Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 29

★★★☆☆ / Aušra Kaminskaitė apie „Traviatas“: linksmybių taurė už patiriančius smurtą

Nors visi šiemetinės „Naujosios operos akcijos“ spektaklių pavadinimai ir aprašymai skambėjo intriguojančiai, labiausiai laukiau Artūro Areimos režisuotos operos „Traviatos“ pagal kompozitoriaus Maximiliano Oprishkos muziką. Smalsumą kėlė žadėtas turinys – Giuseppės Verdi operos „Traviata“ dekonstrukcija Violetos profesijos pagrindu (la traviata itališkai reiškia puolusią moterį) ir dokumentinė medžiaga apie sekso paslaugas Lietuvoje teikiančių žmonių likimus.
Akimirkos iš operos „Traviatos“
Akimirkos iš operos „Traviatos“ / Martyno Aleksos nuotr.

Artūro Areimos teatro direktorė Inga Sanakojevaitė ir aktorė Modesta Jakeliūnaitė kalbėjosi su visuomenės paribiuose atsidūrusiais žmonėmis, klausė jų istorijų apie veiklos priežastis ir santykį su ja bei pasirūpino, kad tokia įdomi informacija pasiektų saugiai sėdinčius teatro salėje. O kas mus jaudina labiau nei tikros gyvenimiškos dramos?

Spektaklio aprašyme taikliai teigiama, kad Naujųjų metų išvakarėse klausydami šventiškai atliekamos „Pakelkime taurę linksmybių“, nesusimąstome, „kokia yra tos taurės kaina“. Pirmoje Verdi‘o operos scenoje, kurioje ir skamba žymusis kūrinys, pagrindinė veikėja Violeta šventėje sutinka būsimą mylimąjį Alfredą. Skamba kaip gražios meilės istorijos pradžia, tačiau greitai paaiškėja dvi kliūtys. Pirmąją suvokiame kaip tragediją: Violeta serga tuberkulioze ir žino, kad gyventi jai liko nedaug. Antrąją dažniau priimame kaip visuomenei nepatogų faktą – Violeta yra prostitutė; tačiau paveikti tyros meilės, kilniai atleidžiame tokį gyvenimo būdą.

Martyno Aleksos nuotr./Akimirkos iš operos „Traviatos“
Martyno Aleksos nuotr./Akimirkos iš operos „Traviatos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius