-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 24

★★★★★ / Aušra Kaminskaitė: tai vienas stipriausių 2022 metais matytų spektaklių, o mačiau nemažai

Ukrainoje pastatyta archeologinė opera „Chornobyldorf“ Vilniuje parodyta vienintelį kartą – sekmadienio vakarą, kultūros erdvėje „Kablys“, „Naujosios operos akcijos“ (NOA) programoje. Nepatogus laikas, operos atžvilgiu nereprezentatyvi erdvė ir didesnei žmonių daliai nežinomas festivalio pavadinimas – tie, kuriuos atbaidė bent vienas šių kriterijų, turbūt gailėsis savo sprendimo. „Chornobyldorf“ tituluoju vienu stipriausių ir įdomiausių 2022-aisiais Lietuvoje rodytų spektaklių.
„Chornobyldorf“
„Chornobyldorf“ / Valerijos Landman nuotr.

„Chornobyldorf“ pavadinimas sufleruoja vieną didžiausių ekologinių katastrofų Europoje – Černobylio atominės elektrinės avariją 1986-aisiais. Panašios nelaimės grėsmę patyrėme šįmet – vasarį Ukrainą plačiu mastu užpuolusi Rusijos kariuomenė atakavo teritorijas, kuriose veikia atominės elektrinės. Viena tokių – prie Dnipro upės esanti Zaporižės AE, kurios teritoriją, kaip ir draudžiamos Černobylio zonos vaizdus, filmavo ir spektaklyje panaudojo kūrybinė komanda.

Atomines elektrines supančia aplinka „Chornobyldorf“ autoriai iliustravo pasaulio griūtį, arba, kaip įvardino patys, „kapitalizmo, operos ir filosofijos mirtį“. „Chornobyldorf“ pasaulyje Žemė vis dar kvėpuoja, gyvybė joje egzistuoja, tačiau nebėra svarbiausių smurto prevencijos priemonių: laisvos rinkos ekonomikos, meno ir pastangų suvokti save bei pasaulį (arba švietimo). Spektaklio aprašyme teigiama, kad prieš dvejus metus Kyjive pastatyta archeologinė opera reprezentavo distopiją, šiandien tapusią žiauria realybe.

2020-ųjų pabaigoje pasirodžiusiame spektaklyje, žinoma, neapeliuota į šiandieninį karą Europoje. „Chornobyldorf“ veikiau įžvelgtume žmonių kultūros sužeistą Žemę ir bandymą prisitaikyti savo pačių nustekentoje aplinkoje. Prisitaikymas vyksta stengiantis sugrąžinti senosios Europos kultūros pagrindus ir tikintis, kad šįkart tai pasaulį tik turtins, o ne naikins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius