Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – kultūros ir meno premijos laureatės Birutės Stančikaitės paroda

Nacionalinėje dailės galerijoje atidaryta grafikės Birutės Stančikaitės darbų paroda. Menininkės kūrinių turi įsigiję ir Niujorko metropoliteno, ir Lietuvos muziejai. Personalinėje parodoje grafikė supažindina su per keturis dešimtmečius kurtais darbais.
Nacionalinėje dailės galerijoje – iš Lietuvos kilusio dailininko Arbit Blato darbų kolekcija
Nacionalinė dailės galerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nacionalinėje dailės galerijoje – pirmieji B.Stančikaitės darbai, pelnę jai pasaulinį pripažinimą, ir paskutinių metų ieškojimai, kaip grafikė sako, apmąstymai apie nueitą kelią. Norėjusi būti tapytoja dar moksleivė Čiurlionio menų mokykloje vis dėlto pasirinko grafiką. Menininkė sako, kad ją sužavėjusi mokytoja Birutė Žilytė.

„Man labai patiko, kad litografijos technika galima išreikšti ir kontrastus, ir pilkas spalvas, tokias švelnias taip subtiliai, taip su jokia kita technika negali nupiešti“, – aiškina B.Stančikaitė.

Per keturis dešimtmečius B. Stančikaitė išbandė ir oforto techniką, ir tapybą, ir piešimą. Visi darbai išsiskiria ypatinga šviesa. Menininkė kuria idealizuotą peizažą, kaip pati sako, vis sugrįžta į kaime pas močiutę praleistas vasaras. Taip pat ji mėgsta dirbti neskubėdama.

„Patinka dirbti, piešti, kurti. Kai gali padaryti tai, kas tavo širdyje ir galvoje, jautiesi kūrėja“, – pasakoja grafikė.

„Ji kuria tam tikrą būseną, nenusakomą, palytėtą beveik sakralumo, kuri labai traukia. Iš jos darbų sklindanti tyla, ramybė ir harmonija žavi žiūrovus ir yra visuotinai išsiilgta būsena mūsų amžiaus sumaištyje“, – pasakoja parodos kuratorė Regina Urbonienė.

Parodos atidarymo išvakarėse B.Stančikaitei įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius