Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Festivalis „Jauno teatro dienos“ ruošiasi startui

Iki aštuntojo teatro festivalio „Jauno teatro dienos 2020“ (JTD) liko dar keli mėnesiai, tačiau renginio paruošiamieji darbai jau įsibėgėja. Festivalį organizuojantis Klaipėdos jaunimo teatras (KJT) skelbia, kad kitąmet JTD vyks įvairiose Klaipėdos vietose balandžio 13-18 dienomis. Renginys žiūrovus kvies visą savaitę mėgautis teatro eksperimentais, o būsimi dalyviai jau kviečiami registruotis į „Jauno teatro dienas“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jauno teatro dienos
Jauno teatro dienos / E. Sabaliauskaitės nuotr.

Nuolatinis siekis augti

Festivalis „Jauno teatro dienos“ 2020-uosius pasitinka su naujais iššūkiais ir programos pokyčiais. Apie stimulą atsinaujinti pasakojo viena iš festivalio organizatorių, Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Ieva Pakštytė.

„Nors festivalio esme tapusios JTD kūrybinės dirbtuvės kasmet tobulėjo, tačiau jau kuris laikas sukosi mintis, kad turime žengti toliau. Žvelgiant į renginio istoriją tampa aišku, kad kas kelis metus festivalyje vyksta virsmas: pirmi trys metai buvo skirti jauniausiųjų teatro kūrėjų darbų pristatymui, tada keturis festivalius vykdėme kūrybines dirbtuves, o dabar norime išlaikyti jaunatvišką festivalio aurą, bet kartu ieškoti savo eksperimentuose aukštesnės meninės kokybės,“ – trumpai „Jauno teatro dienų“ evoliuciją pristatė KJT aktorė.

E.Sabaliauskaitės nuotr./Klaipėdoje septintus metus iš eilės jaunus teatro profesionalus suburia festivalis „Jauno teatro dienos“.
E.Sabaliauskaitės nuotr./Klaipėdoje septintus metus iš eilės jaunus teatro profesionalus suburia festivalis „Jauno teatro dienos“.

Teatro dirbtuvės išliks

2020 metų festivalį sudarys dviejų tipų programa. Tiek žiūrovų, tiek festivalio dalyvių pamėgtos teatro kūrybinės dirbtuvės bei vieši jų rezultatų pristatymai bus tęsiami. Pasak organizatorių, šių dirbtuvių formatas, kuomet per vieną dieną ką tik sudarytos kūrėjų komandos turi pagal duotą inspiraciją sukurti mini spektaklį, pasiteisina, todėl neketinama jų atsisakyti. Juolab, kad kasmet Lietuvos teatro rinką papildo ką tik studijas baigę aktoriai bei režisieriai, kuriems šis spontaniškas formatas gali pasiūlyti naujas kūrybos galimybes.

Dirbtuvių tema vis dar yra diskusijų objektas, tačiau jau nuspręsta, kad mini spektaklių peržiūros grįš į viešas Klaipėdos erdves – numatomas teatrinis veiksmas piliavietėje, Jono kalnelio teritorijoje ir kitose miesto vietose.

Naujas formatas – keturi skirtingi spektakliai viename

Antroji festivalio programos dalis šiemet bus skirta keturių dalių spektaklio kūrimui. Aktorių, režisierių, scenografų komandos gaus dalimis suskirstytą pjesę, kurią įgyvendins vienoje scenoje. Su pasirinkta medžiaga šios grupės dirbs visą savaitę ir pristatys skirtingas tos pačios pjesės interpretacijas. Paskutiniąją festivalio dieną vyksianti šio eksperimentinio spektaklio peržiūra žiūrovams suteiks galimybę susipažinti su ištraukose atsispindinčiu vis kitokiu režisierių braižu, aktorių kolektyvais, skirtingai atliekančiais tuos pačius vaidmenis, bei su keturiais tai pačiai pjesei sukurtais scenovaizdžiais.

Keturių dalių spektaklis vyks Klaipėdos „Kultūros fabrike“. Šiai festivalio daliai išrinkta pjesė išliks paslaptyje iki pat renginio pradžios, tad vienu iš esminių JTD prieskonių esantis spontaniškumas išliks. Tikimasi, kad vienoje ar kitoje JTD programos dalyje pasirodę darbai turės potencialo ateityje tapti repertuariniais Klaipėdos jaunimo teatro spektakliais, kaip per festivalio istoriją jau yra įvykę ne kartą.

E.Sabaliauskaitės nuotr./Klaipėdoje septintus metus iš eilės jaunus teatro profesionalus suburia festivalis „Jauno teatro dienos“.
E.Sabaliauskaitės nuotr./Klaipėdoje septintus metus iš eilės jaunus teatro profesionalus suburia festivalis „Jauno teatro dienos“.

Festivalio dalyvių atranka jau vyksta

Kasmet didžiulio susidomėjimo sulaukiantis festivalis ir jo metu vykstančios teatro kūrybinės dirbtuvės negali priimti visų norinčių dalyvauti. Nuo praėjusių metų konkurenciją Lietuvos kūrėjams sudaro ir teatralai iš užsienio. Pernai festivalyje dalyvavo kūrėjai iš vienuolikos šalių, tikimasi, kad šiemet renginio tarptautiškumas bus dar didesnis.

Visus norinčius 2020 m. balandį tapti Klaipėdoje susiburiančios teatro komunos dalimi organizatoriai kviečia registruotis jau dabar. Informaciją apie profesionaliems teatro kūrėjams skirtą registraciją, dalyvavimo formas ir sąlygas galima rasti festivalio puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius