-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Tuminaitė: tai, kad A.Sakalauskas nevaidino premjeroje, buvo režisieriaus panikos priepuolis

Premjeros dieną spektaklyje „Dėdė Vania“ žiūrovai neišvydo pagrindinį vaidmenį turėjusio vaidinti Arūno Sakalausko, o į sceną žengė pats režisierius Tomi Janežičius. Antradienį Vilniaus mažasis teatras (VMT) sukvietė į spaudos konferenciją. Jos metu teatro vadovai tikino, kad teatras yra gyvas organizmas, pateikiantis staigmenų. „Tai nebuvo pats geriausias režisieriaus sprendimas“, – sakė VMT vadovas Simonas Keblas.

„Spektaklio kūrybinė kelionė prasidėjo 2019 metais, o premjera turėjo išeiti 2020 metų rudenį, bet dėl suprantamų priežasčių buvo perkelta“, – tęsė jis.

„Šiame etape spektaklis yra baigtas, vaidmenys, mūsų galva, yra puikūs, – teigė S.Keblas. – Režisieriaus metodas yra ypatingas, remiasi psichodrama. Taip gimsta įdomūs ir teatrui reikalingi dalykai.“

Kaip teigta konferencijos metu, A.Sakalauską spektaklyje „Dėdė Vania“ žiūrovai išvys rudenį. Darbas su juo nenutraukiamas.

Tiesa, kontraktas su režisieriumi baigiasi pagal ankstesnį susitarimą. Tačiau jis, savo nuožiūra, galės palaikyti ryšį su kūriniu, atvykti į repeticijas.

Aktoriai ir režisierius konferencijoje nedalyvavo.

Tuo metu režisierė, VMT meno vadovo pavaduotoja Gabrielė Tuminaitė pridūrė, kad aktoriui, tai, kad jį atšaukia, reikėjo paaiškinti individualiai, o A.Sakalauskas tikrai turėjo teisę įsižeisti.

„Didžioji įvykio priežastis yra suformuluota režisieriaus žodiškai, – teigė G.Tuminaitė. – Objektyviausia, kurią galėčiau priimti ir suprasti, yra laiko trūkumas. Teatras šiandien kovoja su pasikeitusiomis sudėtimis, biudžetais ir t.t.“

„Prieš dvi valandas pasakyti, kad nematau tavęs šiame vaidmenyje, mano manymu, yra tiesiog režisieriaus panikos priepuolis“, – tęsė ji.

G.Tuminaitės pasakojimu, liepos 16 d. susirinkusi VMT vadovybė patvirtino, kad spektaklis „Dėdė Vania“ yra baigtas, o pagrindinį vaidmenį atlieka A.Sakalauskas. „Dėl šio sprendimo nebuvo jokios abejonės“, - teigė ji.

A.Sakalauskas nebuvo nušalintas, susitarimas su juo nebuvo atšauktas, nebuvo nutrauktas kontraktas.

„A.Sakalauskas nebuvo nušalintas, susitarimas su juo nebuvo atšauktas, nebuvo nutrauktas kontraktas. Jis lieka vaidinti, kaip ir buvo iki pat premjeros, o staigmenas režisieriai kartais pateikia“, – sakė ji.

Tikino, kad konfliktų nebuvo

Spektaklis buvo kurtas trimis etapais, sakė G.Tuminaitė:

„Kiekvienas trupės narys yra vaidinęs visus vaidmenis, o rotacija vyko nuolatos.“

Dvi savaites prieš premjerą režisierius pakvietė baigti spektaklio. „Taip nutiko, kad A.Sakalauskui buvo atlikta planinė operaciją, reabilitacija užtruko ilgiau, nei tikėtasi. Todėl iš 16-os suplanuotų repeticijų, turėjusių vykti scenoje, liko 8-ios. Įsivaizduokite, pusę laiko režisierius negalėjo repetuoti su pilnu sąstatu“, – tęsė G.Tuminaitė.

Pasak jos, A.Sakalauskas, būdamas ištikimas teatrui ir nepaisydamas savo sveikatos, norėjo eiti toliau.

„Arūnas buvo kviečiamas į repeticijas iki pat premjeros pradžios“, – pasakojo G.Tuminaitė. Ji patikino, kad vidinių konfliktų nebuvo.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Gabrielė Tuminaitė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./ Gabrielė Tuminaitė

Kas atsitiko premjeros vakarą?

G.Tuminaitė sakė, kad kelios valandos prieš premjerą buvo itin sudėtingos. „Net sunkesnės už karantiną“, – apibūdino.

„Buvo visokių svarstymų, tarkime, ir aš norėjau režisierių užrakinti kabinetuke, kad jis neįšeitų, – ironizavo G.Tuminaitė. – Bet S.Keblas mane nuramino, sakydamas, kad čia žmogaus teisių pažeidimas.“

Tuo metu A.Sakalauskui iškart buvo išreikšta pozicija, kad darbo su juo tikrai nenutraukiame, sakė G.Tuminaitė.

Ji tikino, kad režisieriui buvo leista eiti į sceną, todėl, kad nebūtų prarastas dviejų metų darbas. „Ne tik A.Sakalausko, bet ir kitų garsių aktorių, technikų, investuotų pinigų. Nežinau, ar mes turėtume teisę tai atnaujinti, nes nuo pirmosios dienos, kai įkrenta bilietas, režisieriaus darbas baigiasi, o aktorių tęsiasi.“

D.Matvejevo nuotr./Arūnas Sakalauskas
D.Matvejevo nuotr./Arūnas Sakalauskas

Kaip 15min rašė anksčiau, užtrukusi reabilitacija po operacijos neleido A.Sakalauskui visu pajėgumu dalyvauti repeticijose ir lėmė režisieriaus sprendimą pačiam atlikti vaidmenį, tačiau VMT nei su spektakliu, nei su aktoriumi neatsisveikina, o žiūrovus į „Dėdę Vanią“ pakvies rudenį.

VMT režisierės Gabrielės Tuminaitės teigimu, tai nėra nei pirma, nei paskutinė situacija, kai spektaklio kūrimo metu daromi netikėti sprendimai.

Tuo metu A.Sakalauskas teigė negalintis paaiškinti režisieriaus sprendimo paskutinę dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius