Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytauto Didžiojo karo muziejuje – paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“

Vytauto Didžiojo karo muziejuje antradienį atidaryta Tomo Svirupskio paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“, atspindinti Antrojo pasaulinio karo įvykius.
Vytauto Didžiojo karo muziejuje – paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“
Vytauto Didžiojo karo muziejuje – paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“ / Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

„Jei patiks bent vienam žmogui, reiškia, kad darbas nenuėjo veltui“, – sako šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Londone Tomas Svirupskis, pats jau nebegalintis atsiminti bei suskaičiuoti visų savo sukurtų miniatiūrų, erdvinių maketų, modelių, dioramų.

O prasidėjo visa tai vaikystėje, kai tėvų namuose, atsigulęs ant kilimo, stumdė kareivėlių figūrėles, bandydamas sudėlioti vaizduotėje iškylančias scenas iš perskaitytų knygų, rašoma pranešime spaudai.

Jau tada skleidėsi erdvinių maketų kūrėjui būdingas bruožas – dėmesys detalėms: kas už ko slepiasi, kokiu atstumu stovi, į kurią pusę atsisukęs, kad šūvis būtų taiklus ir t. t. Laikui bėgant kilimą pakeitė jūros puta, scenos ir jų raiškos priemonės darėsi vis sudėtingesnės, o pomėgis neblėso.

Domėjimasis istorija ir karyba nulėmė tai, kad apie 99% darbų vienaip ar kitaip yra susiję su šia tema. Nors, kaip pats autorius sako, jį dar labai traukia seno, apleisto, rūdimis apėjusio, kur nors nuošalėje palikto transporto vaizdinys.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./Vytauto Didžiojo karo muziejuje – paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“
Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr./Vytauto Didžiojo karo muziejuje – paroda „Platus miniatiūrų pasaulis“

Autoriui, rašoma pranešime, labai svarbu tiksliai atskleisti įvykius, faktus ir detales, todėl meninę išmonę pasitelkia tik tokiais atvejais, kai niekur nepavyksta rasti istorinių šaltinių, padedančių atkurti fragmentus. Todėl dauguma jo darbų – labai realistiški. Tačiau kartais, norėdamas paryškinti charakterius ir įvykius, sustiprinti įspūdį, kūrėjas nevengia sarkastiškų, gal net groteskiškų meninės raiškos priemonių, tirštindamas spalvas tarsi hiperbolizuoja tikrovę. T.Svirupskio darbai gyvi, patrauklūs, bet kartu ir informatyvūs.

Skatinamas kilnaus tikslo kuo daugiau žmonių sudominti istorija, uždegti meile tėvynei ir tikėdamas, kad vaizdinė medžiaga savo patrauklumu pajėgi tai padaryti, autorius per dvidešimt savo darbų padovanojo Vytauto Didžiojo karo muziejui, kad su jais galėtų susipažinti daugiau žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius