Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Su koronaviruso židiniu tapusiu choru siejamos ir kitos įstaigos: dalis kritikuoja NVSC

Rugpjūčio 26 dieną paskelbta, kad keturi COVID-19 atvejai Vilniaus apskrityje siejami su židiniu sostinės chore „Draugiški projektai“. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) teigia, kad tarp šių asmenų yra ir kitų meno kolektyvų – Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“, choro „Aidija“ ir Valstybinio choro „Vilnius“ – narių. Iš viso su šiuo židiniu dabar siejami jau 24 susirgimai. 15min kalbasi su įstaigų atstovais ir domisi, kokių priemonių jie imasi.
Natos
Natos / 123RF.com nuotr.

„Draugiški projektai“ liūdi matydami, kaip tvarkomasi su plitimu

Choro „Draugiški projektai“ komunikacijos vadovė Ieva Rasimaitė sako, kad „atsitiko, kaip atsitiko“. Pasak jos, jie dalyvavo viename projekte, o dalyvavusių muzikų bendruomenė – iš tiesų didelė. Šiame projekte dalyvavo 12 narių, iš kurių oficialiai susirgo 4, bet gali būti ir daugiau.

„Dabar visi esame saviizoliacijoje, kai kas gavo teigiamus rezultatus“, – teigė. Pašnekovė pabrėžė, kad liūdi matydama, kaip su koronaviruso plitimu yra tvarkomasi. Jie mano, kad „Draugiškuose projektuose“ įvykęs protrūkis gali būti prasto tvarkymosi su situacija priežastis.

„Tiems žmonėms, kurie turėjo kontaktus su sergančiais, savaitę neskambina, jie nežino, kaip elgtis, jie turi skambinti į karštąją liniją ir meluoti, jog turi simptomus. Ten jų niekas neregistruoja ir laukdami kelias dienas jie patys skambinasi į NVSC. Dabar situacija yra tokia, kad žmonėms iš tiesų yra skaudu – patys skambinamės savo kontaktams, juos informuojame, nes iš NVSC nėra jokio kontakto. Vėliau per žiniasklaidą pranešama, kad esame labai didelis židinys, ir tai labai liūdina“, – sakė I.Rasimaitė.

Ar „Draugiški projektai“ jau žino, kiek žmonių turėjo kontaktą su sergančiais? I.Rasimaitė skaičiaus negali įvardyti, tačiau asmenys, žinantys savo kontaktus, skambinasi patys.

I.Rasimaitė mano, kad repeticijų metu buvo laikomasi visų saugumo priemonių. Ji pateikia asmeninį pavyzdį, kad pati dėvėjo kaukę. Vėliau patvirtina, kad buvo išlaikomi atstumai.

Komunikacijos vadovės žodžiais, „Draugiškuose projektuose“ dalyvavę ir pirminiame kontakte buvę žmonės gavo NVSC įsakymą eiti tikrintis. „Tačiau visi kiti – ne“, – sakė. Ji pažymi, kad užsikrėtę žmonės deklaravo savo kontaktų sąrašą. Jame esantys žmonės turėjo saviizoliuotis, kai kurie pradėjo jausti simptomus ir darėsi testus savo nuožiūra. „Tačiau jų kontaktų niekas nerenka“, – nuogąstavo I.Rasimaitė.

Tačiau ji pabrėžė, kad susirgę sveiksta, ir daugumai pasireiškia tik lengvi simptomai – sloga, nedidelė temperatūra.

Valstybinio choro „Vilnius“ dainininkai – karantine

Valstybinio choro „Vilnius“ vadovas Vladas Bagdonas pažymi, kad tarp susirgusiųjų sostinės chore „Draugiški projektai“ yra tik vienas jo vadovaujamo choro narys. „Šiuo metu visas choras yra karantine ir vyksta viso kolektyvo testavimas“, – 15min teigė jis.

Anot jo, su susirgusiuoju asmeniu kontaktą turėjo apytiksliai 38 žmonės. Paklausus, ar, vadovo nuomone, buvo laikomasi visų saugumo reikalavimų, jis atsako teigiamai:

„Dirbome 300 kvadratinių metrų salėje, kurioje tarp dainininkų buvo 2 metrų tarpai, – sakė jis. – Dainavusiųjų šalia susirgusio testo atsakymai yra neigiami. Tačiau yra pora jaunuolių, kurie šalia nesėdėjo, tačiau jų atsakymai – teigiami. Bet jie, matyt, kažkur kontaktavo asmeniškai ne darbo metu.“

Organizatorių nuotr./Valstybinis choras „Vilnius“
Organizatorių nuotr./Valstybinis choras „Vilnius“

Choro „Polifonija“ menininkai nebus tikrinami

Choro „Polifonija“ įstaigos vadovė Nijolė Saimininkienė 15min sakė, kad neužsikrėtė nė vienas choro narys. Teigiamą COVID-19 testo atsakymą gavo du kiti choro „Polifonija“ komandos asmenys.

Pašnekovė sakė, kad šiuo metu chore truputį nerimaujama, nes dar nėra aiškūs šių asmenų testų rezultatai. Ji pasakojo, kad jau užsikrėtęs asmuo artimai kontaktavo su savo šeima ir draugais. Jie jau pasitikrino ir visų testų rezultatai – neigiami.

Su kiek kitų choro asmenų susirgę turėjo kontaktą? Pasak N.Saimininkienės, labai artimų kontaktų nebuvo.

„Šiandien NVSC Šiaulių skyriaus atstovė mums pasakė, kad choristai nuo COVID-19 nebus tikrinami, nes chore nėra židinio <...>“, – pasakojo vadovė.

N.Saimininkienės teigimu, chorą sudaro 38 žmonės, kurie visi šiuo metu dirba nuotoliniu būdu.

Ar patys choristai savarankiškai važiuos tikrintis? „Yra duotas nurodymas, kad jeigu pajutote bet kokį simptomą – ar nosis pradėjo varvėti, ar galvą skaudėti, iš karto turi eiti pasitikrinti“, – teigė ji. Tačiau žinoma, jog kai kurie atvejai būna ir besimptomiai. N.Saimininkienė sako: „Na, žinote, besimptomiai atvejai tikrai yra, tačiau aš tikėjausi, kad mus visus testuos. Vakar išsiunčiau į NVSC choristų, darbuotojų sąrašą su jų telefono numeriais ir amžiumi, kad su jais būtų susisiekta ir nurodytas laikas, kada eiti padaryti testą, bet šiandien gavome pranešimą, kad mūsų netestuos.“

Paklausus, kokių priemonių choras imasi, ji atsakė, kad gavo Kultūros ministerijos įsakymą, kuriame nurodoma, kad rugpjūčio 24–rugsėjo 7 dienomis choras turi atšaukti renginius, nedalyvauti kitose veiklose, nebūtų vykdomas fizinis lankytojų aptarnavimas ir teikiamos kultūros paslaugos lankytojams, išskyrus atvejus, kai NVSC prie sveikatos apsaugos ministerijos specialistai rekomenduos kitaip. Įsakyme taip pat rašoma, kad darbas chore turi būti organizuojamas nuotoliniu būdu, kas, vadovės teigimu, ir yra padaryta. Turi būti būti uždrausta dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija. „Nedirba niekas, kam privaloma izoliacija“, – tvirtina N.Saimininkienė.

„Įsakyme reikalauja, kad būtų laikomasi choro darbuotojams skirtų NVSC nurodymų bei rekomendacijų ir būtų vadovaujamasi kitais valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovų sprendimais ir rekomendacijomis. Tą ir darome“, – tęsė ji.

Kaip sakė N.Saimininkienė, repeticijų metu buvo laikomasi visų saugumo reikalavimų. „Kaip tik salėje buvo išardytos kėdės, sustatytos paprastos kėdės, palaikomi atstumai <...>.“

Tirtis dėl koronaviruso „Aidija“ choristai kreipėsi patys

Choro „Aidija“ atstovas Justinas Linkevičius 15min teigė: „Galiu pakomentuoti tik tiek, kad iš mūsų choro „Draugiškuose projektuose“ nedalyvauja niekas, tačiau vienas asmuo [laisvalaikiu] kontaktavo su projekte dalyvavusiu asmeniu.“ Vėliau pašnekovas pridūrė, kad galbūt kontaktavo ir daugiau žmonių.

„Turbūt, kaip ir kitų profesijų žmonės bendrauja tarpusavyje, taip ir čia ne išimtis <...>“, – sakė jis.

Ar užsikrėtę ir kontaktą su „Draugiškais projektais“ turėję žmonės bendravo su kitais „Aidija“ nariais? J.Linkevičius sako, kad kontaktas buvo, ir šiuo metu atliekami tolesni tyrimai. O visi choro nariai, anot jo, yra paprašyti būti saviizoliacijoje „pagal galimybes“.

„Mes patys kreipėmės [dėl tyrimų] su nuostata, kad situacija būtų aiški ir būtume ramūs“ , – atsakydamas į klausimą, ar gavo visus narius ištirti nurodantį įsakymą iš NVSC. „Turbūt mes buvome pirmesni savo iniciatyva“, – tęsė jis. Kol kas likusieji rezultatų atsakymai – neigiami.

J.Linkevičiaus požiūriu, repeticijų metu buvo laikomasi visų saugumo reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje