Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audronis Liuga: festivalio „Naujosios dramos akcija“ programa neleidžia nuleisti galvos

Gegužės 15–21 dienomis 14-asis tarptautinis teatro festivalis „Naujosios dramos akcija“ Vilniuje pristatys naujas, kitokias teatro idėjas ir ryškius Europos režisierių darbus. Gali būti, kad šiemet festivalis užbaigs savo veiklą, nes baigiasi keleriems metams skirtas finansavimas.
Audronis Liuga
Audronis Liuga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jaučiuosi ramus, kad užbaigiu šį ciklą su tokia programa, kuri neleidžia nuleisti galvos. Simboliškai, be kitų kūrinių, žiūrovams pristatysime vieno originaliausių lenkų režisierių Krzysztofo Warlikowskio spektaklį „(A)pollonia“, kuris man asmeniškai padarė didžiausią įspūdį per pastaruosius dešimt metų, – apie būsimą festivalį pasakojo jo organizatorius Audronis Liuga. – Deja, šio spektaklio gyvai parodyti su mūsų festivalio biudžetu negalime – Lietuvos žiūrovai jį galės pamatyti profesionaliame vaizdo įraše su vertimu į lietuvių kalbą.“

Lenkijoje spektaklis „(A)pollonia“, anot A.Liugos, sukėlė tikrą revoliuciją, vėliau jis aplankė didžiausius užsienio šalių forumus ir festivalius.

„Šis spektaklis nepaliko abejingų. Jo tema – aukojimasis kaip fenomenas, kaip labai žmogiškas aktas, nagrinėjamas nuo Antikos iki mūsų dienų. Šia tema K.Warlikowskis apima labai daug XX a. istorijos įvykių ir problemų, pačių skausmingiausių vietų, – aiškino „Naujosios dramos akcijos“ organizatorius. – Spektaklis paremtas tikra istorija, kai jauna moteris Apollonia, Lenkijoje per II pasaulinį karą gelbėjusi žydus, buvo nužudyta nacių. Ji galėjo likti gyva, jei jos tėvas būtų paaukojęs savo gyvybę vietoj dukters – tačiau jis to nepadarė. Šis spektaklis labai emocionalus, įtaigus – jame vaidina Lenkijos teatro ir kino elitas.“

Spektaklis paremtas tikra istorija, kai jauna moteris Apollonia, Lenkijoje per II pasaulinį karą gelbėjusi žydus, buvo nužudyta nacių. Ji galėjo likti gyva, jei jos tėvas būtų paaukojęs savo gyvybę vietoj dukters – tačiau jis to nepadarė.

Gegužės 15 d. 20 val. Menų spaustuvėje apie istorinę atmintį kitaip žiūrovams kalbės latvio Alvio Hermanio spektaklis „Sonia“, pastatytas jo vadovaujamame Naujajame Rygos teatre.

„Šis spektaklis, paliečiantis žiūrovų sielas, pastatytas su labai mažu biudžetu – tai įrodo, kad pinigai nedaro įtakos idėjoms“, – tikino A.Liuga.

Būtent tokia tema gegužės 15 d. 18 val. festivalį „Naujosios dramos akcija“ pradės Norvegijos režisieriaus Amundo Sjølie Sveeno paskaitos tipo spektaklis „Norvegijos kelias – įžanga į „Nafta – menui“ programą“.

Gegužės 18 dieną festivalis „Naujosios dramos akcija“ pristatys vengro Arpado Schillingo vadovaujamo „Kretakor“ teatro naujausius darbus – filmą „JP.CO.DE“ ir spektaklį „Dvasininkė“ – iš „Krizės trilogijos“.

„Visos trilogijos idėja atsirado dėl to, kad A.Schillingas norėjo kalbėti apie šių dienų Vengrijos visuomenės problemas per šeimą kaip ląstelę. Mes parodysime du kūrinius iš trijų: eksperimentinį filmą „JP.CO.DE“ apie sūnų paauglį ir spektaklį „Dvasininkė“ apie motiną, – pristatė festivalio organizatorius. – Šis spektaklis labai aktualus šiandienai, verčiantis pamąstyti, kas yra kultūra, sociumas, jaunesnioji karta, kaip šie dalykai gali sąveikauti.“

„Naujosios dramos akcija“ šiemet pristatys ir dviejų lietuviškų pjesių, pristatytų „Versmės“ festivalyje, spektaklių premjeras.

„Šie pastatymai demonstruoja kitokį teatrą – jie gali būti rodomi visiškai teatrui nepritaikytose erdvėse. Gabrielės Labanauskaitės pjesę „Raudoni batraiščiai“ režisuoja Yana Ross – spektaklis bus parodytas Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) dekoratyvinėse dirbtuvėse gegužės 19 dieną. O Teklės Kavtaradzės parašytą pjesę „Namisėda“, režisuotą Gabrielės Tuminaitės, parodysime LNDT studijoje gegužės 20 dieną. Kokie tie spektakliai bus – dar neaišku“, – šypsojosi A.Liuga.

Šiais metais festivaliui surengti buvo skirta 90 tūkst. litų – 40 tūkst. daugiau nei pernai, tačiau tolesnis „Naujosios dramos akcijos“ likimas nėra aiškus.

„Man šis renginys labai brangus, bet tai yra hobis – aš jį darau iš entuziazmo. Pateiksiu galimą kitų metų programą konkursams, iš kurių galima gauti paramą, bet neverksiu, jei festivalio daugiau nebereikės“, – tikino A.Liuga, jau antrus metus dirbantis LNDT meno vadovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius