Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklis „Juodvarniai“ – trumpam nuleis sparnus Šokio teatre, prieš ryžtingą skrydį į „Euro-scene Leipzig“

Spektaklis „Juodvarniai“ – apie tai, kas nuolatinėje virsmo būsenoje priverčia sustoti, apie tai, kas įsiterpia į monotoniškas oro vibracijas, o gal ir neįsiterpia, gal ir lieka tarpiniame būvyje tarp vakuumo ir gyvybės.
Šokio spektaklis „Juodvarniai“
Šokio spektaklis „Juodvarniai“ / Ievos Gingevičiūtės nuotr.

Šis šiuolaikinio šokio spektaklis jau nustebino ne vieną kitokio meno mylėtoją.

Šis kūrinys nepaliko abejingos ir „Euro-scene Leipzig“ šiuolaikinio teatro ir šokio festivalio direktorės Ann-Elisabeth Wolff, kuri į šių metų festivalio premjerų programą įtraukė ir „Juodvarnius“.

„Tai turbūt pirmas atvejis šio festivalio istorijoje, kada šalia profesionalių trupių programoje pasirodys dar besimokantys mokykloje mokiniai. Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus moksleiviams tai didelis įvertinimas ir didžiausia jų kasdieninių šokio repeticijų motyvacija. Džiugu, kad Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos Kultūros ministerija remia augančia šokio kartą ir motyvuoja dalyvauti festivaliuose už Lietuvos ribų, be jų finansavimo laisvai dalyvavimas būtų neįmanoma,“ – dalinasi spektaklio autorė ir choreografė Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė.

26-asis šiuolaikinio Europos teatro ir šokio festivalis „Euro-scene Leipzig“ vyks lapkričio viduryje. Jo metu bus pristatyti 13 trupių/choreografų/kūrėjų pasirodymų iš 10 šalių. Viso bus 22 pasirodymai, kurie pasklis po 8 skirtingus teatrus, koncertų sales, kino teatrus ir kitas vietas.

Tarp visų pasirodymų – šešios Vokietijos premjeros (viena jų – „Juodvarniai“).

Tai žinomas šiuolaikinių scenos menų festivalis, kuriame pasirodo pasaulinės žvaigždės, šiemet jame savo darbus pristato jauna ir kylanti šiuolaikinio šokio žvaigždė Jan Martens ir Sizilian Compagnia Zappalà Danza. Čiurlioniukų spektaklis buvo atrinktas festivalio direktorės, kuri visus spektaklius atsirenka tik po kelis kartus pamačiusi gyvai atliekamus kūrinius.

Festivalio direktorė Ann Elizabeth sakė, jog ją sužavėjo spektaklio statytojo santykis su Steve Reich muzika sukurta aštuoniolikai instrumentų.

Tai vienintelis kūrinys grojantis viso spektaklio metu. Pradžioje jis gali sudaryti klaidingą įspūdį, tarsi viskas taip ir vyks be dideliu hiperbolizavimų bei kontrastų. Tačiau šio šokio spektaklio autorė ir choreografė Lina Puodžiukaitė – Lanauskinė toje ramioje monotonijoje atrado kitas kontrastuojančias prasmes. Autorė kaip pagrindinė spektaklio ašį pasirinko lietuvių liaudies pasakos motyvus, kuriuos atspindi šokėjai scenoje imituojantys paukščius, ir mergina –jų sesuo, visa kita, tai jau interpretacija, kaip jų būrys per gyvenimą skrido. Akivaizdu visas spektaklio virsmas ir autorės mąstymas nespraudža istorijos į pasakos siužetą, o gal tiksliau sakyti, kad čia atsiskleidžia ir tai, kas pasakoje buvo nutylėta, tai ko pasaka iki galo nepapasakojo.

Rutina, melancholija, netikėtos permainos. Ar išorinė ramybė yra tikra ar tik imitacinė? Kas ir kiek gyvenime priklauso nuo mūsų? Juodvarniai – tai paralelė tarp paukščio ir žmogaus gyvenimo skrydžių.

Lapkričio 5 dieną 17:00 val, puiki proga išvysti šį spektaklį ir vilniečių bei miesto svečių publikai Šokio teatre. Tai vienintelis spektaklis planuojamas šį rudenį Vilniuje. Palydėkime jaunąją kartą drąsiai pristatyti Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrinius į svečias šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius