovams pateiks juostą „Atsiprašau, kad sutrukdžiau“.„Pagrindinė filmo veikėja Helena – jauna, drovi, nesubrendusi, bendravimo įgūdžių neturinti mergina, tačiau ji protinga ir gabi. Jai aš linkiu viso ko geriausio. Tai tipas, kurį aš pažįstu įvairiomis formomis tikrovėje, tačiau dar nesu matęs kine“, – apie pagrindinę filmo heroję sakė režisierius Henrikas Rubenas Genzas.  

Kurdų imigrantų šeimoje Vienoje užaugęs Umutas Dagas „Scanoramos“ festivalyje pristatys juostą „Kuma“, pasakojančią apie tradiciją prievarta ištekinti merginas. 

Į Klaipėdą atvežamas ir režisieriaus Wojciecho Smarzowskio juosta „Rožė“.  „Tai istorija apie du palaužtus žmones, kurie surado vienas kitą baigiantis karui. Greta plėtojamas pasakojimas apie mozūrus – tautą, tapusią dviejų nacionalizmų auka ir galiausiai sunaikintą. Kas buvo mozūrai XX amžiaus viduryje? Kaip juos apibūdinti? Lenkiškos šaknys, vokiškas išsilavinimas, slaviški papročiai, vokiškos tradicijos, lenkiškos pavardės, vokiški vardai, lenkų kalba, vokiečių raštas, slavų religingumas, evangelinis tikėjimas, politinis neutralumas. Norėčiau, kad „Rožė“ būtų komentaras apie tai, kaip nacionalinės, kultūrinės, religinės ir etninės mažumos yra suvokiamos ir priimamos“, – sako režisierius Wojciechas Smarzowskis. 

Sekmadienį žiūrovai išvys Ingmaro Bergmano juostą „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ su Liv Ullmann, tik ką viešėjusia Vilniuje. „Dažnai taip ir nepavyksta iki galo suprasti savo partnerio ar panaudoti jo išgyvenimų kūrybiškai. Bet Bergmanui tai pavyko su manimi. Jis pavogė dalį mano gyvenimo ir panaudojo jį „Scenoms iš vedybinio gyvenimo“, – sako aktorė Liv Ullmann. 

„Aš, Ana“ – intriguojantis režisieriaus Bernaby Sauthcombe trileris. Dar vienas lenkų filmas „Scanoramoje“ – „Bobos kažkokios kitokios“. Tai komiškas filmas apie dviejų užkietėjusių šovinistų pasivažinėjimą ir jų apkalbamas moteris. 
„Scanoramos“ festivalį Klaipėdoje užbaigs šilta ir subtili komedija apie lengvabūdiškas trijų vyrų atostogas prie jūros – „Jūra, jokio sekso ir saulė“. Tai prancūzų režisieriaus Christophe Turpin darbas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius