-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugumoje Lietuvos teatrų situacija dėl koronaviruso stabili, bet yra ir protrūkių

Prasidėjus naujiems metams, spektaklių atšaukinėjimas ir perkėlinėjimas dėl pandemijos nesustojo. 15min apklausė Lietuvos teatrus, kokių spektaklių datos keitėsi arba jie buvo atšaukti, kokių taisyklių laikomasi dėl bilietų grąžinimo bei kokių nuostolių patyrė. Daugumoje teatrų situacija stabili, visi be išimties tikina, kad laikosi visų reikalavimų ir rekomendacijų.
Koronavirusas teatre
Koronavirusas teatre / Vida Press ir 123RF nuotr.

Kaip rašė 15min, trečiadienį paskelbtas ir koronaviruso atvejų rekordas. Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 4635 nauji koronaviruso atvejai, mirė 6 žmonės, pranešė Statistikos departamentas.

Kaunas

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT)

„Darydami pakeitimus repertuare, vadovaujamės principu, kad spektaklio atšaukimas – vienas prasčiausių sprendimų. Dėl įvairių priežasčių negalinčius vykti spektaklius stengiamės pakeisti alternatyviais repertuare esančiais spektakliais, panašiais savo stilistika, arba nukelti juos į vėlesnę datą. Sausio mėnesį vyko vienas spektaklio pakeitimas alternatyviu spektakliu ir du perkėlimai į vėlesnes rodymo datas“, – teigė teatro atstovai.

Šiuo metu dėl vieno perkelto spektaklio patirtas virš 3000 Eur nuostolis.

Atšaukti arba perkelti spektakliai

  • Sausio 7 d. 18 val. „Peras Giuntas“ (rež. C.Polgar) buvo keistas į „Baltą drobulę“ (rež. J.Jurašas)
  • Sausio 12 d. 18 val. „Ne sau žmonės“ (rež. J.Vaitkus) perkeltas į kovo 2 d. 18 val.
  • Sausio 13 d. 19 val. „Keturi“ (rež. K.Gudmonaitė) perkeltas į kovo 1 d. 19 val.

NKDT tikina, kad vadovaujasi žiūrovų aptarnavimo taisyklėmis. „Pasikeitus repertuare esančiam spektakliui arba pasikeitus rodymo datai, per 14 kalendorinių dienų žiūrovas gali grąžinti bilietus kasoje, kurioje juos įsigijo, arba prisijungus prie bilietų platintojo sistemos vartotojo paskyros.“ Daugiau informacijos apie grąžinimą galima rasti čia.

Padidėjęs sergamumas neaplenkė ir šio teatro. Šiuo metu iš 150 darbuotojų nedarbingumą turi 7 darbuotojai. „Taigi situacija nėra kritinė“, – įvertino teatras.

„Antrąja doze pasiskiepijo 94 proc. kolektyvo, kita dalis reguliariai atlieka testus. Šiuo metu vyksta revakcinacija ir pasakyti konkretų trečia doze pasiskiepijusių darbuotojų skaičių yra sudėtinga“, – teigė KNDT ir patvirtino, kad laikosi visų NVSC nurodymų ir rekomendacijų.

NKDT nuotr. /Nacionalinis Kauno dramos teatras
NKDT nuotr. /Nacionalinis Kauno dramos teatras

Kauno miesto kamerinis teatras

Kauno miesto kamerinis teatras sausio mėnesį kol kas neatšaukė nė vieno spektaklio. O bilietų grąžinimo sistema susijusi su „Tiketa“, kadangi ji ir yra jų bilietų platintoja. „Taip pat suteikiame galimybę pasikeisti bilietus į kito spektaklio bilietus“, – komentavo teatro komunikacijos skyrius.

Kamerinio teatro atstovai patvirtino, kad šiuo metu teatro darbuotojų sergamumas labai mažas, izoliacijoje tėra vienas žmogus. „Trečia doze dar tikrai ne visi pasiskiepijo, nes kolektyve darbuotojų amžiaus vidurkis 38 metai, dėl ko skiepijimo ciklus daugelis pradėjo gerokai vėliau ir dėl to kol kas neturi teisės trečiam skiepui“, – atsakyme rašė teatro atstovai.

„Nuostolių patyrėme santykinai nedaug, tačiau negavome daug pajamų, jei klausiate apie 2021 m. Šiemet dėl kovido nuostolių kol kas nepatyrėme“, – situaciją komentavo Kauno miesto kamerinis teatras.

Šokio teatras „Aura“

Šokio teatre „Aura“ sausio mėnesį buvo suplanuoti du spektakliai. Vieno iš jų datą teko pakeisti, tačiau ne dėl pandemijos sukeltų priežasčių. Savo bilietus jie platina „Tiketoje“, į kurią ir reikėtų kreiptis.

„Kol kas mūsų organizacijoje didelio sergamumo nepastebime. Nuo pandemijos pradžios iki šios dienos iš viso koronavirusu buvo užsikrėtę tik 3 darbuotojai. Mes labai atsakingai žiūrime į visą situaciją ir nuo pat pandemijos pradžios iki dabar stengiamės vengti nebūtinų kontaktų“, – rašoma teatro atsakyme.

Tiesa, kol kas trečiąja doze pasiskiepijo ne visi, bet vakcinavimo schemos laikomasi.

Lauros Vansevičienės nuotr./Kauno šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ spektaklio „Godos“ premjera Lietuvoje
Lauros Vansevičienės nuotr./Kauno šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ spektaklio „Godos“ premjera Lietuvoje

Vilnius

Valstybinis jaunimo teatras

Deja, Valstybinio jaunimo teatro koronavirusas neaplenkė, todėl savo socialiniuose tinkluose jis paskelbė, kad stabdo bilietų pardavimus į sausio mėnesio repertuarinius spektaklius. Spektakliai neatšaukiami, bet apie galimybę juos parodyti teatras praneš repertuare numatytą konkretaus spektaklio dieną.

atšaukti arba perkelti spektakliai

  • sausio 7 d. „Puikus naujas pasaulis“ (rež. Gintaras Varnas) perkeltas į vasario 2–3 d.
  • sausio 9 d. „Broliai liūtaširdžiai“ (rež. Kirsten Dehlholm) perkelti į vasario 6 ar 20 d.

Teatro teigimu, ieškoma nauja rodymo data, suteikiama galimybė persikelti esamus bilietus ir/arba atgauti pinigus. Su nauja bilietų pardavimo tvarka galite susipažinti čia.

Į klausimus apie skiepus ir sergamumo situaciją Valstybinis jaunimo teatras neatsakė.

„Scanpix“ nuotr./Valstybinis jaunimo teatras
„Scanpix“ nuotr./Valstybinis jaunimo teatras

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT)

„Sausio mėnesį (kol kas praėję tik 11 sausio dienų) nebuvo atšauktas nė vienas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis dėl koronaviruso. Todėl sausio mėnesį nuostolių nepatyrėme.

Kai spektaklis negali įvykti dėl koronaviruso ar kitų priežasčių, pirmiausiai yra ieškoma datos, į kurią būtų galima perkelti spektaklį. Jei tinkamą datą surasti pavyksta – tuomet žiūrovai kviečiami bilietus išsaugoti ir ateiti į spektaklį nauju laiku. Jei perkėlimo suorganizuoti nepavyksta, spektaklis yra atšaukiamas ir žiūrovai gali grąžinti bilietus bei atgauti sumokėtus pinigus. Grąžinti bilietus ir atgauti pinigus žiūrovai gali ir perkėlimo atveju – jei nauja spektaklio data jiems netinka.

Šiuo metu LNDT sergamumas nėra didelis. Didžioji dalis LNDT darbuotojų yra pasiskiepiję nuo koronaviruso (dviem dozėmis). Duomenys, kiek asmenų pasiskiepijo trečia doze, vis dar renkami.

Laikomės visų privalomų saugumo reikalavimų“, – rašoma LNDT atsakyme 15min.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos nacionalinis dramos teatras

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT)

LNOBT 2022-ųjų sausį kol kas spektaklių neatšaukė, tad ir nuostolių nepatyrė. Pasak teatro suteiktų atsakymų, palyginus su ankstesniais metais sergamumas užkrečiamosiomis ligomis sumažėjęs.

„Darbuotojas, pajautęs peršalimo simptomus, saugosi ir į darbą neina. Aišku, neišvengiame traumų dėl darbo specifikos. COVID-19 atvejų šiuo metu yra mažai ir jie tarpusavyje nesusiję, jie susiję su artima darbuotojų aplinka ir šventiniu laikotarpiu“, – komentavo teatro atstovai.

Jei spektaklis yra atšaukiamas arba perkeliamas, žiūrovas gali kreiptis į teatro informaciją arba kasas, kur pirmiausia jam bus pasiūlyta sugeneruoti dovanų kuponą už turimo bilieto vertę. Tais atvejais, kai žiūrovas nesutinka dėl dovanų kupono suteikimo, siūloma kita spektaklio data arba grąžinami pinigai.

2022 m. sausio 10 d. duomenimis, paskiepyti pagal pilną schemą yra 528 teatro darbuotojai (84 proc. visų darbuotojų), sustiprinančią dozę gavo 176 darbuotojai (33 proc. pilnai paskiepytų darbuotojų). Imuniteto nėra įgiję 5,2 procento LNOBT darbuotojų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras

Oskaro Koršunovo teatras (OKT)

Oskaro Koršunovo teatrui kol kas teko atšaukti tiek vieną spektaklį „Žmogus iš Podolsko“. „Tikimės, jog daugiau atšaukti nereikės. Kita vertus, sausio mėnuo dar net neįpusėjo, tad kaip ir kiti teatrai, nesame nuo to apsaugoti ir bet kurią dieną galime sužinoti apie vieno ar kito aktoriaus COVID atvejį ar turėtą kontaktą“, – komentavo OKT.

atšaukti arba perkelti spektakliai

  • Sausio 7 d. turėjęs įvykti spektaklis „Žmogus iš Podolsko“ perkeliamas į sausio 23 d. Bilietai galios tie patys.

Kadangi OKT yra privatus teatras, kiekvienas bilietas jiems itin svarbus: „Iš karto ieškome kitos įmanomos datos, į kurią galėtume perkelti spektaklį, nes išties kiekvienas parduotas bilietas ir už jį gauti pinigai mums, nepriklausomam teatrui, yra labai svarbūs. Žinoma, jeigu žiūrovams netinka data, jie labai paprastai gali grąžinti bilietus ir atgauti pinigus – tereikia prisijungti prie savo paskyros bilietų pirkimo sistemoje ar užsukti į kasą, kurioje pirko.“

Dauguma OKT aktorių – laisvai samdomi darbuotojai, todėl į klausimą apie pasiskiepijimo trečiąja doze procentą kolektyve atsakyti negalėjo: „Etatiniai administracijos darbuotojai neserga, o atsakyti, ar šiuo metu serga kas nors iš laisvai samdomų aktorių ar techninių darbuotojų, negalime – tik artėjant spektakliui sužinome, ar visi jame dirbantys aktoriai ar technikai sveiki ir galės vaidinti ar dirbti ir ar spektaklis įvyks.“

„Žiūrovus priimame tik turinčius Galimybių pasą, jie turi dėvėti kaukes. Žinoma, taip pat padidintas dėmesys teatro salės dezinfekcijai. Jau prasidėjus pandemijai savo OKT studijoje įrengėme modernią oro vėdinimo ir valymo sistemą.

Kiek įmanoma vengiame kontaktinio darbo – mūsų teatro administracija nuo pat pirmo karantino dirba nuotoliniu būdu, susirinkimus vykdome virtualioje erdvėje. Beje, dalis repeticijų taip pat persikėlė į virtualią erdvę – tarkime, pradinis repeticijų etapas“, – rašoma atsakyme 15min.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./OKT/Vilniaus miesto teatro naujojo sezono pristatymo spaudos konferencija

Klaipėda

Klaipėdos dramos teatras

Klaipėdos dramos teatras kol kas neatšaukė jokių spektaklių. Tiesa, jie „turi COVID-19 atvejų bet neserga aktoriai, kurie turi atlikti vaidmenis artimiausiuose spektakliuose. Taip pat pirmą sausio dalį skyrėme techninei profilaktikai, todėl repertuaras startuoja tik dabar“.

„Mes savo sistemą jau pasitvirtinome nuo pirmo karantino paskelbimo: nenukeliame spektaklių datos, nekeičiame bilietų, grąžiname visus pinigus už bilietus. Norim susikurti žiūrovų pasitikėjimą. Savo bilietų pardavimų sistemoje turime galimybę grąžinti bilietą ir be priežasties likus savaitei iki rodomo spektaklio. Norime padrąsinti žmones pirkti bilietus ir nebijoti pasikeitusios situacijos. Net jei žiūrovas tiesiog, suabejos, ar geras metas lankytis teatre, mes leidžiame jam nedvejoti ir, jei nori, paprasčiausiai grąžinti bilietą. Pinigus grąžiname per „Tiketą“ arba kasoje, tais pačiais kanalais, kaip buvo įsigytas bilietas“, – teigė teatro atstovė spaudai.

Nemažai Klaipėdos teatro darbuotojų jau pasiskiepijo trečiąja doze: „Pasiskiepijusių procentas labai labai aukštas ir absoliuti dauguma laikosi numatytų skiepų grafikų.“

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos dramos teatras
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos dramos teatras

Šeiko šokio teatras

Šeiko šokio teatrui sausio mėnesį spektaklių atšaukti neteko. „Apskritai beveik visi suplanuoti spektakliai (išskyrus pačią pandemijos pradžią ir karantiną) įvyksta“, – teigė teatro atstovai.

„Jei renginys atšaukiamas/perkeliamas, žiūrovai gali kreiptis į mus arba į bilietų platintoją „Tiketa“ dėl bilietų grąžinimo arba perkėlimo į kitą datą, arba panaudojimą apsilankyti kitame mūsų spektaklyje. Taip pat galima bilietą paversti kvietimu ir panaudoti, kada norėsis. Žodžiu, žiūrime lanksčiai ir ieškome žiūrovui patogiausio sprendimo. Esame be galo dėkingi, kad, nepaisant ne itin palankių aplinkybių, šokio gerbėjai noriai lankosi spektakliuose ir palaiko kultūros atstovus“, – tikina Šeiko šokio teatras.

Pasak teatro atstovų, trupėje atsiranda susergančių, o administracija dirba nuotoliniu būdu. Tikslių skiepijimo skaičių jie surinkę nėra, bet „apie pusė darbuotojų yra pasiskiepiję stiprinamąja doze arba yra persirgę“.

E.Sabaliauskaitės nuotr./Šeiko šokio teatro spektaklio „Mikado“ repeticija
E.Sabaliauskaitės nuotr./Šeiko šokio teatro spektaklio „Mikado“ repeticija

Apeirono teatras

Tuo metu Apeirono teatras dėl koronaviruso skaičių augimo spektaklių sausį ir vasarį apskritai neplanuoja. „Šį sprendimą padarėme dar gruodį, todėl jokių atšaukimų neturėjome“, – teigė teatro komunikacija.

Jie patikino, kad sergamumas nėra didelis, nes užsikrėtė tik vienas žmogus, kuris neturėjo kontaktų su kolegomis. O štai trečiąja doze pasiskiepijo jau 90 proc. žmonių.

Apeirono teatro atstovų teigimu, „šiuo metu pagrindinė prevencija – kūrybinės veiklos pauzė. Sausio ir vasario mėnesiais nevyks nei spektaklių rodymai, repeticijos, nei jokie kūrybiniai užsiėmimai, kurie reikalauja daugiau kaip 2 komandos narių dalyvavimo. Būtinuosius susirinkimus darome nuotoliniu būdu.“

Kaip ir daugelis, bilietais jie prekiauja per platintoją, todėl visais klausimais reikėtų kreiptis į jį. Spektaklio atšaukimo atveju, pirkėjui grąžinama visa suma.

Teatro nuotr./„Apeirono teatras“ rengia nemokamus pasirodymus I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.
Teatro nuotr./„Apeirono teatras“ rengia nemokamus pasirodymus I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.

Panevėžys

Juozo Miltinio dramos teatras (JMDT)

Spektaklių sausio mėnesį atšaukti neteko, repertuaras įgyvendinamas pagal planą. Jei spektakliai atšaukiami, perkeliami ar keičiami, per dvi savaites nuo pasikeitimo paskelbimo bilietus grąžinti galima vietose, kur jie pirkti (kasoje arba www.tiketa.lt). Jei spektakliai perkeliami ar keičiami, žiūrovai, nenorintys grąžinti bilietų, gali su tais pačiais bilietais patekti į spektaklį perkeltą dieną arba į pakeistą spektaklį.

Teatras patikino, kad šiuo metu pas juos niekas neserga, o trečiąja doze pasiskiepiję visi, kuriems privaloma.

Tomo Stasevičiaus nuotr./Juozo Miltinio dramos teatras
Tomo Stasevičiaus nuotr./Juozo Miltinio dramos teatras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius