-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 27 /18:50

Išdalinti „Auksiniai scenos kryžiai“: geriausiu režisieriumi paskelbtas A.Juška išreiškė palaikymą Palestinai

Klaipėdoje vyksta iškilminga prestižiškiausių teatro apdovanojimų „Auksiniai scenos kryžiai“ ceremonija. Joje bus pagerbti labiausiai nusipelnę 2023-iųjų metų teatralai.

„Auksinio scenos kryžiaus“ ir „Boriso Dauguviečio auskaro“ apdovanojimus įsteigė LR kultūros ministerija.

Laureatus išrenka Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija, kurią šiuo metu sudaro įvairių scenos meno krypčių, patirčių, amžiaus grupių, gyvenantys ne vien sostinėje, ekspertai: teatrologė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, choreografė Lina Navardauskienė, teatrologė Goda Dapšytė, šokio kritikas ir baletmeisteris Petras Skirmantas, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, teatrologė Elona Bajorinienė, režisierius Gytis Padegimas.

„Boriso Dauguviečio auskaras“ atiteko Mantui Jančiauskui ir Rimantui Ribačiauskui.

Režisūra

Geriausiu režisieriumi tapo Adomas Juška už spektaklį „Vakarų krantinė“ (Klaipėdos dramos teatras).

„Prieš dvejus metus prasidėjęs karas Ukrainoje visiems teatralams tapo griežtu priminimu, kad kultūra neegzistuoja vakuume. Net iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi renginiai kaip „Eurovizija“ yra galimybė parodyt pasauliui, kad šalis, vykdanti nusikaltimą žmogiškumui, nėra verta būti tarptautinės bendruomenės narė. Rusijos pašalinimas iš „Eurovizijos“ yra puikus pavyzdys ir aiškus precedentas. Leisti Izraeliui toliau dalyvauti šiame renginyje yra tolygu pateisinti nesibaigiančius tarptautinio įstatymo pažeidimus Palestinoje, kur žūva ir toliau žūsta tūkstančiai vaikų. Kolegos ir LRT žiūrovai, prašau jūsų kreiptis į nacionalinį transliuotoją ir išreikšti savo nepritarimą. Būkime neabejingi neteisingumui, nors tai šiek tiek nepatogu“, – sakė A.Juška.

Nepagrindinis vaidmuo

Kategorijoje „Nepagrindinis vaidmuo“ pergalę nuskynė aktorius Kirilas Glušajevas. Jis buvo įvertintas už Žano vaidmenį spektaklyje „Raganosiai“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kirilas Glušajevas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kirilas Glušajevas

Vyro vaidmuo

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Severinas Norgaila šįmet gavo „Auksinį scenos kryžių“ už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Severinas Norgaila
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Severinas Norgaila

Moters vaidmuo

Apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį pelnė legendinių Kauno dramos teatro aktorių kvartetas Vilija Grigaitytė už Vitalijos, Jūratė Onaitytė už Almos, Inesa Paliulytė už Irenos, Liucija Rukšnaitytė už Julijos vaidmenis spektaklyje „Kai mes būsim jauni“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio akimirkos

Populiariausias dramaturgas/ė

Populiariausiu 2023-iųjų metų dramaturgu tapo režisierius ir dramų autorius Aleksandras Špilevojus.

„Štai, kas nutinka, kai režisuoji savo paties pjeses... Kita vertus, liūdna, tačiau tai vienintelis būdas šiais laikais dramaturgams/ėms patekti į Kultūros ministerijos organizuojamą teatro šventę. Deja, jaučiuosi kaip W.Shakespearo Romeo, paslapčia įsprūdęs į Kapulečių šventę, kur jis buvo visiškai nelaukiamas“, – teigė A.Špilevojus ir priminė apie G.Labanauskaitės ir kitų kolegų organizuojamą peticiją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aleksandras Špilevojus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aleksandras Špilevojus

Pradedančioji menininkė / Pradedantysis menininkas

Geriausia pradedančiąja menininke tapo Samanta Pinaitytė-Maiskienė už Olgos vaidmenį spektaklyje „Fragmentas“ Klaipėdos dramos teatre.

„Aš nežinau, ką sakyt. Pirmą kartą jaučiuosi nepasiruošusi, bet dabar svarbiausia padėkot. Pirmiausia tėvams, vyrui Karoliui ir pagrindiniam mokytojui Valentinui Masalskiui“, – kalbėjo S.Pinaitytė-Maiskienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Samanta Pinaitytė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Samanta Pinaitytė

Spektaklis vaikams ir jaunimui

Raimondo Klezio „No Shoes teatro“ atliktas spektaklis „Avinai“ tapo geriausiu spektakliu vaikams ir jaunimui.

„Čia stovėti – didžiulė garbė. Nesitikėjau gauti kryžių, bet buvo ženklų. Žmonės ėmė sveikintis, Oskaras Koršunovas kvietė statyti spektaklį vaikams, juokauju, dar įdėjom į vokelį komisijai“, – juokavo R.Klezys.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Raimondas Klezys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Raimondas Klezys

Objektų ir lėlių teatro spektaklis

„Auksinį scenos kryžių“ Julija Skuratova gavo už spektaklio „Liūtas ir paukštis“ vizualinį sprendimą (Kauno valstybinis lėlių teatras).

„Labai netikėta, nes maniau, kad daugiausiai nusipelniusi yra režisierė. Ačiū teatrui, kad priėmė mūsų spektaklio idėją“, – teigė J.Skuratova.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Julija Skuratova
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Julija Skuratova

Muzika

Geriausiu praėjusių metų kompozitoriumi tapo Donatas Bielkauskas už garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ garso koncepciją (Menininkų grupė „Žuvies akis“).

„Kaip smagu, kad jūs visi šiandien Klaipėdoje! Prisipažinsiu – tikėta, laukiau, dėkoju. Norėčiau prisiminti kolegą ir padėkoti už svajones Kristijonui Lučinskui, Giedrei Giedraitytei ir visai mūsų kūrybinei komandai“, – teigė D.Bielkauskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Bielkauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Bielkauskas

Solistė / solistas

Išskirtiniu pasirodymu 2023-iaisiais pasižymėjo Kostas Smoriginas. Jis atliko Amonasro vaidmenį operoje „Aida“, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Martyno Aleksos nuotr./Kostas Smoriginas
Martyno Aleksos nuotr./Kostas Smoriginas

Choreografija

Laureatu choreografijos kategorijoje tapo Dovydas Strimaitis už šokio spektaklį „Duetas“ nepriklausomoje šokio organizacijoje „Be kompanijos“.

Nicolas Poillot nuotr./Dovydas Strimaitis
Nicolas Poillot nuotr./Dovydas Strimaitis

Šokėja / šokėjas

Stipriausia 2023-iųjų meno šokėja tapo Oksana Griaznova už vaidmenį šokio spektaklyje „Match 3“, sukurtame nepriklausomoje šokio organizacijoje „Be kompanijos“.

Baleto solistė / solistas

„Auksinį scenos kryžių“ už vaidmenį balete „Sapnai ir kaktusai“ Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pelnė Janas Malakis.

„Tai pirmasis toks patyrimas mano gyvenime. Nesitikėjau būti nominuotas, todėl man yra didelė garbė stovėti šioje scenoje. Noriu visiems padėkoti, o ypač Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui, savo draugams ir šeimai“, – teigė J.Malakis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Janas Malakis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Janas Malakis

Technologijų dizainas

Geriausiu technologijų dizaineriu šįmet tapo Julius Kuršys už spektaklių „Vakarų krantinė“ ir „Storas sąsiuvinis“ Klaipėdos dramos teatre šviesų dizainą.

Jis dėkojo mamai, žmonai, Vilniaus dailės akademijai, Eugenijui Sabaliauskui, nevyriausybiniams teatrams ir Klaipėdos dramos teatrui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Julius Kuršys
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Julius Kuršys

Kostiumų dizainas

Geriausia 2023-iųjų metų kostiumų dizainere tapo Sandra Straukaitė už operos „Aida“ kostiumus Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bei spektaklio „Gyvenimas – tai sapnas“ kostiumus Meno ir mokslo laboratorijoje.

„Iš tikrųjų esu nominuota už labai skirtingus spektaklius. Nuo vieno mažyčio, sukurto iš pamušalo, iki labai didelio pastatymo, kuris pareikalavimo visų mano žinių. Noriu padėkoti ir Sigutei Šimkūnaitei, su kuria mes esame kaip kumštis“, – teigė S.Straukaitė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sandra Staukaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Sandra Staukaitė

Scenografija

Už geriausią scenografiją apdovanota Lauryna Liepaitė už spektaklio „Vakarų krantinė“ Klaipėdos dramos teatre scenografiją.

Atsiimdama apdovanojimą laureatė sveikino visus su teatro diena, dėkojo kūrybinei komandai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lauryna Liepaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lauryna Liepaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius