Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04 /2019 07 05

Martynas Budraitis: spektaklio „Tartiufas“ gastrolės Kinijoje nėra nutrauktos

Šiuo metu Kinijoje gastroliuojančio Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklio „Tartiufas“ režisierius Oskaras Koršunovas ketvirtadienį pranešė, kad Kinijoje dėl cenzūros sustabdytos gastrolės. Tačiau Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis penktadienio rytą pranešė, kad spektaklio gastrolės nėra nei sustabdytos, nei nutrauktos. Spektaklis bus rodomas toliau.
„Tartiufas“
„Tartiufas“ / D.Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro vadovas M.Budraitis 15min sakė, kad režisierius O.Koršunovas pasikarščiavo rašydamas savo įrašą ir paskubėjo daryti išvadas: spektaklio gastrolės nėra nei sustabdytos, nei nutrauktos, tikimasi, kad jos bus tęsiamos.

Tačiau gastrolių organizatorių teko atsiprašyti dėl kai kurių „Tartiufo“ aktorių improvizacijų spektaklio metu. Antrajame spektaklyje „Tartiufą“ vaidinantis aktorius Giedrius Savickas po sceną bėgiojo nuogas žemiau juosmens, prisidengęs tik švarku. Pasak M.Budraičio sutarta, kad daugiau spektaklyje tokių improvizacijų nebus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Martynas Budraitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Martynas Budraitis

Kinų publika – sužavėta

Penktadienio rytą O.Koršunovas „Facebook“ pasidalijo žinia, kad „Tartiufo“ gastrolės Kinijoje neatšauktos.

„Kaip sakė organizatoriai, lemiamą vaidmenį suvaidino žiūrovai – jiems spektaklis labai patiko, todėl nebuvo skundų. Jeigu pasipiltų žiūrovų skundai, organizatoriai negalėtų nieko padaryti. Taip pat jeigu pasirodytų recenzijos su politine kritika ar kaltinimu, tarkime, pornografiškumu, bet recenzijos – tik labai teigiamos. Tiesa, į kinų socialinius tinklus pateko spektaklio metu pačių žiūrovų nufilmuoti pikantiškesni kadrai, bet jie jau sugaudyti ir ištrinti. Taigi, „Tartiufas“ tęs savo triumfalinį žygį po Kiniją“, – rašo O.Koršunovas.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė savo „Facebook“ paskyroje džiaugėsi, kad Kinijos publika puikiai priima „Tartiufą“.

„Tokių audringų ovacijų spektakliui Kinijoje dar nebuvau girdėjusi. Išgirdo. Suprato. Visiškas triumfas, žiūrovai ir kvatojo, ir tylėjo reikiamose vietose, o pamatę ekrane Giedrių/Tartiufą, klaidžiojantį po Pekino centrą, jau visai neslėpė emocijų. Mūsų spektakliai čia atneša tiek šviesos, energijos, kitokių emocijų, tiek kitokių spalvų...“, – rašė ambasadorė.

Aktoriai vaidino įsismarkavę

„Tiesiog neįtikėtina – po tokio gero tiek publikos, tiek pačių organizatorių priėmimo po vakar vykusio pirmojo spektaklio ir po šiandienos antrojo mums pranešė, kad gastrolės stabdomos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Oskaras Koršunovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Oskaras Koršunovas

Tiesa, dar pasakė, kad galutinis verdiktas bus ištartas rytoj ryte. Bet šiai dienai gastrolės nutrauktos. Mums buvo pasiūlyta iškupiūruoti tam tikras vietas – mes į tai atsižvelgėme. Tai pagrinde buvo susiję su pernelyg atviromis nuogybėmis ir atvirai reiškiamu seksualumu.

Vakar viskas buvo gerai, o šiandien aktoriai galbūt buvo per daug įsismarkavę ir laisvai vaidino. Ir dar – mes įdėjome filmą, kuriame Tartiufas vaikšto po Pekiną ir bendrauja su Kinijos liaudimi. Iš pradžių norėjome tai nufilmuoti Tiananmenio aikštėje, bet mums neleido. Tada tai padarėme Uždraustajame mieste (imperatorių rūmuose), kur Tartiufas, leisdamasis imperatoriškais laiptais, bendrauja su minia ir eina link Tiananmenio aikštės.

Žiūrėdama šį filmą publika plojo, švilpė ir trypė kojomis. Ir dar – šiandien Tartiufas po „kambarėlio“ scenos su Elmira po sceną bėgiojo be triusikų, bet meistriškai užsidengdamas savo vyriškąjį pasididžiavimą švarku, kurį laikė tai vienoje, tai kitoje rankoje. Taigi, nieko nesimatė – gal pora kartų pasimatė jo užpakalis. Taigi, jeigu paaiškės, kad gastrolės nuimtos dėl Giedriaus užpakalio, tai tada tikrai, kaip sakoma, visiška žopa. Turėjo įvykti dar vienas spektaklis Pekine, taip pat spektakliai didžiausių Kinijos miestų didžiausiuose teatruose: Guangdžou, Čiuandžou, Šanchajaus ir Siameno“, – ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje parašė O.Koršunovas. Penktadienio rytą jis šį savo įrašą pašalino.

D.Matvejevo nuotr./„Tartiufas“
D.Matvejevo nuotr./„Tartiufas“

O.Koršunovas, anksčiau dalydamasis gastrolių įspūdžiais, džiaugėsi, kad gastrolės labai sėkmingos. Ypač kinų publikai patiko aktorė Toma Vaškevičiūtė.

Dmitrij Matvejev nuotr./Spektaklio „Tartiufas“ premjera: Toma Vaškevičiūtė
Dmitrij Matvejev nuotr./Spektaklio „Tartiufas“ premjera: Toma Vaškevičiūtė

„Vakar Toma buvo žvaigždė. Su fraze „Ne skėriams dykumoje vaidiname“ įžengė į pagrindinę Pekino teatro sceną. Ir tikrai, vaidinome ne skėriams, kurie po premjeros neploja ir skuba iš salės idant galėtų pirmi viską apjuodinti. Čia salė stovėjo ir šaukė „Bravo“. Publika plojo ir kai Toma dainavo Marilyn Monroe dainas“, – rašė O.Koršunovas.

Birželio pabaigoje O.Koršunovo Lietuvos nacionaliniame dramos teatre režisuota komedija išvyko į mėnesio trukmės turą Kinijoje, kurio metu turi aplankyti net penkis didelis miestus – sostinę Pekiną, megapolį Šanchajų, Guangdžou ir Čiuandžou miestus Pietrytinėje šalies dalyje ir uostamiestį Siameną.

Prieš savaitę uždraudė filmą

Birželio pabaigoje Kinijoje filmo apie karą „Aštuoni šimtai“ (The Eight Hundred) premjera buvo atšaukta, taip pat veikiausiai cenzūros nurodymu, galimai susijusiu su buvusių partinių kadrų įvertinimu, kad šis filmas yra „netinkamas“ rodyti minint komunistinės Kinijos įkūrimo 70-ąsias metines.

Šis filmas, lyginamas su britų režisieriaus Christopherio Nolano juosta „Diunkerkas“ (Dunkirk), vaizduoja vieno Kinijos armijos dalinio kovą su įsiveržusiomis japonų pajėgomis per 1937 metų Šanchajaus mūšį, prasidėjus Antrajam Kinijos ir Japonijos karui.

Po prodiuserių konsultacijų su kitomis suinteresuotomis šalimis liepos 5-ąją turėjusi įvykti premjera buvo atšaukta, ir filmas šią vasarą nebus išleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius