-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Kazlauskas apie spektaklio premjerą: kur žmogus, ten visada bus karas

Dviejų kaimynystėje gyvenančių šeimų susitikimas, prasidėjęs nesutarimu, virsta moraliniu išsiskerdimu – tokią atpažįstamą istoriją pagal šiuolaikinės prancūzų dramaturgės Yasminos Rezos pjesę vasario 16 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje įsikūrusioje „Mini“ teatro salėje žiūrovams pristatys „Idioteatras“. Režisieriaus Dainiaus Kazlausko teigimu, šiame spektaklyje svarbiausias tekstas, iškeliantis visiems aktualias problemas.
Dainius Kazlauskas
Dainius Kazlauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kur yra žmogus, ten visada bus karas. Žmogus yra labai individualus, egoistiškas, susikoncentravęs į savo asmeninius tikslus. O kai susitinka tokie du, įvyksta nesusipratimas idėjiniame, buitiniame ar kituose lygmenyse, kuris lengvai gali virsti karu, – kalbėdamas apie spektaklio temą, 15min.lt sakė D.Kazlauskas. – Šioje pjesėje priešpriešinami suaugusieji ir vaikai, kurie savo problemas išsprendžia paprastai: kaltas, „gavai į dūdą“, o kitą dieną mes vėl draugai. Tuo tarpu suaugusieji įklimpsta taip smarkiai, kad ant kortos pastatomas net šeimų likimas.“

2006 metais parašytoje pjesėje „Skerdynių dievas“ („God of Carnage“) dvi šeimos, kurias spektaklyje vaidina Aurelija Tamulytė, Darius Gumauskas, Viktorija Kuodytė ir Giedrius Savickas,  susitinka aptarti tarp jų vaikų kilusių muštynių, tačiau diskusija nuo vaikų persikelia į suaugusiųjų pasaulį. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Giedrius Savickas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Giedrius Savickas

„Šią pjesę atradau Maskvoje ir man joje pasakojama prancūziško konteksto istorija pasirodė įdomi visais atžvilgiais. Mes su vertėja Erika Une Domarkiene ją perrašėme ir adaptavome Lietuvos kontekstui – autorė nustebtų, o gal ir didžiuotųsi, – šypsojosi režisierius. – Šiame spektaklyje svarbiausias yra tekstas, nes pjesė nėra veiksminė – ji labiau psichologinė. Tai, apie ką kalba personažai, kokias problemas gvildena, žiūrovams turėtų būti įdomu, atpažįstama ir netgi nemalonu... Viskas prasideda nuo paprastų dalykų, o baigiasi moraliniu išsiskerdimu.“

„Karo dievas“ taps jau antruoju „Idioteatro“ spektakliu, pastatytu pagal Y.Rezos kūrybą – D.Kazlauskas neseniai publikai pristatė spektaklį „Menas“.

„Šiuolaikinė dramaturgija dažniausiai remiasi socialiniais klausimais, pavyzdžiui, gvildena narkomanų, mažumų ir panašias problemas. O Y.Reza žiūrovą priverčia grįžti į teatrą, nes jos kūriniai liečia visus ir yra suprantami kiekvienam asmeniškai“, – autorei komplimentų negailėjo visa kūrybinė komanda.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Aurelija Tamulytė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Aurelija Tamulytė

Žiūrovai Vilniuje bus laukiami pakankamai naujoje erdvėje – „Siemens“ arenos „Mini“ salėje, kuri iš pirmo žvilgsnio kelia klaidingas asociacijas.

„Prisipažinsiu, pirmą kartą ten apsilankiau su baime, tačiau galiu pasidžiaugti – tai puikiai suvaldyta erdvė, kurioje yra gera atmosfera“, – žiūrovus ramino aktorė A.Tamulytė

Spektaklio „Karo dievas“ premjera – jau vasario 16 dieną. Bilietus platina Tiketa.lt

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Darius Gumauskas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Darius Gumauskas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius