Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

72-asis Rusų dramos teatro sezonas: nauja erdvė ir nauji vardai

Rugsėjo 15 d. Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) pradeda savo 72-ąjį sezoną, kuris žiūrovus stebins ne tik naujais spektakliais, jaunais aktoriais, negirdėtomis pavardėmis, bet ir naująja kūrybine „Erdve A – Z“.
Lietuvos rusų dramos teatras
Lietuvos rusų dramos teatras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šio sezono naujovė – „Erdvė A – Z“

Donato Stankevičiaus nuotr./Jonas Vaitkus
Donato Stankevičiaus nuotr./Jonas Vaitkus

Kiekvienas naujas teatro sezonas kviečia susipažinti su naujomis pjesėmis ir vardais – režisierių, dailininkų, kompozitorių, aktorių. Ne išimtis ir šis sezonas. Tačiau LRDT šį sezoną sumanė veržtis į naujas kūrybines erdves. Būtent dėl šios priežasties atsirado „Erdvės A – Z“ idėja, kurią įgyvendino LRDT vadovas Jonas Vaitkus kartu su teatro jaunąja karta bei likusiu kolektyvu.

„Tai erdvė, kurioje teatras atsidurs arčiau realaus gyvenimo. Arčiau tų žmonių, kurie sunkiai išgyvena, kurie niekam nereikalingi ir neaprūpinti. Kviesime paanalizuoti gyvenimą iš esmės ir pasvarstyti apie laimingą, demokratišką Lietuvą, kurioje nėra viskas taip gera, patogu ir saugu. Šis projektas yra tęstinis ir nevienadienis“, – teigia J.Vaitkus.

Kviesime paanalizuoti gyvenimą iš esmės ir pasvarstyti apie laimingą, demokratišką Lietuvą, kurioje nėra viskas taip gera, patogu ir saugu.

Premjera naujojoje erdvėje

Jauno režisieriaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolvento Augusto Gornatkevičiaus debiutas pasirodys būtent naujojoje teatro erdvėje.

Spektaklis „Vieniši“ – drama, sukurta pagal Gerharto Hauptmanno pjesę „Vieniši žmonės“. Jaunasis režisierius teigia, jog klasika jam patraukli tuo, kad suteikia galimybę ryškiau atspindėti šiuolaikinės šeimos, tėvų ir vaikų, problemas. Būtent apie tai ir šis spektaklis – apie visuomenės sopulius ir iškylančias bėdas, kurios prasideda šeimoje. Su jaunąja aktorių karta šiame spektaklyje pasirodys ir scenos senbuviai – LNDT aktorė Adrija Čepaitė, LRDT artistai Vidmantas Fijalkauskas bei Jelena Orlova.

Taip pat šioje erdvėje numatomi Eglės Švetkauskaitės „Heda Gabler“ ir „Kreditoriai“; Aleksandros Metalnikovos ir Vladimiro Dorondovo sceninis duetas pagal Svetlanos Aleksijevič „Černobylio maldą“ ir kiti spektakliai.

Trečia LRDT šio sezono premjera vyks ne Vilniuje, o Varėnoje. Spektakliu pagal Aleksandro Špilevojaus pjesę „Neišmoktos pamokos“ Varėnoje prasidės kasmetinis Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Spektaklį sukūrė LMTA studentai, vadovaujami J.Vaitkaus ir spektaklį režisavusios aktorės Airidos Gintautaitės.

Pjesė jau buvo statyta „Menų spaustuvės“ scenoje, tačiau, anot premjeros kūrėjų, ši versija kardinaliai skiriasi nuo pirmojo jos pastatymo. Būtent dėl šios priežasties šis spektaklis bus įdomus ir tiems, kas matė pirmąjį jo pastatymą.

Teatro ir kino sintezė ir LRDT vadovo kūrybiniai planai

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laura Kazbaraitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laura Kazbaraitė

Pagal prancūzų – rumunų pjesę „Pandų istorija, papasakota saksofonisto, kuris turi draugę Frankfurte“, spektaklį ketina pastatyti jauna kino režisierė Laura Kazbaraitė. Pasak jos, tai bus kūrinys, kuriame susipins teatras ir kinas.

Šiame spektaklyje vaidinsiantys aktoriai Edgaras Bechteris ir Raminta Verseckaitė teigia, jog patys dar nežino, ko tikėtis iš spektaklio. Režisierė kol kas neatskleidžia spektaklio smulkmenų ne tik žiūrovams, bet ir patiems aktoriams.

J.Vaitkus jau kurį laiką repetuoja Tennesee Williamso pjesę „Šauksmas“. Taip pat J.Vaitkus ruošia Vydūno „Pasaulio gaisrą“, Levo Tolstojaus „Uždraustą knygą“. LRDT vadovas ketina įgyvendinti keturių metų tęstinę dokumentinio publicistinio teatro spektaklių programą, kurios darbinis pavadinimas – „Galimai vykdoma antroji Lietuvos okupacija. 1989 m. gruodis – 2019 vasaris.“

Teatro vadovas teigia, jog neaišku, ar pavyks įgyvendinti visus planus, nes nežino, kokią finansinę paramą gaus iš Kultūros ministerijos. Vydūno „Pasaulio gaisrui“ reikėtų samdyti šokėjus, muzikantus, solistus, o tai, anot režisieriaus, reikalauja didelių finansinių resursų.

Šios ir dar daug kitų premjerų laukia LRDT žiūrovų. Išsamią programą ir naujienas rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius