Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dramaturgė Birutė Kapustinskaitė: „Pjesės rašymas man pačiai buvo kaip terapija“

„Liga – priemonė atgręžti žvilgsnį į save“, – penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė spektaklio „Terapijos“ režisierius Kirilas Glušajevas. Pagal debiutinę B.Kapustinskaitės pjesę sukurto spektaklio premjera OKT / Vilniaus miesto teatre bus pristatyta jau šį savaitgalį.
Birutė Kapustinskaitė
Birutė Kapustinskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

B.Kapustinskaitės pjesė pasakoja apie moterų gyvenimą ligoninės koridoriuose. Su jų istorijomis dramaturgė susidūrė lankydama vėžiu sergančią mamą: „Man pasirodė įdomus gyvenimas palatose, kur vienoje mažoje erdvėje susitinka absoliučiai skirtingi žmonės. Aplinkybės juos suveda ir jie turi kažkokiu būdu rasti išeitį, kaip būti ne tik su liga ir savo baimėmis, bet ir vienam su kitu.“

Autorė neslėpė, jog pjesės kūrimas jai pačiai tapo savotiška terapija: „Pirmąjį pjesės variantą buvo be proto sunku rašyti. Parašiau per keturias dienas, vien tam, kad ji būtų užrašyta. Po to gal pusę metų išvis nežiūrėjau į tą pusę. Tačiau su kiekviena nauja versija darėsi vis lengviau apie tai kalbėtis. Net ne su žmonėmis, o su lapu.“

B.Kapustinskaitė „Terapijas“ rašė „New Baltic Drama“ festivalyje Latvijoje, vėliau pjesę pristatė tarptautinėje moterų dramaturgių konferencijoje Pietų Afrikos Respublikoje. Praėjusiame sezone dramaturgė kartu su aktorėmis pristatė „Terapijų“ skaitymą ir diskusiją – autorė dar rašydama pjesę buvo įsitikinusi, jog vaidmenis turi kurti būtent šios aktorės.

„Man atrodė svarbu, kad draminis tekstas tampa gyvu tik tuomet, kai atsiduria aktorių lūpose. Iki tol jis tam tikra prasme yra neegzistuojantis. <…> Kai įvyko skaitymas, pjesėje atsivėrė dar daugiau momentų, apie kuriuos iki tol nebuvau pagalvojusi. Aktorių komentarai man labai padėjo geriau įsigilinti į tai, ką aš rašiau“, – apie netradicinį pjesės kūrimo principą pasakojo B.Kapustinskaitė, kuri rašydama „Terapijas“ konsultavosi ir su onkopsichologais.

Dramaturgė taip pat pabrėžė, jog nors kai kurių personažių charakteriai bei tipažai yra inspiruoti ligoninėje sutiktų moterų, pjesėje pasakojamos istorijos su realiomis pacientėmis nėra susijusios: „Nebandžiau atkartoti to, kaip buvo iš tikrųjų.

K.Glušajevas teigė, jog stiprioji šios pjesės pusė – emocijos, paradoksas tarp gyvybės ir mirties, juoko ir ašarų. Pasak režisieriaus, spektaklyje nebandoma realistiškai atkurti pacienčių agonijos, veikiau siekiama kalbėti apie tai, kad visi sprendimai glūdi mumyse: „Liga leidžia atsigręžti į tą faktą, kad esame ne amžini, permąstyti, kiek atsakingai ar neatsakingai šį laiką pragyvenam“, – sakė režisierius ir pridūrė, kad šis spektaklis, N.Savičenko personažės žodžiais tariant, yra apie tai, kaip atsikvėpi ir eini toliau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Spektaklio „Terapijos“ pristatymo spaudos konferencija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Spektaklio „Terapijos“ pristatymo spaudos konferencija

Jaunos autorės pjese patikėjo ir žinomos aktorės: spaudos konferencijoje kalbėjusi Nelė Savičenko tikino, jog pjesė įtraukė, leido į dramatišką temą pažvelgti kitu kampu, Viktorija Kuodytė džiaugėsi, kad dramaturgė su aktorėmis bendradarbiavo, leisdama į kūrinį pasižiūrėti per savą profesinę prizmę.

Spektaklyje „Terapijos“ taip pat vaidina Rasa Samuolytė, Aldona Vilutytė, Oneida Kunsunga, Severina Špakovska, Virginija Kuklytė, Dovilė Kundrotaitė ir Gintarė Latvėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius