-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 27 /21:21

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai: triumfavo Oskaras Koršunovas ir jaunoji kūrėjų karta

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre antradienio vakarą susirinkę teatralai Tarptautinę teatro dieną paminėjo „Auksinių scenos kryžių apdovanojimais“. Geriausius praėjusių metų teatro kūrėjus scenoje paskelbė ir sveikino šios meno srities vilkai ir legendos.
Jurga Šeduikytė ir Arūnas Sakalauskas
„Auksinių scenos kryžių“ ceremonijos vedėjai Jurga Šeiduikytė ir Arūnas Sakalauskas / 15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr.

Kaip teigė kritikai ir ekspertai, praėjusiais metais Lietuvos teatras išgyveno atgimimą – tai parodė ir septyniolika „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų, kuriose dominuoja teatro kūrėjai ir kūriniai. Naują teatro įkvėpimą ir idėjinį proveržį liudijo ir netradicinė „Auksinių scenos kryžių“ ceremonija, per kurią žiūrovai buvo susodinti ne tik salėje, bet ir scenoje. Jos centre prie stovinčio didelio puslankio formos stalo buvo susodinti visi šių metų apdovanojimų nominantai.

Šventę, žiūrovų nuostabai, pradėjo Arūno Sakalausko valdomas po salę skraidantis neatpažintas objektas ir veržli gyva „NIKO“ orkestro muzika, kuriai nutilus pasirodė Agnės Kuzmickaitės drugeliais nusagstyta suknele pasipuošusi antroji vakaro vedėja Jurga Šeduikytė.

Jaunojo menininko apdovanojimą pelnė aktorius Ainis Storpirštis (Benas, „Išvarymas“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras; Mačiūnas, „Mr. Fluxus, arba Šarlatanai“, No Theatre).

Žmogiškumas yra mūsų tautos bruožas ir tai yra vienintelis dalykas, dėl kurio žemė mūsų dar neišvarė iš čia.

„Pirmiausia noriu padėkoti dievui, kad jis yra. Ačiū gimtajai kalbai už gilų ir subtilų savęs suvokimą. Ačiū gimtajai žemei, kurią leidžiame nepelnytai dergti. Ačiū visiems, kurie ką tik laimėjo šį apdovanojimą. Ačiū artimiesiems, mokytojams, dvasininkams ir gydytojams ir ypatingai ačiū tiems, kurie stovėjote už mane, kai aš jau nebegalėjau stovėti. Žmogiškumas yra mūsų tautos bruožas ir tai yra vienintelis dalykas, dėl kurio mūsų žemė mūsų dar neišvarė iš čia“, – ugningoje padėkos kalboje sakė A.Storpirštis, po kurio kalbos aidėjo ne mažiau ugningos ovacijos.

Teatro reiškinys Benas Šarka paskelbė, kad Metų teatro reiškiniu tapo teatro judėjimas „No theatre“ ir Vidas Bareikis. Atsiimti apdovanojimo į sceną suėjo visas „No theatre“ kolektyvas, pasipuošęs vestuvinėmis suknelėmis, o jų lyderis – kunigo sutana.

„Man teatro diena atrodo didelė fikcija. Vakar su mano mylimu žmogumi Jurga diskutavome, ar reikia bijoti vesti šį renginį. Čia susirenka apie 500 žmonių, kurie vienas kitą pažįsta ir viskas čia labai sąlygiška. Todėl labai palinkėčiau, kad mus jungiančios sijos visus čia sujungtų ir kad mes kaip teatro bendruomenė mylėtume vienas kitą ir nedergtume vienas ant kito, juk mes viena „chebra“ ir kartu galime labai daug padaryti!“ – savo įsitikinimu pasidalijo V.Bareikis.

Lėlių teatro nominacijoje šiemet nominuotas tik vienas spektaklis „Aukso obelėlė, vyno šulinėlis“ (Vilniaus teatras „Lėlė“), kurio kūrėjams „Auksinį scenos kryžių“ įteikė lėlių teatro patriarchas Vitalijus Mazuras.

Linkiu, kad mes kaip teatro bendruomenė mylėtume vienas kitą ir nedergtume vienas ant kito, juk mes viena „chebra“ ir kartu galime labai daug padaryti!

Teta Beta (Bernadeta Lukošiūtė) paskelbė, kad geriausiu praėjusių metų spektakliu vaikams tapo Lietuvos rusų dramos teatro „Stebuklingoji kreidelė“. Geriausiu nacionalinės dramaturgijos pastatymu išrinktas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Išvarymas“.

„Nesitikėjau šiandien būti ant scenos, todėl neapsimoviau šventinių treningiukų, – juokavo dramaturgas Marius Ivaškevičius. – Prieš naujuosius metus šioje scenoje skambėjo tiek keiksmažodžių, į kuriuos buvo reaguota neadekvačiai. Man irgi kilo noras, todėl šiandien, pasinaudodamas proga...“ Publika šią kalbą palydėjo juoko banga.

Geriausia praėjusių metų operos soliste tapo Gitana Pečkytė (Liučija, „Liučija di Lamermur“, Kauno valstybinis muzikinis teatras).

„Man ši teatro diena yra ypatinga, manau, kad šis kryžius man suteiks dar didesnį pasitikėjimą kurti“, – nuoširdžiai dėkojo solistė.

Tuo tarpu geriausiu operos solistu išrinktas Laimonas Pautienius (Enriko, „Liučija di Lamermur“, Kauno valstybinis muzikinis teatras; Oneginas, „Oneginas“, bohemiečiai / Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras).

Rimgaudas Karvelis koketuodamas paskelbė, kad geriausia antrojo plano dramos aktore tapo Elzė Gudavičiūtė (Olga, „Išvarymas“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras; „Apsivalymas“, Kauno valstybinis dramos teatras).

Perskaitęs pjesę, supratau: arba vaidinsiu Vandalą, arba iš viso nevaidinsiu. Todėl, kai aktorius sako, kad nori vaidinti šį vaidmenį, gerbiami režisieriai, – duokite jam tą vaidmenį!

Gražina Balandytė susirinkusiems pranešė, kad praėjusiais metais geriausią antrojo plano vyro vaidmenį sukūrė Marius Repšys Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Išvarymas“ (Vandalas).

„Perskaitęs pjesę, supratau: arba vaidinsiu Vandalą, arba iš viso nevaidinsiu. Todėl, kai aktorius sako, kad nori vaidinti šį vaidmenį, gerbiami režisieriai, – duokite jam tą vaidmenį! – gyvenimo išmintimi dalijosi laureatas. – Norėčiau visiems, o taip pat ir sau patarti – galvokime ne apie tai, ką dedame į burną, bet ką dedame iš jos !“

Kostiumo dailininko apdovanojimas atieko Juozui Statkevičiui („Liučija di Lamermur“, Kauno valstybinis muzikinis teatras; „Oneginas“, bohemiečiai / LVSO). Jis į apdovanojimų ceremoniją neatvyko.

Geriausiu scenografu tapo Gintaras Makarevičius („Išvarymas“, Lietuvos nacionalinis dramos teatras; „Šmėklų sonata“, Klaipėdos VDT). Apdovanojimo į sceną atsiimti žengė ir kompozitorius Antanas Jasenka („Miranda“, OKT-Vilniaus miesto teatras; „Alisa stebuklų šalyje, Kauno valstybinis dramos teatras).

Juozas Budraitis, prisipažinęs simpatiją artistėms, geriausia dramos aktore paskelbė Airidą Gintautaitę už Mirandos vaidmenį OKT/Vilniaus miesto spektaklyje „Miranda“.

„Pamačiusi savo vardą nominacijose, aš taip viduje klykiau iš džiaugsmo! Kaip gera, kad laimėjo Miranda, kuri tiki meile!“ – dėkodama už gautą kryžių, susijaudinusi sakė A.Gintautaitė.

Geriausiu aktoriumi tapo, Tomą Stokmaną spektaklyje „Visuomenės priešas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, įkūnijęs Dainius Gavenonis. Į gastroles šiuo metu išvykusiam aktoriui apdovanojimą perduos teatro ir kino režisierius Jonas Vaitkus.

Už viso gyvenimo kūrybą auksiniu kryžiumi apdovanotas Rimgaudas Karvelis. Publika jį pagerbė plojimais atsistojusi.

„Sapne nesapnavau, kad taip gali būti. Ačiū, bet aš to dar nesuprantu“, – sakė apdovanojimą atsiimdamas R.Karvelis.

Andrius Mamontovas įteikė Boriso Dauguviečio auskarą J.Vaitkui.

Aktorius Regimantas Adomaitis paskelbė, kad geriausias režisierius – Oskaras Koršunovas.

„Esu sujaudintas ir visų pirma dėkingas spektaklių kūrėjams, kurie kartu dirbo. Teatro dienos proga visiems linkiu kurti ir atskleisti žmogiškąją prigimtį – tai yra teatro esmė“, – kalbėjo O.Koršunovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius