-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Druskininkuose prasidėjo pirmasis tarptautinis Rimo Tumino teatro festivalis „Vasara 2013“

Sekmadienio vakarą Druskininkuose prasidėjo pirmasis tarptautinis Rimo Tumino vardo teatro festivalis „Vasara 2013“. Į sausakimšą Druskininkų vasaros amfiteatrą susirinkę žiūrovai galėjo išvysti visą būrį žinomų ir garsių aktorių, režisierių, politikų.
Festivalio atidarymo akimirka
Festivalio atidarymo akimirka / Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr.

Tačiau miesto šeimininkai – Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas ir savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė – festivalio atidarymo renginį aplenkė.

Druskininkų teatro festivalio meno vadovas Olegas Jefremovas teigė nesureikšminantis šios aplinkybės ir manantis, kad tai jokiu būdu neleidžia daryti prielaidos, esą kurorto šeimininkai taip išreiškė savo požiūrį į festivalį ir jo dalyvius.

„Tiesiog politikai yra užimti žmonės, ir neabejoju, kad jie turėjo rimtą priežastį, jei neatvyko. Tačiau aš nesiimu vertinti to ar daryti kažkokių išvadų. Mes džiaugiamės festivalio organizatorių bendradarbiavimu su šiuo miestu“, – teigė vienas iš pagrindinių renginio organizatorių O.Jefremovas.

Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Festivalio prezidentas režisierius Rimas Tuminas ir Seimo narė Kristina Miakinienė
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Festivalio prezidentas režisierius Rimas Tuminas ir Seimo narė Kristina Miškinienė

„Teatras yra ta sritis, kuri leidžia patikėti, kad gyvenimas tęsiasi, kad jis nemirtingas, patikėti, kad tu gali būti amžinas. Menkystė, niekšybė, išdavystė labai šliejasi prie šios dienos, pataikauja šiai dienai ir labai bijo praeities“, – atidarydamas festivalį Aleksandrą Puškiną citavo renginio prezidentas režisierius Rimas Tuminas.

Pasveikinti pirmojo tarptautinio R.Tumino festivalio dalyvių ir žiūrovų atvyko druskininkietė Seimo narė Kristina Miškinienė. Ji pasidžiaugė, kad į Druskininkus – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio miestą – sugrįžta tikrasis teatras, tikrasis menas, tikroji kultūra.

„Jie bepročiai, tie organizatoriai. Kita vertus, tegyvuoja tokia beprotybė, leidžianti pajusti tikrąjį teatro veidą“, – organizatoriams pagyrų negailėjo festivalio prezidentas maestro Rimas Tuminas.

Teatras yra ta sritis, kuri leidžia patikėti, kad gyvenimas tęsiasi, kad jis nemirtingas, patikėti, kad tu gali būti amžinas.

Festivalio direktorius Edgaras Briedys pašmaikštavo, kad organizatoriai visiškai nebijo būti apšaukti esą į Lietuvą atveža dalį Rusijos kultūros.

„Ar menas ir kultūra, ar teatras turėtų būti siejamas su politika? Sukviesti į Lietuvos provinciją tiek tokio aukšto lygio pasaulyje pripažintų teatrų su tokia kultūringa programa be Rimo Tumino ryšių ir autoriteto būtų buvusi neįmanoma misija. Žiūrovai pamatys 21 spektaklį, kuriuos rodys teatrai iš penkių valstybių. Tikimės, kad šis festivalis puikiai įsilies į Druskininkų kurorto vasaros renginių ciklą“, – sakė E.Briedys.

Festivalis truks beveik mėnesį, iki rugpjūčio 11 dienos, kai Nominacijų vakare bus išdalyti festivalio konkursinės programos prizai. Festivalyje pasirodys profesionalūs teatrai iš Lietuvos, Rusijos, Armėnijos, Moldovos ir Baltarusijos.

Festivalį sudaro trys dalys: pirmojoje žiūrovai matys 5 nekonkursinius spektaklius, antrojoje dalyje 18 spektaklių varžysis dėl festivalio prizų, trečią dalį užpildys 3 diplominiai teatro studentų režisuoti spektakliai.

Festivalio konkursinės programos žiuri nariai – aktoriai Eglė Gabrėnaitė, Regimantas Adomaitis, menotyrininkas Vidmantas Siliūnas, maskvietis teatro kritikas Aleksejus Bartoševičius ir Slovakijos mokslų akademijos prezidiumo narė Dagmar Podmakova.

Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Festivalio direktorius Edgaras Briedys
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Festivalio direktorius Edgaras Briedys

Festivalio spektakliai bus rodomi Druskininkų „Eglės“ sanatorijos ir „SPA Vilnius sana“ salėse.

Geriausiu pripažintas kolektyvas bus apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu – M.K.Čiurlionio paveikslo „Karalių pasaka“ įkvėpta druskininkiečio Antano Balkės skulptūra iš žalsvo granito ir bronzos.

Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Aktorė Eglė Gabrėnaitė
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Aktorė Eglė Gabrėnaitė

Konkursinėje programoje Lietuvai atstovaus Valstybinis Vilniaus mažasis teatras su spektakliu „Dostojevskis vaikams“ ir Vilniaus teatro „Arlekinas“ spektaklis „Nosis“ pagal to paties pavadinimo Nikolajaus Gogolio apysaką.

Programoje dalyvaus ir keturi žinomi Maskvos teatrai – Jevgenijaus Vachtangovo vardo Rusijos valstybinis akademinis teatras, teatras Malaja bronnaja gatvėje, A.Puškino vardo dramos teatras ir teatras „Amžininkas“ („Sovremennik“). Jie parodys po vieną spektaklį.

Festivalį organizuoja bendra Lietuvos ir Rusijos įstaiga „Vasaros teatro festivalis“, remiama Rusijos kultūros ministerijos ir Teatro sąjungos, taip pat – Lietuvos Vyriausybės.

Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Vasaros amfiteatro scena
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Vasaros amfiteatro scena
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Žiūrovai
Vilmos Danauskienės/15min.lt nuotr./Žiūrovai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius