Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bertolto Brechto teatras ir jo atspindžiai Lietuvos scenoje

Teatro pasaulį Bertoltas Brechtas savo pjesėmis ir scenos naujovėmis sužavėjo daugiau negu prieš pusę amžiaus, stojęs šalia politinio teatro pradininko Erwino Piscatoro. Brechtą galima vertinti iš skirtingiausių pusių, mat jis ir pats nevengė kalbėti apie įvairius dalykus, žinoma, daugiausia apie teatrą, performansus, bet paliko gilių įžvalgų apie kiną, radiją, politiką, dailę, muziką ir apskritai kultūrą (Giles, Kuhn, 2003, p. 1).
Asociatyvi nuotr. / Paolo Chiabrando nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Paolo Chiabrando nuotr. / Unsplash nuotr.

Tie tekstai nusėdo knygose iš pradžių gimtąja vokiečių kalba, o šiandien ir angliškai. Lietuviai su šiuo reformatoriumi kol kas susipažįsta iš pjesių ir eilėraščių vertimų arba žiūrėdami Lietuvos teatro režisierių spektaklius, pastatytus pagal jo pjeses, bet kažin ar pagal brechtiškojo teatro principus.

Brechtas vadinamas įvairiai – teoretiku, naujos teatrinės pakraipos kūrėju, poetu, politiniu veikėju, užsispyrusiu marksistu, ir, žinoma, dramaturgu. Tačiau dažniausiai laikomas epinio teatro pradininku, kadaise pasakiusiu, kad menas turi būti ne visuomenę atspindintis veidrodis, o ją formuojantis plaktukas. Kada ir kur jis tą pareiškė, tiksliai nenustatyta, beje, skirtingi šaltiniai šį teiginį priskiria ir Levui Trockiui. Šiaip ar taip, Brechtas ėmė kalti eilėraščius, pjeses, galop ir spektaklius, kurie turėjo publikai į rankas įduoti įrankius, padėsiančius keisti pasaulį.

Brechto kelias, arba Bijok ne mirties, o nelaimingo gyvenimo

Būsimasis dramaturgas studijavo mediciną, per Pirmąjį pasaulinį karą dirbo karo ligoninėje. Iš arti matytą siaubą išreiškė kūryboje. Būtent šiuo laikotarpiu užsikrėtė kairiosiomis idėjomis. Brechtas suvokė, koks gilus nusivylimas civilizacija apėmė jo kartą, susidūrusią su Pirmuoju pasauliniu karu. Akcentuodamas tai, „parašė garsiąją „Mirusio kareivio baladę“. Šis eilėraštis, pirmąkart paskelbtas rinkinyje „Būgnai naktį“, galbūt labiau negu kas kitas sukėlė aršų nacionalistinių būrelių priešiškumą Brechtui“ (Parker, 2013, p. 327). Po gero dešimtmečio netgi tapo pretekstu atimti iš Brechto Vokietijos pilietybę (Ibid.), o autorius įrašytas į juodąjį Hitlerio sąrašą (Morgan, 2013, p. 52).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius