-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Cezario grupė“ kviečia teatre atrasti kitokį Kazio Binkio „Tamošių Bekepurį“

Teatras „Cezario grupė“ pristato originalų projektą – spektaklį „Tamošius Bekepuris“, sukurtą pagal Kazio Binkio dar 1928 metais parašytą humoristinę poemą.
„cezario grupė“
„cezario grupė“ / Organizatorių nuotr.

Spektaklio režisierius Cezaris Graužinis teigia, kad „Tamošiaus Bekepurio“ atsiradimas „cezario grupės“ repertuare jam pačiam yra kiek netikėtas.

„Nuo pat pradžių tai buvo mano teatro aktorių iniciatyva. Jie patys buvo pradėję apie tai galvoti ir savarankiškai repetuoti. Aš prisijungiau vėliau ir galiu pasakyti, kad tas darbas mane vis labiau domina ir įtraukia“, – pasakojo režisierius.

Pasak „cezario grupės“ įkūrėjo, jam pastaruoju metu itin patraukli yra lietuviška literatūra.

„Man dabar kurti spektaklį pagal K.Binkį atrodo įdomiau nei repetuoti spektaklį pagal nuvalkiotą rusų klasiką ar pagal įkyriai ideologizuotą moderniąją vakarų dramaturgiją. Sakau visiškai rimtai, – savo požiūrį dėstė C.Graužinis. – Pastaruoju metu norisi teatre kurti pagal lietuvių autorių kūrinius. Nes ta Lietuva yra toks trapus dalykas, ir kuo toliau – tuo trapesnė. Atrodo, ir pati šalis, ir tauta tampame vis labiau pažeidžiami. Renkuosi lietuvišką literatūrą apie mums visiems artimus skaudžius ir linksmus dalykus“.

Humoristinis „Tamošius Bekepuris“, juokinantis jau beveik visą amžių, ir skaudūs dalykai?

„Šį kūrinį reikia įdėmiai perskaityti. Tai yra smagi, talentinga ir kiek chuliganiška poema, bet ji kažkaip ima ir pataiko į amžinus lietuvių tautos kompleksus ir baimes, – aiškino režisierius. – Man regis, toje šmaikščioje satyroje yra ir keisto liūdesio. O gal net ir nevilties. Tas K.Binkio humoras šiandien atrodo niūrus ir sarkastiškas. Taip, linksma ir tuo pat metu skaudžiai taiklu. Grėsminga”.

Repeticijose aidi juokas

Tačiau „Cezario grupės“ repeticijose netyla aktorių juokas, tad ir žiūrovams turėtų būti smagu.

„Man labai gražu jau vien tai, kad susirinkę repetuoti mes vis dar juokiamės ir ieškome galimybių tuo juoku pasidalinti su žiūrovais,– pasakojo C.Graužinis. – Gal tas juokas galiausiai bus kiek kartokas, bet čia jau ne mums spręsti. Negalėčiau pasakyti, kad mūsų „Tamošius Bekepuris“ yra komedija. Nes K.Binkio juokeliai – su paslaptimi, įsigilinę aptikome ir įdomių poteksčių”.

Žanrą koreguoja ir netikėta naujovė „cezario grupės“ kūrybos praktikoje.

„Mūsų teatro veikla, kaip žinia, grindžiama aktorių talentais, nesinaudojame moderniais triukais – vaizdo instaliacijomis, važinėjančiomis, skraidančiomis dekoracijomis ir pan. Mūsų kūrybos centre yra aktorius, žmogus, jo siela, žavesys, įtaiga. Tas išliko, – sakė režisierius. – Tačiau kurdami šį spektaklį sutikome tris įdomius, jaunus, pasiutusiai talentingus muzikantus. Tad dabar jie gyvai gros mūsų spektaklyje. Muziką sukūrė jauna kompozitorė Ieva Baranauskaitė. Man jos darbas atrodo labai tikslus ir įkvepiantis“.

Vis dėlto miuziklu savo spektaklio C.Graužinis nelinkęs vadinti.

„Išėjo toks... keistokas žanras. Gal galėčiau jį pavadinti tautine punk oratorija“, – šypsojosi „Cezario grupės“ įkūrėjas.

Spektaklis tampa iššūkiu aktoriams

„Tamošiaus Bekepurio“ režisierius turi savo receptą, kaip kurti spektaklius, kurie trauktų žiūrovų dėmesį.

„Pasirinkdami savo temas, negalvojame, kaip įtikti publikai. Stengiamės kurti tokį teatrą, kokio nėra, ar kokio trūksta. Aš pats ne iš karto suvokiau, kad šis darbas man gali tapti toks įdomus. „Tamošių Bekepurį“ kuriame pirmiausia patiems sau, nuoširdžiai, – tvirtino C.Graužinis. – Tačiau nenoriu slėpti, kad kuo daugiau repetuojame, tuo aiškiau suvokiame, kiek daug jėgų ir pasišventimo šis spektaklis pareikalaus iš jame vaidinsiančių aktorių. Man smagu matyti, kaip jie priima šį iššūkį. Ko gero, visi mes dar labai jauni...”

Vis dėlto pašnekovas iš anksto nežada žiūrovams, kad atėję į teatro salę jie patirs išskirtinių pojūčių, daug juoksis ar pasisems naujų idėjų.

„Geriausias būdas nepamatyti spektaklio – ateiti jo žiūrėti, turint reklamos primestą nuomonę, koks jis bus, – tvirtino C.Graužinis. – Todėl vengiu daug kalbėti apie premjeras. Gerbiu publiką, jos skonį ir nematau reikalo aiškinti, kaip suvokti spektaklį. Ką žiūrovai patirs, tą patirs. Ir aš su tuo nesiginčysiu“.

Pirmieji naujausią „Tamošiaus Bekepurio“ versiją galės išvysti vilniečiai – spektaklio premjera įvyks balandžio 10 dieną 19 val. Menų spaustuvėje. Birželio 12-ąją – Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Balandžio 13 dieną 18 val. „cezario grupė“ savo kūrinį pristatys panevėžiečiams teatre „Menas“, kur vyksta XII kamerinių spektaklių festivalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius