-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Proteste dėl spektaklio „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“ – reikalavimai uždengti Kristaus veidą

Romeo Castellucci spektaklis „Apie Dievo sūnaus veido koncepciją“, dar net neparodytas Lietuvos scenoje, sulaukė tiek įvairių asmenų dėmesio, kiek turbūt nėra sulaukęs joks kitas teatro veikalas pastaraisiais metais. Kai kalbos iš Seimo tribūnos taip ir nevirto oficialia rezoliucija, imtasi protesto akcijų. Jose nereikalauta spektaklį iš viso uždrausti, tačiau prašyta uždengti Kristaus veidą.
Piketas prie Nacionalinio dramos teatro.
Piketas prie Nacionalinio dramos teatro. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bažnyčios atstovai, dalis politikų pasiryžę padaryti bet ką, kad tik, jų teigimu, spektaklis, kuriame „viešai bus tyčiojamasi iš Renesanso dailininko Antonello da Messinos nutapyto „Išganytojo portreto“ ir niekinami krikščionims brangūs tikėjimo simboliai bei Švenčiausiojo Viešpaties veido atvaizdas, iš viso nebūtų rodomas Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) scenoje. Festivalio „Sirenos“ programoje kūrinį numatoma parodyti šeštadienį.

Alfredo Pliadžio nuotr./Į protesto akciją kviečiama ir Vytauto Landsbergio citata.
Alfredo Pliadžio nuotr./Į protesto akciją kviečiama ir Vytauto Landsbergio citata.

Ketvirtadienio popietę surengti trys piketai: prie Kultūros ministerijos, Vilniaus savivaldybės ir LNDT. Prie teatro susirinkę piketuotojai neneigė spektaklio nematę, bet tai esą netrukdo jiems turėti savo nuomonę apie šį veikalą. „Nebūtina pamatyti spektaklį, kad galėtum kalbėti apie tai, jog ten yra dergiamas Kristaus veidas, net jei tai daroma, kaip sakė režisierius, kilniems tikslams, kalbėti apie dvasinius dalykus“, – teigė viena iš piketų organizatorių Santa Kančytė.

Mes protestuojame prieš viešą Kristaus veido dergimą, nes norime pasakyti, kad yra dalykų, kurių nevalia dergti niekam, įskaitant ir meno tikslams, – kalbėjo S.Kančytė.

Piketas šalia LNDT nebuvo gausus, žurnalistų susirinko kur kas didesnis būrys. „Mes protestuojame prieš viešą Kristaus veido dergimą, nes norime pasakyti, kad yra dalykų, kurių nevalia dergti niekam, įskaitant ir meno tikslams. Kaip niekam negalima dergti trispalvės ar tėvų atvaizdo viešai“, – kalbėjo S.Kančytė.

Paklausta, kaip vertina tai, jog dalis Prancūzijos, Belgijos dvasininkų šį veikalą vertina teigiamai, S.Kančytė tvirtino, kad tai tik atskirų dvasininkų nuomonė, o apskritai dvasininkija laikosi pozicijos, kad tikintieji turėtų teisėtomis priemonėmis savo nuomonę išsakyti.

Piketuotojų paklausyti atėjo ir LNDT vadovas Martynas Budraitis. Jis pirmiausia klausė, ar su plakatais stovintys žmonės matė šį spektaklį, o išgirdęs neigiamą atsakymą ir paaiškinimą, kad protestuotojai tik matė ištraukas internete bei skaitė recenzijas, M.Budraitis siūlė pirmiausia apsilankyti teatre.

„Tikrai žinau, kad internete nėra viso spektaklio, yra tik ištraukos. Režisierius teigia, kad jis nesiekia tyčiotis iš šventų dalykų ir tai nėra daroma spektaklyje. Išmatų niekur į jokią pusę nėra svaidoma. Pats atvaizdas jokiame spektaklio epizode nėra tepamas išmatomis jokiais būdais – nei mėtoma, nei bėga. Teatras yra toks menas, kad iš ištraukų negalima susidaryti bendro vaizdo“, – teigė LNDT vadovas.

M.Budraitis įsitikinęs, kad tokie vieši pareiškimai yra net ne kritika, nes kritika galima tik pamačius patį spektaklį. „Negalima riboti menininko galimybės rinktis vienokias ar kitokias priemones, nes tai pamatinė menininko laisvė. Ir tai ne koks diletantas ar pradedantis, nežinomas menininkas. Tai režisierius, žinomas pasaulyje, turintis daugybę apdovanojimų“, – teigė LNDT direktorius.

S.Kančytė tvirtino, kad jie nereikalauja uždrausti rodyti šį spektaklį, tačiau norėtų, jog Kristaus veidas būtų spektaklyje uždengtas. „Mes norėtume, kad Kristaus veidas nebūtų naudojamas šitame spektaklyje. Pats festivalis šį spektaklį pristato kaip skandalingą. Kadangi naudojami daliai visuomenės brangūs simboliai, mes nenorėtume, kaip taip būtų daroma“, – aiškino S.Kančytė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Santa Kančytė ir Martynas Budraitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Santa Kančytė ir Martynas Budraitis

Ketvirtadienį oficialią savo poziciją išplatino ir spektaklio režisierius R.Castellucci. Jo teigimu, situacija, kai norima uždrausti spektaklį, jam jau matyta. „Kiekvieną kartą tai vyko dėl neteisingos išankstinės nuomonės. Tą nuomonę išsakydavo žmonės net nematę spektaklio, nežinantys jo turinio. Žmonės, mosuojantys melu, paskleistu per, tarkim, dešiniųjų ar konservatyvių pažiūrių žmonių tinklaraščius, kur sakoma, kad į Jėzaus veidą mėtomi ekskrementai. O tai yra visiškai klaidinga“, – aiškino garsus režisierius.

R.Castellucci taip pat pastebėjo, kad tai, kas vyksta dabar Lietuvoje, naudojama politiniais tikslais. Esą panaši situacija buvo ir Prancūzijoje, kur vykstant rinkimams šis skandalas taip pat buvo vis ištraukiamas, tačiau diskutuoti apie spektaklį niekas iš jį smerkiančiųjų taip ir nepanoro.

Primename, kad Seimui trečiadienį nepavyko patvirtinti rezoliucijos, kurioje visuomenė kviesta boikotuoti spektaklį. Socialdemokratams pasiūlius sprendimas nukeltas į kitą posėdį, kuris vyks jau pasibaigus pirmajam rinkimų turui spalio 14 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius