Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

101-ąjį LNOBT sezoną pristatęs J.Sakalauskas: šiuos metus atlaikysime

Pirmadienio popietę Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) pristatė savo 101-ąjį sezoną, kuriame laukia naujas „Traviatos“ pastatymas, baletų diptiko premjera, į Lietuvą sugrįžtantys tarptautinį pripažinimą pelnę lietuvių solistai. LNOBT vadovas Jonas Sakalauskas tikina, kad šių metų planus įgyvendinti pavyks, o jei prireiks, tikisi, kad teatras sulauks paramos iš valstybės.
Jonas Sakalauskas
Jonas Sakalauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

J.Sakalauskas: negautos pajamos siekia 1 mln. eurų

J.Sakalauskas spaudos konferencijoje teigė, jog po karantino teatro darbuotojai ir artistai yra kaip niekad išsiilgę meno, o LNOBT yra pasiruošęs padovanoti įspūdingą sezoną: „Šio sezono kūrimas buvo kupinas iššūkių. Dar kovo mėnesį mąstėme vienaip ir praktiškai kiekvieną savaitę reikdavo daug ką perkurti – kai kurios premjeros buvo atkeltos, kai kurios nukeltos, keitėsi begalės laikų. Administracija ir planavimo skyrius dirbo išsijuosęs.“

Pasiteiravus, ar dėl karantino patirtų finansinių nuostolių teko daryti korekcijas repertuare, J.Sakalauskas sakė, jog numatytą repertuarą įgyvendinti pavyks.

„Finansinių nuostolių patyrė teatrai visame pasaulyje, taip pat ir mūsų teatras. Negautos pajamos yra apie 1 mln. eurų. Skaičiai kažkuria prasme bauginantys, bet esu įsitikinęs, kad sulauksime pagalbos – tiek šių metų rugsėjo, spalio mėnesį. Tokį pažadą mes esame gavę iš Vyriausybės. <...>

Šiuos metus atlaikysime, bet, manau, tiek mūsų teatrui, tiek visam kultūros laukui reikia atkreipti dėmesį į 2021 m. <...> Turbūt bus siūlymai mažint, karpyt – mums jie bus pražūtingi, nes, atlaikius šį sezoną, tikrai gali atsiverti gerokai didesnės skolos, kurioms reiks valstybės paramos“, – sakė teatro vadovas, pabrėžęs, kad šiuo metu LNOBT neturi skolų.

J.Sakalauskas taip pat teigė besitikintis, kad jau nuo rugpjūčio mėnesio galės rinktis pilna salė žiūrovų – tiesa, dėvinčių apsaugines kaukes.

Svarbiausi akcentai – naujoji „Traviata, „Ana Bolena, baletų diptikas

Prie konferencijos per vaizdo platformą prisijungęs operos meno vadovas Sesto Quatrini teigė, jog sezono planavimas nuotoliniu būdu buvo sudėtingas, tačiau dėka puikios komandos suplanuoti sezoną pavyko net ir tokiomis aplinkybėmis.

Kalbėdamas apie pagrindinius sezono akcentus, S.Quatrini mini naują Giuseppes Verdi „Traviatos“ pastatymą, kuris, anot jo, bus klasikinis, bet nesenamadiškas – jį režisuos Fabio Ceresa. Ne mažiau dėmesio turėtų sulaukti ir Gaetano Donizetti operos „Ana Bolena“ pastatymas bei du gala koncertai, kuriuose pasirodys du ryškūs, tarptautinį pripažinimą pelnę sopranai: Asmik Grigorian ir Olga Peretryatko.

Į repertuarą taip pat sugrįš du spektakliai – Giuseppes Verdi „Ernanis“ bei Jacqueso Fromentalio Halevy „Žydė“.

S.Quatrini taip pat džiaugėsi, jog kitą sezoną ir pats dažniau stos prie dirigento pulto, o dar dažniau ten matysime teatro vyr. dirigentą Ričardą Šumilą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas, Ričardas Šumila
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas, Ričardas Šumila

Pats R.Šumila konferencijoje teigė besidžiaugiantis, jog jau antrą sezoną pavyksta į teatrą susigrąžinti ryškius, tarptautinę karjerą darančius lietuvių solistus – R.Šumila išdavė, kad „Traviatoje“ dainuos Edgaras Montvidas, o planų prisivilioti garsius lietuvių dainininkus yra ir daugiau.

R.Šumila taip pat atkreipė dėmesį į dar vieną sezono naujieną – baletų diptiką: Arnoldo Schönbergo „Pragiedrėjusią naktį“ ir Igorio Stravinskio „Šventąjį pavasarį“.

Pastarojo choreografas Martynas Rimeikis sakė: „Šių metų repertuaras buvo sudaromas ieškant balanso tarp klasikinio ir šiuolaikinio baleto. <...> Kalbant apie „Šventąjį pavasarį“, turbūt visi turim šio laikotarpio [karantino] refleksijas. Man labai natūraliai atėjo mintis pastatyti „Šventąjį pavasarį“, man tai susišaukė su mūsų situacija, tuo, ką išgyvename ir jaučiame.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Rimeikis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Rimeikis

V.Noreikos biustas ir priestato statybos

J.Sakalauskas teigė, jog rugsėjo 22 d., minint a. a. maestro Virgilijaus Noreikos 85-ąjį gimtadienį, teatre bus atidengtas jo biustas. Dieną po to įvyks tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso finalas.

Šis sezonas, anot J.Sakalausko, žymės ir dar vieną etapą: prasidės LNOBT priestato statybos: „Nauja karta, kuri ateis į teatrą, turės pilną teatrą, kur bus viskas: pakankamai salių repeticijoms, prasidainuoti, edukacinės erdvės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius