Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje koncertuosiantis pianistas Mantautas Katinas: mano tikslas – įkūnyti kompozitoriaus mintį

„Smagiausia man groti Lietuvoje, nes tai – mano tėvynė, o tarp klausytojų čia matau senus pažįstamus: artimuosius, draugus, mokytojus, kolegas”, – prisipažino Didžiojoje Britanijoje gyvenantis pianistas Mantautas Katinas.
Mantautas Katinas
Mantautas Katinas / Algirdo Rakausko nuotr.

Mantautas 2008-aisiais paliko Lietuvą, paskatintas savo dėstytojos  Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorės Gražinos Ručytės-Landsbergienės veržtis į platesnius vandenis. Pianistas baigė magistrantūros studijas Londono karališkojoje muzikos akademijoje, išeivės iš Lietuvos garsios fortepijono profesorės Sulamitos Aronovsky klasėje ir liko dirbti svetur.

Tačiau emigrantu Mantautas savęs nelaiko. „Tebesu vilnietis, dažnai parvykstu namo, visada atostogauju Lietuvoje“, – pasakojo M.Katinas. 

Ilgos atostogos – vienas jo darbo Airijoje privalumų, mat atlikėjas dėsto fortepijoną Kilarnio muzikos mokykloje. Anot jo, darbas užsienyje teikia daugiau materialinės laisvės. Jei galėtų panašiomis sąlygomis dirbti Lietuvoje, pianistas rinktųsi tėvynę.

M.Katiną  iki šiol galima išvysti repetuojantį „Ąžuoliuko” muzikos mokykloje, su kuria susijęs ilgas jo gyvenimo tarpsnis. Čia muzikantas pradėjo skambinti fortepijonu, o nuo 16 metų dirbo ir koncertmeisteriu. Mantautui  teko akompanuoti „Ąžuoliuko” dainininkams ne tik gimtinėje, bet ir Japonijoje, Šveicarijoje, Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje bei kitose šalyse.

Be to, jis  rengdavo solines ir kamerinės muzikos programas su žinomais šalies vokalistais. Tad pianistas jaučiasi atidavęs „skolą” Lietuvai už čia įgytą  išsilavinimą.

M.Katinui liūdnoka, kad kūrybiniai kontaktai su lietuvių muzikantais susilpnėjo, jam išvykus į užsienį, – anksčiau bendrų koncertų būdavo daugiau. O koncertuoti pianistui norisi – vien mokytojaujant gyvenimas būtų  kur kas pilkesnis.

Lietuvoje M.Katinas daugiau koncertavo tik prieš kelerius metus, o vienam pasirodymui Vilniuje buvo sugrįžęs praėjusią žiemą. Tuomet jam su scenos partneriais plojo pilnutėlė Šv.Jonų bažnyčia.

Atbudus gamtai, Mantas parvykęs į Lietuvą skuba į užmiesčio sodybą. Pianistas juokauja, kad čia jam muzikos trūksta mažiausiai, nors kartais imasi netgi komponavimo.

„Gamtoje žmogaus sukurtas grožis tampa nereikalingas, – filosofavo  menininkas. – Klausydamasis paukščių giesmių pailsi, pasijunti esantis amžino gamtos ciklo dalis. Visas miesto bruzdesys, niekingi žmogaus rūpestėliai pasirodo juokingi.“

Nemažai pasiekęs savo profesijoje M.Katinas nėra iš tų žmonių, kurie gyvena vien tik muzika.

„Vienpusiškumo gali tekti gailėtis, o gyvenimo rato atgal nepasuksi. Lengviau gailėtis dėl to, kas padaryta ne taip, negu dėl to, kas nepadaryta”, – svarstė pianistas.

Tačiau sėdęs prie fortepijono, Mantas nenuolaidžiauja nei sau, nei klausytojams. “Artisto tikslas – ne sužavėti publiką ar pasigrožėti švariai pagrotu pasažu, bet tiksliai įkūnyti kompozitoriaus mintį”, – įsitikinęs menininkas.

M.Katinas Vilniuje koncertuos liepos 20-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius