Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aušros pažadas“ – odė gyvenimui ir motinai

Spalio 4-ąją žiūrovus kvies jau antroji Nacionalinio Kauno dramos teatro sezono premjera – režisierės Agnės Sunklodaitės spektaklis „Aušros pažadas“ pagal pasaulinį pripažinimą pelniusio Lietuvoje gimusio rašytojo Romain Gary autobiografinę knygą.
Agnės Sunklodaitės spektaklis „Aušros pažadas“
Agnės Sunklodaitės spektaklis „Aušros pažadas“ / Donato Stankevičiaus nuotr.

Šiais metais minimos prancūzų rašytojo ir diplomato R. Gary šimtosios gimimo metinės. 

Rašytoją, kino scenaristą, diplomatą, karo didvyrį ir dviejų Goncourt‘ų premijų laureatą sieja glaudus ryšys su Lietuva – 1914 m. gegužės 8 d.  jis gimė Vilniuje. Epizodus iš šio laikmečio jis meistriškai atvaizdavo romane „Aušros pažadas“.

„Esu įsitikinęs, kad Romain Gary „Aušros pažadas“ seniai turėjo gyvuoti teatro scenoje. Jame kalbama apie vertybes. Tai labai aktualu laikmetyje, kuomet atsiranda sąvoka „šiuolaikinės vertybės“. Tarsi amžinosios jau nebe aktualios, “ – kūrinio aktualumu ir inscenizacijos sėkme neabejoja Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas.

Romanas „Aušros pažadas“ į inscenizacijos autorės ir režisierės Agnės Sunklodaitės rankas pateko dar studijų metais. „Apgailestavau, kad nesu vyras ir negaliu suvaidinti R. Gary.  Medžiaga labai viliojo, bet motinos vaidmeniui dar nesijaučiau pribrendusi, o režisūrinės idėjos dar tik skleidėsi,“ –  prisipažįsta režisierė. 

Išlaukusi tinkamo meto,  spektaklio autorė  A. Sunklodaitė siekia atsakyti į klausimą, kaip gimsta kūrėjas, kodėl jis kelia vienokius ar kitokius klausimus. Rašytojo mintys labai aktualios mūsų dienomis, kai aplink tvyro karo įtampa, humaniškumo, sąžinės sąvokos dažnai iškreipiamos arba apie jas pamirštama. 

„Aušros pažadas“ – ne šiaip autobiografinė knyga. Tai ir odė motinai, nes R. Gary ir jo motina – neatsiejami. Būtent ji savo sūnų įtikino į gyvenimą žiūrėti kaip į meno kūrinį, įskiepijo tikėjimą geresniu gyvenimu ir daugybę kitų svarbių dalykų.“

Spektaklyje vaidmenis kuria gerai žinomi aktoriai Jūratė Onaitytė ir Sigitas Šidlauskas.  Tai jau antrasis  aktorės susidūrimas su R. Gary kūryba – prieš  keletą metų sukurtas ponios Rozos vaidmuo spektaklyje „Gyvenimas dar prieš akis“ ( rež.  Eglė Mikulionytė).

Naujausioje premjeroje motinos Minos Kacevos vaidmenį kurianti aktorė neslepia džiugesio: „Tai dar viena galimybė giliau panirti į R. Gary kūrybą. Mano personažas aprašytas labai spalvingai. Repeticijų metu jaučiau didelį malonumą ieškoti personažo spalvos, palengva ir neskubant.“ Neeilinio likimo R. Gary įkūnijantis aktorius Sigitas Šidlauskas atviras: „Labai tikiuosi, kad šios, R. Gary  „Aušros pažade“ papasakotos  nostalgiškos istorijos apie sūnų ir mamą  sceninė versija bus tokia pat įtaigi, kupina švelnaus humoro,  šviesos ir tikėjimo.“ 

Spektaklio kūrėjai išlaiko romano autoriui būdingą pasakojimo formą, nesistengia atkurti siužeto ir istorinių asmenybių.  

Muziką spektakliui sukūrė kompozitorius Deividas Gnedinas, dekoraciją ir kostiumus – dailininkė Giedrė Brazytė, šviesių ir videoprojekcijų dailininkas  – Vladimiras Šerstabojevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius