-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklio „Laisvė“ premjera įvyks festivalyje „Sirenos“

Spektaklis „Laisvė“ pagal to paties pavadinimo Martino Bellemare'o pjesę tyrinėja žmogaus laisvę pasirinkti – gyventi ar mirti. Premjera įvyks rugsėjo 26 d. Oskaro Koršunovo teatre Vilniuje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Laisvė
Laisvė / E.Visocko nuotr.

Daugiau apie festivalį „Sirenos“ skaitykite 15min kultūra.

Šiuolaikinė kanadiečio M.Bellemar'o pjesė pasakoja apie tvarkingą, ekologišką, struktūrizuotą visuomenę, kuri legalizuoja piliečių teisę nuspręsti, kada ir kokiu būdu jie nori nutraukti savo gyvenimą. Pjesės veiksmas vyksta šeimoje, kurios nariai tolerantiški vieni kitiems, gerbia vienas kito pasirinkimus, nevaržo vienas kito laisvės. Šeimos ląstelė šiuo atveju – visuomenės atspindys. Spektaklio kūrėjai kelia klausimą: ar turime teisę pakeisti artimojo sprendimą, jei jis pasirenka mirtį?

Visuomenė mirtį paverčia statistika, o artimieji užsidaro, jausdami gėdą, kaltę ar vienišumą.

„Savižudybė – aktuali ir svarbi tema, kuria dažnai vis dar bijome ar nežinome kaip kalbėti. Visuomenė mirtį paverčia statistika, o artimieji užsidaro, jausdami gėdą, kaltę ar vienišumą. Vienas pagrindinių spektaklio tikslų – paskatinti kalbėti ir sukurti saugią erdvę pokalbiui įvykti. Svarbu nebūti vienišiems kalbant šia tema ir neužsimerkti prieš tai, kas vyksta šalia mūsų visų“, – teigia kūrėjai.

Spektaklio kūrėjai ryžtasi kalbėti apie laisvės ribas ir kokią atsakomybę turime prieš save ir kitus laisvės koncepcijoje.

Laisvės tema šiuolaikiniame diskurse – dažnai pasikartojantis naratyvas. Laisvas žmogus, turintis galimybę rinktis, toleruojantis kito laisvus pasirinkimus – tarsi šiuolaikinis etalonas. Net jei pasirinkimas – mirtis, kai žmogus sąmoningai nusprendžia nutraukti gyvenimą. Dažnai susiduriame su požiūriu, kad esame savo likimo kalviai. Išnykus religijos ir tikėjimo principams, nebeliko aukštesnės jėgos už žmogų. Jis kontroliuoja aplinkybes, susikuria save, tad ir mirtį gali rinktis pats. Nenuostabu, kad žmogus, iškėlęs save į tokią atsakingą poziciją, lieka vienišas su savo galia rinktis. Spektaklio kūrėjai ryžtasi kalbėti apie laisvės ribas ir kokią atsakomybę turime prieš save ir kitus laisvės koncepcijoje.

Spektaklio režisierius ir aktorius – Dainius Gavenonis. Kartu vaidina gausus būrys žinomų aktorių: Rasa Samuolytė, Laurynas Jurgelis, Aleksas Kazanavičius, Žygimantė Elena Jakštaitė, Greta Petrovskytė, Vaidas Vilius, Nerijus Milerius. Spektaklio scenografas – Dainius Liškevičius, kompozitorius – Dominykas Digimas, video menininkė – Aurelija Maknytė, kostiumų dailininkė – Gerūta Navickaitė, šviesų dailininkas – Eugenijus Sabaliauskas, pjesę iš prancūzų kalbos vertė Akvilė Melkūnaitė.

Spektaklio sukūrimą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Prodiuseris – VšĮ „Darbininkai“. Kooprodiuseris – OKT/Vilniaus miesto teatras.

Spektaklis „Laisvė“ (rež. Dainius Gavenonis) – jau rugsėjo 26 d., 14 ir 19 val., OKT/Vilniaus miesto teatre (Ašmenos g. 8, Vilnius).

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius