Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

15-osios „Sirenos“: užsienio svečių dėmesio sulaukusi lietuviška programa ir pokyčiai komandoje

15-asis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ šių metų programoje pristato 6 tarptautinius ir 9 lietuvių autorių sukurtus spektaklius. Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje „Sirenų“ organizatoriai pristatė jau rusgėjo 27-ąją startuosiančio festivalio programą ir būsimus pokyčius komandoje.
Festivalio „Sirenos'18“ spaudos konferencija
Kristina Savickienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo kitų metų festivalio meno vadovės pareigas užims K.Savickienė

Festivalio meno vadovė Audra Žukaitytė spaudos konferencijoje sakė: „Pasirinkome šūkį „Emocijos iš arti“, nežinodami, kiek tų emocijų bus. Turbūt norėčiau pradėti nuo liūdniausios žinios, kad netekome savo nuostabios kolegės Viktorijos Ivanovos. Labai sunku įsivaizduoti festivalį be jos, nes ji daug metų buvo su mumis, turėjome daug planų. Todėl festivalis – ir šventė, ir sielvartas. Bet show must go on, festivalis tikrai įvyks ir, manau, suteiks jums daug emocijų, pozityvių taip pat.“

V.Ivanova „Sirenų“ komandoje dirbo nuo 2012 m., buvo atsakinga už „Sirenų“ klubo ir edukacijų programas, ryšius su visuomene ir lietuviškos programos sudarymą.

A.Žukaitytė atskleidė, jog V.Ivanova turėjo tapti ir naująja „Sirenų“ meno vadove. Nuo 2019 m. šios pareigos bus perduotos Kristinai Savickienei.

K.Savickienė spaudos konferencijoje sakė: „Dėkoju meno vadovei ir festivalio direktoriui Martynui Budraičiui už pasitikėjimą, už tai, kad suteikė šansą pratęsti „Sirenų“ gausmą Lietuvoje ir galbūt įnešti kitokią, savo viziją į festivalio gyvavimą.

Užduotis kalbėti šiandien man yra labai sunki. Labai palaikiau Viktoriją ir žinojau, kad ji bus meno vadovė. Mes buvome kolegės ir artimos draugės. Su šiuo žinojimu kartu ateina atsakomybė tęsti tai, ką Viktorija suplanavo – programa paruošta trejiems metams. Kai kas – labai detaliai, kai kas mažiau. Su likusia „Sirenų“ komanda bandysim įgyvendinti tą gražią Viktorijos viziją ir ne tik tęsti festivalį, bet ir įamžinti mums brangaus žmogaus palikimą.“

15-ose „Sirenos“ – 6 užsienio ir 9 lietuvių autorių darbai

Šių metų tarptautinėje programoje bus pristatyti šeši spektakliai. Programą spalio 1 d. Lietuvos rusų dramos teatre atvers Maidano kovotojų iš Ukrainos „Dakh Daughters“ pasirodymas, koncertas „Rožės“. Tai – juodojo kabareto, burleskos, baleto, elektronikos ir folko mišinys su punk-roko elementais, kurio pavadinimas – aliuzija į „tūkstančio rožių miestą“ Donecką.

A.Žukaitytė atkreipė dėmesį, jog šiuo metu daug Vilniaus scenų yra užsidariusios remontui, todėl festivalio spektakliai vyks įvairiose erdvėse. Viena jų – Vilniaus rotušė, kurioje pasirodys tarpdisciplininio meno grupė „Berlin“ iš Belgijos, pristatysianti spektaklį-instaliaciją „Gal visi drakonai...“, kuriame galės dalyvauti tik 30 žiūrovų. Jie, sėdėdami prie ovalaus stalo priešais ekranus, iš 30 skirtingų istorijų galės pasirinkti 5-ias – pavyzdžiui, apie žymų pianistą, tik scenoje supratusį, kad ruošėsi ne tam koncertui, arba apie neurochirurgą, sukeitųsį dviejų beždžionių, išgyvenusių net po tokios sudėtingos operacijos, kūnus ir galvas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Sirenos'18“ spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Festivalio „Sirenos'18“ spaudos konferencija

Žiūrovų dėmesio turėtų sulaukti ir „Artcena“ apdovanojimą pelnęs Caroline Guiela Nguyen spektaklis „Saigonas“, nukelsiantis į vieną iš kelių šimtų to paties pavadinimo restoranų Paryžiuje. Lietuvos publikai jau pažįstamo suomio Kristiano Smedso darbas „Tik filmuojama“ taps jo meilės laišku kinui teatro scenoje. „Sirenų“ programoje pasirodys ir ilgai kviestas vokiečių teatro kolektyvas „She she pop“ su spektakliu „Stalčiai“, kuriame Vakarų Vokietijoje užaugusios aktorės susitinka su moterimis iš Rytų Vokietijos.

Užsienio programą vainikuos Eimunto Nekrošiaus Varšuvos nacionaliniame teatre sukurtos A.Mickevičiaus „Vėlynės“, kurios sulaukė nevienareikšmiškų vertinimų Lenkijoje. Spektaklį „Sirenos“ pristatys Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje.

Lietuviškos programos kuravimą perėmusi K.Savickienė teigė, jog šiemet lietuvių autorių kūryba sulauks išskirtinio užsienio svečių dėmesio.

„Desantas iš užsienio milžiniškas. Dalyvauti norėjo daugiau nei 60 žmonių – įprastai atvykdavo 30–40 svečių. Dalis atvyksta dėl naujų vardų, dalis – dėl mūsų garsių teatro meistrų. Programa – labai įvairi. Pristatysime ir O.Koršunovo, ir A.Schillingo, ir G.Varno spektaklius. Tuo pačiu ir jaunųjų režisierių – K.Gudmonaitės, A.Obcarsko, K.Glušajevo ir kt. – darbus“, – pasakojo K.Savickienė.

Kaip ir kasmet, „Sirenų“ klube veiks festivalio klubas, kuriame vyks susitikimai su kūrėjais, dirbtuvės, performansai. Spaudos konferencijos metu buvo pristatyta ir Dmitrijaus Matvejevo fotografijų paroda, kurioje įamžintos „Sirenų“ akimirkos.

Festivalis „Sirenos“ vyks rugsėjo 27 – spalio 30 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius