Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aktorius Darius Meškauskas: premjera „Menas“ – retas meno ir komercijos lydinys

Sausio mėnesį didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Kaune – kultinio spektaklio „Urvinis žmogus“ kūrėjas „Idioteatras“ pristatys visą Prancūziją ir šalies prezidentą Jacquesą Chiracą pavergusį spektaklį „Menas“.
Spektaklis „Menas“
Spektaklis „Menas“ / Spektaklio plakatas

Dainiaus Kazlausko režisuota tragikomedija atskleidžia trijų ilgamečių draugų istoriją, kuomet kone penkiolika metų trukusi Seržo (Arūnas Sakalauskas), Marko (Darius Meškauskas) ir Ivano (Giedrius Savickas) draugystė ima braškėti per siūles dėl požiūrio į šiuolaikinį meną. Žinoma, visiškai balta drobė, įsigyta vieno draugų už 200 000 Prancūzijos frankų, – tik pretekstas išsiaiškinti santykiams. Tikrosios konflikto priežastys ne itin meniškos ir kartais draugui tokios pat nesuvokiamos kaip šiuolaikinis menas.

Pasak D.Meškausko, ši pjesė įdomi tuo, kad turi antrą dugną – tai populiarioji dramaturgija, kuri nėra banali.

„Tai – retas meno ir komercijos lydinys“, – sako aktorius. Tuo tarpu režisieriaus D. Kazlausko teigimu, žiūrovas spektaklyje atpažins save ir besijuokdamas įžvelgs gilią dialogų potekstę. Dėl to ir spektaklio scenografija yra minimalistinė – siekiama išryškinti žmonių psichologiją.

Pjesės „Menas“ autorė Yasmina Reza pasauliui žinoma kaip talentinga naujosios kartos prancūzų dramaturgė, kurios plunksnai taip pat priklauso kontraversiška knyga apie Prancūzijos prezidentą Nicolą Sarkozy „Saulėlydis, vakaras arba naktis“, tačiau būtent pjesė „Menas“ autorei pelnė pasaulinį pripažinimą. Kūrinys buvo pastatytas 35 pasaulio kalbomis bei uždirbo per 200 mln. JAV dolerių. Prancūzijoje „Menas“ įvertintas prestižine Moljero premija „Geriausio dramos autoriaus“, „Metų režisieriaus“ bei „Geriausios scenografijos“ nominacijose, Didžiojoje Britanijoje pelnė „Geriausios metų komedijos“ ir Laurence Olivier premijas. Autorė taip pat gavo garsųjį „Tony“ apdovanojimą.

Pagal 1994 m. pasirodžiusią pjesę tais pačiais metais pastatytą spektaklį išvydęs tuometis Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas buvo taip sužavėtas, kad parašė dramaturgei asmeninį laišką, kuriame žadėjo visapusišką paramą kūriniui. Ir savo pažadą ištesėjo: „Menas“ Paryžiuje buvo sėkmingai rodomas ilgus metus.

Spektaklis „Menas“, kurio pasaulinė šlovė neblėsta jau beveik du dešimtmečius, pirmą kartą Lietuvoje buvo pastatytas daugiau nei prieš penkiolika metų Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre. Šveicarijoje gyvenančio bulgarų kilmės režisieriaus Peterio Stoičevo režisuotame spektaklyje vaidinęs aktorius Valerijus Jevsejevas prisipažįsta, kad, nepaisant praėjusio laiko, jis spektaklio pasiilgsta.

„Per visą mano darbo teatre laiką „Menas“, mano manymu, buvo vienas geriausių pastatymų. Iš dalies dėl to, kad tai puiki pjesė, parašyta buvusios aktorės, pasitelkusios scenos patirtį bei itin gilias psichologijos žinias. Jokių pastatymo gudrybių nereikėjo, visas spektaklis – tai aktorių vaidyba, trys žmonės ir jų santykiai“, – sako Valerijus Jevsejevas.

Lietuviškojo spektaklio „Menas“ premjera sausio 11 d. įvyks Panevėžio bendruomenių rūmuose, sausio 17 d. – Šiaulių dramos teatre, sausio 18 d. – Vilniaus „Siemens“ arenoje esančioje MINI koncertų salėje, sausio 22 d. – Žvejų rūmuose Klaipėdoje, o sausio 31 d. – Girstučio kultūros rūmuose Kaune. Bilietus į „Ideoteatro“ spektaklį „Menas“ galima įsigyti „Tiketos“ kasose ir internetu www.tiketa.lt.

Daugiau informacijos apie spektaklį rasite adresu www.idioteatras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius