Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džinsai operos teatre – LNOBT akcija „džinsinės revoliucijos“ garbei

Su džinsais į operą? Taip, bet tik tuomet, kai tam pakviečia pats teatras! Šeštadienį Lietuvai minint Pilietinio pasipriešinimo dieną ir Romo Kalantos susideginimo 50-ąsias metines, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras į operos „Don Karlas“ spektaklį žiūrovus pakvietė atvykti mūvint džinsais.
Scena iš Günterio Krämerio spektaklio „Don Karlas“
Scena iš Günterio Krämerio spektaklio „Don Karlas“ / Martyno Aleksos / LNOBT nuotr.

„Iki šiol atsimenu savo tėvo, dalyvavusio 1972-ųjų gegužę pasipriešinimo eisenoje Laisvės alėjoje, turėtus džinsus ir manau, kad po R.Kalantos susideginimo kilusius protestus pagrįstai galėtume vadinti „džinsine revoliucija“. Džinsai tuo metu simbolizavo jaunimo alkį vakarietiškai muzikai, filmams, spaudai ir viskam, kas atkeliaudavo iš anapus geležinės uždangos“, – sako LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

Vokiečių režisieriaus Günterio Krämerio sukurtas politinių aliuzijų neslepiantis Giuseppes Verdi operos „Don Karlas“ pastatymas, pelnęs net tris „Auksinius scenos kryžius“, idealiai tiko tokiam vakarui. Publika scenoje girdėjo tenorą iš JAV Gastoną Rivero, mecosopraną iš Italijos Teresą Romano, sopraną Viktoriją Miškūnaitę, baritoną Steponą Zonį, bosus Tadą Girininką ir Liudą Mikalauską.

„Spektaklis, kurį Vilniuje pristačiau 2016 m., kalba apie Ispanijos invaziją į Nyderlandus, bet mintis apie Rusijos invaziją į Ukrainą tuomet jau tvyrojo ore ir darė įtaką mano kūrybinei koncepcijai. Tai aiškiai parodo publikai, kad įvairios „pergalių kampanijos”, panašios į Ispanijos valdovo Pilypo II, niekada nesibaigs ir nuolat pildysis per tokius žmones, kaip Hitleris ar Putinas. Deja, 2016 m. mano pateikta istorijos interpretacija tapo pranašiška. Tuo metu niekas negalėjo įsivaizduoti šiandienos košmaro, nors jo ženklai jau egzistavo“, – teigia režisierius G.Krämeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius